Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided On The Trial of the Earliest People Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

On The Trial of the Earliest People Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
When were the trains used first?
(a) 200 years ago
(b) 250 years ago
(c) 150 years ago
(d) 300 years ago

Answer

Answer: (c) 150 years ago


Question 2.
Why did hunter-gatherers move from place to place?
(a) In search of food
(b) In search of shelters
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 3.
Where is water found?
(a) In lakes
(b) In streams
(c) In rivers
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
How did the ancient people travel?
(a) By buses
(b) By trains
(c) By ships
(d) On foot

Answer

Answer: (d) On foot


Question 5.
Who had found the things which were made and used by the hunters?
(a) Astrologists
(b) Archaeologists
(c) Psychologists
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Archaeologists


Question 6.
In the ancient times tools were made up of which material?
(a) Stone
(b) Wood
(c) Bone
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
For what purpose were the stone tools used?
(a) To cut meat and bone
(b) To chop fruits and roots
(c) To make spears and arrows
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
Places where the people made tools are known as
(a) factory sites
(b) residence sites
(c) habitation site
(d) none of these

Answer

Answer: (a) factory sites


Question 9.
By which techniques were the stone tools made?
(a) Stone on stone technique
(b) Pressure flaking
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 10.
What did indicate the finding of ash?
(a) Water
(b) Ice
(c) Fire
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Fire


Question 11.
For what purpose did the men, women and children collect the grains?
(a) For food
(b) For growing crops
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 12.
In which state were the eggs of Ostrich found?
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Delhi
(d) Noida

Answer

Answer: (a) Maharashtra


Question 13.
In which site were a large number of tools used for all sorts of activity, found?
(a) Habitation site
(b) Factory site
(c) Habitation cum factory site
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Habitation cum factory site


Question 14.
When was the Mesolithic period?
(a) 6000-7000 years ago
(b) 7000-8000 years ago
(c) 8000-9000 years ago
(d) 12,000-10,000 years ago

Answer

Answer: (d) 12,000-10,000 years ago


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 2 On The Trial of the Earliest People with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding On The Trial of the Earliest People CBSE Class 6 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.