MCQ Questions for Class 7 History Chapter 8 Devotional Paths to the Divine with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 8 Devotional Paths to the Divine with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Devotional Paths to the Divine Class 7 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-social-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 History Chapter 8 Devotional Paths to the Divine to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Online Education for Devotional Paths to the Divine Class 7 MCQs Questions with Answers

Devotional Paths To The Divine Class 7 MCQ Question 1.
Which devotional path evolved since the 8th century?
(a) Bhakti
(b) Sufism
(c) None of these
(d) Both of these

Answer

Answer: (d) Both of these


Class 7 History Chapter 8 MCQ Question 2.
Which was NOT the supreme deity of Hindu worshipped during Bhakti movement?
(a) Shiva
(b) Vishnu
(c) Ganesha
(d) Durga

Answer

Answer: (c) Ganesha


Devotional Paths To The Divine MCQ Class 7 Question 3.
Religious biographies are called
(a) autobiography
(b) geography
(c) photography
(d) hagiography

Answer

Answer: (d) hagiography


Ncert Class 7 History Chapter 8 MCQ With Answers Question 4.
Ramanuja was born in which state of India?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Tamil Nadu


Class 7 History Ch 8 MCQ Question 5.
Allama Prabhu was the companion of:
(a) Ramanuja
(b) Basavanna
(c) Shankara
(d) Kabir

Answer

Answer: (b) Basavanna


MCQ Of Devotional Paths To The Divine Class 7th Question 6.
Vitthala is a form of
(a) Shiva
(b) Vishnu
(c) Krishna
(d) Ganesha

Answer

Answer: (b) Vishnu


MCQ Questions For Class 7 History Chapter 8 Question 7.
Who rewrote the Gita in Marathi?
(a) Saint Janeshwara
(b) Chaitanya
(c) Basavanna
(d) Virashaiva

Answer

Answer: (a) Saint Janeshwara


History Class 7 Chapter 8 MCQ Question 8.
Nathpanthis, Siddas and Togis made devotional religion popular in:
(a) North
(b) South
(c) East
(d) West

Answer

Answer: (a) North


Class 7 Sst History Ch 8 MCQ Question 9.
Sufis were ………. mystics.
(a) Hindu
(b) Boddh
(c) Muslim
(d) Christian

Answer

Answer: (c) Muslim


Class 7 Devotional Paths To The Divine MCQ Question 10.
The Sufi master held their assemblies in their
(a) temple
(b) courtyards
(c) Khanqahs
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Khanqahs


Class 7th History Chapter 8 MCQ Question 11.
House of rest for travellers kept by a religious order is
(a) fable
(b) sama
(c) raqas
(d) hospice

Answer

Answer: (d) hospice


Devotional Paths To Divine MCQ Class 7th Question 12.
According to Islam the day of judgement before the Allah is called
(a) Quran
(b) Haz
(c) Qayamat
(d) Jannat

Answer

Answer: (c) Qayamat


Question 13.
The disciples in Sufi system were called
(a) shishya
(b) nayanars
(c) alvars
(d) murids

Answer

Answer: (d) murids


Question 14.
Shariat is
(a) single minded devotion to one God
(b) month of fasting for Muslims
(c) the disciples in Sufi system
(d) Holy law made by Muslim scholars

Answer

Answer: (d) Holy law made by Muslim scholars


Question 15.
The Ramacharitamanas is written in which language?
(a) Urdu
(b) Hindi
(c) Awadhi
(d) Brij

Answer

Answer: (c) Awadhi


Question 16.
Kabir was brought up by the family of:
(a) Carpenters
(b) Weavers
(c) Farmers
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Weavers


Question 17.
New script introduced by Guru Nanak was termed as
(a) Dharmsal
(b) Gurmukhi
(c) Gurudwara
(d) Langar

Answer

Answer: (b) Gurmukhi


Question 18.
Adi-Granth is the other name of
(a) Adi-Puran
(b) Guru Granth Sahib
(c) Koran
(d) Gita

Answer

Answer: (b) Guru Granth Sahib


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Shankara (a) Marathi saint
2. Ramanujam (b) Dancing
3. Basavanna (c) Virashaiva movement
4. Janeshwara (d) Advaita philosophy
5. Raqs (e) Chanting of name
6. Zikr (f) Doctrine of Vishishtadvaita
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Shankara (d) Advaita philosophy
2. Ramanujam (f) Doctrine of Vishishtadvaita
3. Basavanna (c) Virashaiva movement
4. Janeshwara (a) Marathi saint
5. Raqs (b) Dancing
6. Zikr (e) Chanting of name

Fill in the blanks with appropriate words:

1. Surdas wrote Sursagar, Surasaravali and …………..

Answer

Answer: Sahitya lahiri


2. Two sets of compilation of songs of the Nayanars saints were ………… and Tiruvacakam.

Answer

Answer: Tevaram


3. Two companions of Basavanna were …………. and Akkamahadevi.

Answer

Answer: Allama Prabhu


4. Saint Sakkubai belonged to …………. caste.

Answer

Answer: Mahar


5. Alvars were devoted to …………….

Answer

Answer: Lord Vishnu


6. Mirabai was a disciple of ………….. a saint from lower caste.

Answer

Answer: Ravidas


State whether the given statements are true or false:

1. According to Buddhism and Jainism it was possible to overcome social differences and cycle of rebirth.

Answer

Answer: True


2. Nayanars were devoted to lord Vishnu.

Answer

Answer: False


3. Alvars saint’s compilation of songs is known as Divya Prabandham.

Answer

Answer: True


4. Tulsidas’s composition Ramacharitamanas is written in Awadhi.

Answer

Answer: True


5. Great Sufi saints of Central Asia were Gazzali, Rumi and Sadi.

Answer

Answer: True


6. Idea of Bhakti was advocated in the Ramayana.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 8 Devotional Paths to the Divine with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Devotional Paths to the Divine CBSE Class 7 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.