Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 11 New Empires and Kingdoms with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided New Empires and Kingdoms Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

New Empires and Kingdoms Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Who was the famous ruler of a dynasty known as Guptas?
(a) Chandragupta
(b) Samudragupta
(c) Ashoka
(d) Sidhartha

Answer

Answer: (b) Samudragupta


Question 2.
To which language does the term ‘Prashasti’ belong?
(a) English
(b) Hindi
(c) Sanskrit
(d) Tamil

Answer

Answer: (c) Sanskrit


Question 3.
What was the meaning of Kumar-amatya?
(a) Minister
(b) Chief banker
(c) Scribe
(d) Judicial officer

Answer

Answer: (a) Minister


Question 4.
Who wrote the biography of Harshavardhana?
(a) Surender Sharma
(b) Amir Khusro
(c) Banbhatta
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Banbhatta


Question 5.
Who tried to cross Narmada to march into Deccan?
(a) Harshavardhana
(b) Banbhatta
(c) Sidhartha
(d) Ashoka

Answer

Answer: (a) Harshavardhana


Question 6.
Which was the capital of Pallavas and Chalukyas?
(a) Kanchipurm
(b) Delhi
(c) Agra
(d) Lucknow

Answer

Answer: (a) Kanchipurm


Question 7.
Who was the best ruler of Chalukyas?
(a) Pulakeshin I
(b) Pulakeshin II
(c) Pulakeshin III
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Pulakeshin II


Question 8.
Who composed Prayag Prashasti?
(a) Ravikirti
(b) Harisena
(c) Kalidasa
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Harisena


Question 9.
What was the Indian name given to Greeks and Romans?
(a) Yadavs
(b) Yavanas
(c) Javas
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Yavanas


Question 10.
Who tried to become independent when rulers became weak?
(a) Samantas
(b) Harshavardhana
(c) Ashoka
(d) Chandragupta

Answer

Answer: (a) Samantas


Question 11.
Who was famous for his plays depicting life in the king’s court?
(a) Banbhatta
(b) Ravikirti
(c) Kalidasa
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Kalidasa


Question 12.
“Abhijana – Shakuntalam” is the story of love between which king and young girl named Shakuntala?
(a) Dushyanta
(b) Harshavardhana
(c) Ashoka
(d) Pataliputra

Answer

Answer: (a) Dushyanta


Question 13.
Who found the precious ring which the king had given to Sakuntala?
(a) Fisherman
(b) Businessmen
(c) Brahmins
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Fisherman


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 11 New Empires and Kingdoms with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding New Empires and Kingdoms CBSE Class 6 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.