Check the below NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided What Books and Burials Tell Us Class 6 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

What Books and Burials Tell Us Class 6 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Which of the following is the oldest Veda?
(a) Samaveda
(b) Yajurveda
(c) Rigveda
(d) Atharvaveda

Answer

Answer: (c) Rigveda


Question 2.
Who is the ‘god of fire’ according to Rigveda?
(a) Agni
(b) Indra
(c) Soma
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Agni


Question 3.
In which language is ‘The Rigveda’ written?
(a) Vedic Sanskrit
(b) Vedic Hindi
(c) Vedic Tamil
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Vedic Sanskrit


Question 4.
Which of the two rivers are studied in the Rigveda?
(a) Ganga and Yamuna
(b) Beas and Sutlej
(c) Saraswati and Brahmaputra
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Beas and Sutlej


Question 5.
When was the Rigveda written?
(a) About 3500 years ago
(b) About 1000 years ago
(c) About 500 years ago
(d) About 1500 years ago

Answer

Answer: (a) About 3500 years ago


Question 6.
On which bark was the Rigveda written?
(a) Neem Bark
(b) Cinkona Bark
(c) Tulsi Bark
(d) Birch Bark

Answer

Answer: (d) Birch Bark


Question 7.
Where is birch bark found? In.
(a) Maharashtra
(b) Pune
(c) Delhi
(d) Kashmir

Answer

Answer: (d) Kashmir


Question 8.
Who were the Priests in the ancient time?
(a) Brahmins
(b) Sikhs
(c) Muslims
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Brahmins


Question 9.
Which were the two words used to describe the people or the community as a whole?
(a) Jana and Vish
(b) Aryas and Dasas
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Jana and Vish


Question 10.
In which region was the Rigveda composed?
(a) North-east
(b) North-west
(c) North-south
(d) Western-east

Answer

Answer: (b) North-west


Question 11.
When the dead body was buried with gold beads it means that the dead man was Fill in the blank with suitable word chosen from the following:
(a) rich man
(b) poor man
(c) chief
(d) follower

Answer

Answer: (a) rich man


Question 12.
The evidence of which fruits were found?
(a) Ber, Amla, Jamun
(b) Mango
(c) Apple
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Ber, Amla, Jamun


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 History Chapter 5 What Books and Burials Tell Us with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding What Books and Burials Tell Us CBSE Class 6 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.