Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 10 Eighteenth Century Political Formations with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Eighteenth Century Political Formations Class 7 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Students can also visit the most accurate and elaborate NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 10 Eighteenth Century Political Formations. Every question of the textbook has been answered here.

Eighteenth Century Political Formations Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
The British East India Company established its power after
(a) 1757
(b) 1761
(c) 1768
(d) 1771

Answer

Answer: (a) 1757


Question 2.
Aurangzeb had depleted the military and financial resources by fighting a long war in the
(a) East India
(b) North India
(c) Deccan
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Deccan


Question 3.
Aurangzeb died in the year
(a) 1700
(b) 1710
(c) 1725
(d) 1707

Answer

Answer: (d) 1707


Question 4.
Ahmad Shah Abdali was the ruler of
(a) Afghan
(b) Iran
(c) Iraq
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Afghan


Question 5.
Ahmad Shah Abdali invaded North India times between 1748 and 1761.
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

Answer

Answer: (c) 5


Question 6.
During which century the Mughal Empire declined?
(a) 18th
(b) 16th
(c) 19th
(d) 21th

Answer

Answer: (a) 18th


Question 7.
Which of the following enjoyed the zat rank of 7000?
(a) Asaf Jah
(b) Murshil Quli Khan
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both of these


Question 8.
Who were the Telugu warrior chiefs’?
(a) Nayakas
(b) Jathas
(c) Misl
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Nayakas


Question 9.
Who was the powerful governor of Bengal?
(a) Sa’adat Khan
(b) Murshid Quli Khan
(c) Asaf Jah
(d) Alivardi Khan

Answer

Answer: (b) Murshid Quli Khan


Question 10.
During whose rule Jagat Seth became prosperous in Bengal?
(a) Murshil Quli
(b) Sa’adat Khan
(c) Alivardi Khan
(d) Asaf Jah

Answer

Answer: (c) Alivardi Khan


Question 11.
Sawai Jai Singh founded his new capital here:
(a) Malwa
(b) Amber
(c) Jodhpur
(d) Jaipur

Answer

Answer: (d) Jaipur


Question 12.
Dalkhalsa was set up in 1699 by
(a) Guru Nanak Singh
(b) Guru Tegh Bahadur
(c) Guru Gobind Singh
(d) Guru Har Kishan

Answer

Answer: (c) Guru Gobind Singh


Question 13.
Small political groups of the Sikhs were called
(a) Khalsa
(b) Misls
(c) Dalkhalsa
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Misls


Question 14.
Chauth was the ……….. of the land revenue.
(a) 10%
(b) 20%
(c) 25%
(d) 30%

Answer

Answer: (c) 25%


Question 15.
Who was the founder of Maratha empire?
(a) Shivaji
(b) Tipu Sultan
(c) Raja Jai Singh
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Shivaji


Question 16.
Shivaji adopted the title of Chhatrapati in
(a) 1701
(b) 1760
(c) 1752
(d) 1762

Answer

Answer: (d) 1762


Question 17.
Tax levied by Marathas was called
(a) zat
(b) sardeshmukhi
(c) umara
(d) none of these

Answer

Answer: (b) sardeshmukhi


Question 18.
Under whose leadership Bharatpur emerged as a strong Jat State?
(a) Churaman
(b) Suraj Mai
(c) Jawahir Shah
(d) Nadir Shah

Answer

Answer: (b) Suraj Mai


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Sadat Khan (a) Hyderabad
2. Murshid Quli Khan (b) Gujarat
3. Asaf Jah (c) Malwa
4. Ijaradars (d) Awadh
5. Raja Ajit Singh (e) Bengal
6. Sawai Raja Jai Singh (f) Revenue farmers
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Sadat Khan (d) Awadh
2. Murshid Quli Khan (e) Bengal
3. Asaf Jah (a) Hyderabad
4. Ijaradars (f) Revenue farmers
5. Raja Ajit Singh (b) Gujarat
6. Sawai Raja Jai Singh (c) Malwa

Fill in the blanks with appropriate words:

1. Third battle of Panipat (1761) was fought between Marathas and ………….

Answer

Answer: Ahmad Shah Abdali


2. Ruler of Iran ………… plundered the city of Delhi in 1739.

Answer

Answer: Nadir Shah


3. Mughal nobles were divided in two factions, the ………….. and the …………..

Answer

Answer: Iranis, Turanis


4. Revenue in Bengal was collected in ……………

Answer

Answer: cash


5. Chief Minister of Marathas was called ……………..

Answer

Answer: Peshwa


6. System of rakhi offered protection to cultivators on payment of a tax of ……………. of produce.

Answer

Answer: 20%


State whether the given statements are true or false:

1. Nobles appointed as Governors by the Mughals had no control over Diwani and Faujdari.

Answer

Answer: False


2. Ahmad Shah Abdali invaded north India 5 times between 1748-1761.

Answer

Answer: True


3. Banking house of Jagat Seth became extremely prosperous during the rule of Murshid Quli Khan.

Answer

Answer: False


4. Khalsa was instituted in 1699.

Answer

Answer: True


5. Ranjit Singh was an important leader of Marathas.

Answer

Answer: False


6. Jats consolidated their power under the leadership of Churaman.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 10 Eighteenth Century Political Formations with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Eighteenth Century Political Formations CBSE Class 7 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.