Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 6 Towns, Traders and Craftpersons with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Towns, Traders and Craftpersons Class 7 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 6 Towns, Traders and Craftpersons to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Towns, Traders and Craftpersons Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
What type of towns existed during Medieval period?
(a) Port
(b) Administrative
(c) Temple
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
Tanjavur is situated on the river:
(a) Kaveri
(b) Krishna
(c) Mahanadi
(d) Godavari

Answer

Answer: (a) Kaveri


Question 3.
Which of the following was also an example of a temple town (The capital ofCholas)?
(a) Ajmer
(b) Thanjavur
(c) Berar
(d) Golconda

Answer

Answer: (b) Thanjavur


Question 4.
The Rajarajeshvara temple was constructed in
(a) Ajmer
(b) Bijapur
(c) Vijayanagara
(d) Thanjavur

Answer

Answer: (d) Thanjavur


Question 5.
Which of the following was a pilgrim centre?
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Surat
(d) Pushkar

Answer

Answer: (d) Pushkar


Question 6.
What was Mandapika?
(a) Mandap
(b) Mandi
(c) Mandal
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Mandi


Question 7.
Which of the following was I were NOT the kind of traders?
(a) The Banjaras
(b) The Marwari Oswal
(c) Nenadesi
(d) Gujarati Baniyas

Answer

Answer: (c) Nenadesi


Question 8.
Associations or unions of persons of any particular craft was (were) termed as
(a) emporium
(b) factor
(c) guilds
(d) sthapatis

Answer

Answer: (c) guilds


Question 9.
Hampi was the capital of which Empire of the following?
(a) Vijayanagara
(b) Mughal
(c) Mewar
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Vijayanagara


Question 10.
The people from distant land visited Surat because
(a) it was the Gateway to West Asia
(b) it was a beautiful place
(c) it was the pilgrim centre
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) it was the Gateway to West Asia


Question 11.
Important trade centre from western India was
(a) Masulipatnam
(b) Hampi
(c) Surat
(d) Madurai

Answer

Answer: (c) Surat


Question 12.
Masulipatnam was famous for its
(a) elephant trade
(b) temples
(c) crafts production of copper and silver
(d) trading port

Answer

Answer: (d) trading port


Question 13.
The part of the town where artisans and merchants of Indian origin used to live was called
(a) administrative town
(b) port town
(c) commercial town
(d) black town

Answer

Answer: (d) black town


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Kunjaramallan (a) Mandi/markets
2. Muinuddin Chishti (b) Portuguese traveller
3. Hatta (c) Muslim merchants
4. Mandapika (d) Market streets
5. Domingo Paes (e) Sufi saints
6. Moors (f) Rajarajeshvara temple
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Kunjaramallan (f) Rajarajeshvara temple
2. Muinuddin Chishti (e) Sufi saints
3. Hatta (d) Market streets
4. Mandapika (a) Mandi/markets
5. Domingo Paes (b) Portuguese traveller
6. Moors (c) Muslim merchants

Fill in the blanks with appropriate words:

1. …………. was the capital of Vijayanagar empire.

Answer

Answer: Hampi


2. ………… in Rajasthan was the capital of Chauhans.

Answer

Answer: Ajmer


3. Bronze is an alloy of copper and …………..

Answer

Answer: tin


4. ………… performed before the deity, royalty in Verupaksha temple.

Answer

Answer: Devdasi


5. The textiles of ………… were famous for Zari/gold lace.

Answer

Answer: Surat


6. …………… discovered the sea route to India.

Answer

Answer: Vasco De Gama


State whether the given statements are true or false:

1. Cloth bags in Thanjavur were produced by Saliya weavers.

Answer

Answer: True


2. Uraiyur made bronze idols and ornamental bell metal lamps.

Answer

Answer: False


3. Craftspersons of Bidar were famous for their inlay work.

Answer

Answer: True


4. Baniyas and Bohras traded with the ports of Red Sea, Persian Gulf, East Africa etc.

Answer

Answer: True


5. Murshidabad on the banks of Ravi became capital of Bengal in 1704.

Answer

Answer: False


6. Mulla Abdul Ghaffur and Virji Vora owned number of ships.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 6 Towns, Traders and Craftpersons with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Towns, Traders and Craftpersons CBSE Class 7 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.