Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 5 Rulers and Buildings with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Rulers and Buildings Class 7 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Rulers and Buildings Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Large stepped-wells were called
(a) ponds
(b) superstructures
(c) quiblas
(d) baolis

Answer

Answer: (d) baolis


Question 2.
The baolis were constructed
(a) to provide a place for bathing for royals
(b) to fulfil the water demand
(c) for rainwater harvesting
(d) for entertainment of royals

Answer

Answer: (c) for rainwater harvesting


Question 3.
The surface of the Qutb Minar is
(a) triangular
(b) rectangular
(c) circular
(d) curved and angular

Answer

Answer: (d) curved and angular


Question 4.
uperstructure was the term given to
(a) the large mansions
(b) the part of the building above the ground floor
(c) large stepped wells
(d) an ornamented hall

Answer

Answer: (b) the part of the building above the ground floor


Question 5.
What is Shikhara?
(a) The main shrine of the temple
(b) An ornamented hall of the temple
(c) The topmost pointed portion of a temple
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) The topmost pointed portion of a temple


Question 6.
The Dhangadeva was the king of
(a) Pandayan dynasty
(b) Rajput dynasty
(c) Khalji dynasty
(d) Chandela dynasty

Answer

Answer: (d) Chandela dynasty


Question 7.
The temples and mosques were beautifully constructed because
(a) they were the place of worship
(b) they meant to demonstrate power and wealth
(c) they meant to demonstrate devotion of kings
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 8.
Which Pandayan king invaded Sri Lanka?
(a) King Sena – I
(b) Shrimara Shrivallabha
(c) King Rajendra
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Shrimara Shrivallabha


Question 9.
Diwan-i Khas or Diwan-i am courts were also described as
(a) chihil Sutun
(b) qibia
(c) chahar bagh
(d) pishtaq

Answer

Answer: (a) chihil Sutun


Question 10.
The “river-front garden” was the another name of
(a) baoli
(b) chahar bagh
(c) reservoir
(d) hauz

Answer

Answer: (b) chahar bagh


Question 11.
Akbar’s capital was at
(a) Delhi
(b) Red Fort
(c) Siri Fort
(d) Agra

Answer

Answer: (d) Agra


Question 12.
Fatehpur Sikri’s architecture was influenced by the styles of which region?
(a) Bengal
(b) Gujarat
(c) Vijaynagara
(d) Bijapur

Answer

Answer: (b) Gujarat


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Agra fort (a) Forty pillared hall
2. Chilhil Sutun (b) Iltutmish
3. Jami Masjid (c) Shah Jahan
4. Hauz-i-Sultani (d) Buddhist monk
5. Dhammakitti (e) Eight Paradises
6. Hasht Bihisht (f) Akbar
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Agra fort (f) Akbar
2. Chilhil Sutun (a) Forty pillared hall
3. Jami Masjid (c) Shah Jahan
4. Hauz-i-Sultani (b) Iltutmish
5. Dhammakitti (d) Buddhist monk
6. Hasht Bihisht (e) Eight Paradises

Fill in the blanks with appropriate words:

1. The ……….. temple at Thanjavur had tallest Shikhara.

Answer

Answer: Rajarajeshvara


2. …………. did not claim to be the incarnation of God.

Answer

Answer: Muslim Sultans


3. King Sena I of Sri Lanka was defeated by ………….. ruler Shrimara.

Answer

Answer: Pandyan


4. Idea of construction of ………… was described by Babur in his autobiography.

Answer

Answer: Chahar bagh


5. The Pietra Dura work on the emperor’s throne depicts the Greek God …………. playing the flute.

Answer

Answer: Orpheus


6. Shah Jahan constructed a new city called ………… in Delhi.

Answer

Answer: Shahjahanabad


State whether the given statements are true or false:

1. Kandariya Mahadeva temple dedicated to Shiva was constructed by the Cholas.

Answer

Answer: False


2. Persian chroniclers described the Sultan as the Shadow of God.

Answer

Answer: True


3. Qutb Minar was constructed in 1199 by Humayun.

Answer

Answer: False


4. Sultan Mahmud of Ghazni attacked the temple of Somnath many times.

Answer

Answer: True


5. During Akbar’s time different elements of Mughal architecture were fused together.

Answer

Answer: False


6. Taj Mahal was a Mausoleum in white marble.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 5 Rulers and Buildings with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Rulers and Buildings CBSE Class 7 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.