MCQ Questions for Class 7 History Chapter 7 Tribes, Nomads and Settled Communities with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 7 Tribes, Nomads and Settled Communities with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Tribes, Nomads and Settled Communities Class 7 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-social-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 7 Tribes, Nomads and Settled Communities to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Online Education for Tribes, Nomads and Settled Communities Class 7 MCQs Questions with Answers

Class 7 History Chapter 7 MCQ Question 1.
Who prescribed the ‘Varna’ rules?
(a) Rulers
(b) Jatis
(c) Brahmanas
(d) No one

Answer

Answer: (c) Brahmanas


Tribes Nomads And Settled Communities Class 7 MCQ Question 2.
Tribals obtained their livelihood from:
(a) Hunting
(b) Agriculture
(c) Herding
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Class 7 History Ch 7 MCQ Question 3.
Which tribe was influential in Punjab in 13th and 14th centuries?
(a) Khokhar
(b) Ahoms
(c) Gonds
(d) Baiyaras

Answer

Answer: (a) Khokhar


Tribes Nomads And Settled Communities MCQ Class 7 Question 4.
Which tribal group established a powerful kingdom in Assam?
(a) Khokhar
(b) Ahoms
(c) Gonds
(d) Banjaras

Answer

Answer: (b) Ahoms


MCQ Questions For Class 7 History Chapter 7 Question 5.
The important tribe of Bihar is
(a) Mundas
(b) Ahoms
(c) Khokhar
(d) Gonds

Answer

Answer: (a) Mundas


Ncert Class 7 History Chapter 7 MCQ With Answers Question 6.
Who used the services of Banjaras as trading nomads?
(a) Alauddin Khalji
(b) Jahangir
(c) Both of these
(d) None

Answer

Answer: (c) Both of these


Class 7 History Chapter 7 Extra Questions And Answers MCQ Question 7.
Who were known as the rathakaras?
(a) Chariot makers
(b) Soldiers
(c) Brahmanas
(d) Carpenters

Answer

Answer: (a) Chariot makers


Class 7th History Chapter 7 MCQ Question 8.
How many units of villages were called chaurasi?
(a) 80
(b) 84
(c) 14
(d) 24

Answer

Answer: (b) 84


Ch 7 History Class 7 MCQ Question 9.
A division of Gond kingdoms controlled by a particular clan was termed as
(a) tanda
(b) clan
(c) garh
(d) khel

Answer

Answer: (c) garh


MCQ Questions For Class 7 History Chapter 7 With Answers Question 10.
The main occupation of Gond tribes was
(a) trade
(b) agriculture
(c) goldsmith
(d) blacksmith

Answer

Answer: (b) agriculture


MCQ Of Tribes Nomads And Settled Communities Class 7 Question 11.
Who was Bir Narain?
(a) Ruler of Sind
(b) Ruler of Punjab
(c) Son of Rani Durgawati
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Son of Rani Durgawati


Class 7 Ch 7 History MCQ Question 12.
The Ahom tribes migrated from
(a) Iran
(b) Arab
(c) Myanmar (Burma)
(d) China

Answer

Answer: (c) Myanmar (Burma)


Class 7 Tribes Nomads And Settled Communities MCQ  Question 13.
Paik are
(a) the landlords
(b) the forced labourers
(c) people wandering from one place to another
(d) clan in the Ahom society

Answer

Answer: (b) the forced labourers


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Gaddi (a) Chariot makers
2. Kolis (b) 12 villages
3. Bhils (c) Central-Western India
4. Rathakaras (d) Shepherd tribe
5. Barhots (e) Maharashtra-Karnataka
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Gaddi (d) Shepherd tribe
2. Kolis (e) Maharashtra-Karnataka
3. Bhils (c) Central-Western India
4. Rathakaras (a) Chariot makers
5. Barhots (b) 12 villages

Fill in the blanks with appropriate words:

1. The society was divided according to the rules of …………..

Answer

Answer: vama


2. A large number of ………… were found in the present day state of Chhattisgarh.

Answer

Answer: Gonds


3. Nomadic pastoralists got the things they needed through ………… system.

Answer

Answer: barter


4. The Cheros were defeated by ……….. in 1591.

Answer

Answer: Raja Mem Singh


5. ………… the chief of the Gakkhars was made a noble by Akbar.

Answer

Answer: Kamal Khan Gakkar


6. Historical works called Buranjis were written in ………….. and Ahom language.

Answer

Answer: Assamese


State whether the given statements are true or false:

1. Tribes were not divided into numerous unequal classes.

Answer

Answer: True


2. Most of the tribes kept written records.

Answer

Answer: False


3. Banjara-caravans were called Tanda.

Answer

Answer: True


4. Akbar Nama mentions the Gond kingdom of Garha Katanga that had 70,000 villages.

Answer

Answer: True


5. Rani Durgawati of Garha Katanga was widow of Sangram Shah.

Answer

Answer: False


6. Ahom society was divided into clans/khels.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 7 Tribes, Nomads and Settled Communities with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Tribes, Nomads and Settled Communities CBSE Class 7 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.