Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Tracing Changes Through a Thousand Years Class 7 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Tracing Changes Through a Thousand Years Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Cartographer is a person who makes:
(a) Cartoons
(b) Caricatures
(c) Maps
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Maps


Question 2.
In which century Babur used Hindustan to describe geography of subcontinent?
(a) 17th century
(b) 18th century
(c) 16th century
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 16th century


Question 3.
Why do historians today have to be careful about the terms in the past?
(a) Because they do not know the meaning of terms
(b) Because the terms may have more than one meaning
(c) Because the terms meant different in the past
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Because the terms meant different in the past


Question 4.
Which of the following is not the meaning of foreigner’ in the past?
(a) Stranger
(b) Pardesi
(c) Ajnabi
(d) Indigenous

Answer

Answer: (d) Indigenous


Question 5.
In which period did the number and variety of textual records increase dramatically?
(a) 600 to 700
(b) 700 to 800
(c) 800 to 1000
(d) 700 to 1750

Answer

Answer: (d) 700 to 1750


Question 6.
Which type of people collected Manuscripts?
(a) Poor people
(b) Wealthy people
(c) Local people
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Wealthy people


Question 7.
Where were the manuscripts placed?
(a) At home
(b) In libraries
(c) In archives
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (d) Both (b) and (c)


Question 8.
Ziyauddin Barani wrote his Chronicle first in
(a) 13th century
(b) 12th century
(c) 14th century
(d) 15th century

Answer

Answer: (c) 14th century


Question 9.
In which centuries was the term ‘Kshatriya’ applied more generally to a group of warriors?
(a) Between the eighth and fourteenth centuries
(b) Between the nineteenth and twentieth centuries
(c) Between the fourteenth and fifteenth centuries
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Between the eighth and fourteenth centuries


Question 10.
Which language was spoken during 14th century in present Bengal region?
(a) Awadhi
(b) Gauri
(c) Telangani
(d) Lahori

Answer

Answer: (b) Gauri


Question 11.
Which is the holy book of Muslims?
(a) Gita
(b) Adi-Puran
(c) Quran
(d) Ramayana

Answer

Answer: (c) Quran


Question 12.
Who had accepted the authority of the early Muslim leaders?
(a) Sunnis
(b) Shias
(c) Khalifas
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Sunnis


Question 13.
Prosperity in the subcontinent attract trading companies of which region?
(a) European
(b) Australian
(c) Russian
(d) None of these

Answer

Answer: (a) European


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Chronicler (a) dense and difficult
2. Poet (b) Al-Idrisi
3. Nastaliq style (c) Minhjaj-i-Siraj
4. Shikaste style (d) cursive and easy
5. Cartographer (e) Amir Khusrau
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Chronicler (c) Minhjaj-i-Siraj
2. Poet (e) Amir Khusrau
3. Nastaliq style (a) dense and difficult
4. Shikaste style (d) cursive and easy
5. Cartographer (b) Al-Idrisi

Fill in the blanks with appropriate words:

1. ………… provide a lot of information to the historians.

Answer

Answer: Manuscripts


2. Rules and regulations of jatis were enforced by …………

Answer

Answer: Jati Panchayat


3. Knowledge of ………… earned Brahmanas a lot of respect.

Answer

Answer: Sanskrit


4. The Muslims had two divisions the ………… and the …………

Answer

Answer: Shias, Sunnis


5. ………… had controlled an empire from Bengal in the east to Ghazni in the west.

Answer

Answer: Balban


State whether the given statements are true or false:

1. Science of cartography differed between 12th and 13th century.

Answer

Answer: True


2. We have many original manuscripts to get information.

Answer

Answer: False


3. Between 8th and 14th century the term Kshatriya was used for group of Brahmanas.

Answer

Answer: False


4. Status of a jati remained same from region to region.

Answer

Answer: False


4. Muslims had two schools of law hanafi and shafi’i.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 1 Tracing Changes Through a Thousand Years with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Tracing Changes Through a Thousand Years CBSE Class 7 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.