MCQ Questions for Class 7 History Chapter 4 The Mughal Empire with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 4 The Mughal Empire with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided The Mughal Empire Class 7 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-social-science-with-answers/

The Mughal Empire Class 7 MCQs Questions with Answers

Class 7 History Chapter 4 MCQ Question 1.
The name of residence of Mughal Emperors in Delhi was
(a) the Red Fort
(b) the Old Fort.
(c) the Siri Fort
(d) none of these

Answer

Answer: (a) the Red Fort


The Mughal Empire Class 7 MCQ Chapter 4 Question 2.
Genghis Khan was a ruler of this tribe:
(a) Turkish
(b) Mongols
(c) Huns
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Mongols


Mughal Empire Class 7 MCQ Chapter 4 Question 3.
Which Mughal Emperor was defeated by Sher Shah Suri?
(a) Babur
(b) Humayun
(c) Akbar
(d) Jahangir

Answer

Answer: (b) Humayun


Ncert Class 7 History Chapter 4 MCQ With Answers Question 4.
What is the ruling period of Jahangir?
(a) 1526-1530 AD
(b) 1530-1556 AD
(c) 1556-1605 AD
(d) 1605-1627 AD

Answer

Answer: (d) 1605-1627 AD


MCQ Questions For Class 7 History Chapter 4 Question 5.
Which Sikh Guru’s Martyrdom took place during Jahangir’s reign?
(a) Guru Nanak Singhji
(b) Guru Gobind Singhji
(c) Guru Aijun Singhji
(d) Guru Tegh Bahadur Singhji

Answer

Answer: (c) Guru Aijun Singhji


Class 7 History Ch 4 MCQ Question 6.
What was the capital of Mirza Hakim Akhar’s half brother?
(a) Kabul
(b) Afghan
(c) Morocco
(d) Sind

Answer

Answer: (a) Kabul


Class 7 History Chapter 4 MCQ With Answers Question 7.
Rathor Rajput was related to
(a) Marwar
(b) Mewar
(c) Amber
(d) Ranthambore

Answer

Answer: (a) Marwar


Class 7th History Chapter 4 MCQ Question 8.
Which ruler was insulted by Aurangzeb?
(a) Man Singh
(b) Rana Pratap
(c) Shivaji
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Shivaji


Mughal Empire MCQ Class 7 Chapter 4 Question 9.
The salary of the Mansabdars was called
(a) mansab
(b) jat
(c) jagi
(d) zabt

Answer

Answer: (c) jagi


Ch 4 History Class 7 MCQ Question 10.
Who was Akbars Revenue minister?
(a) Todar Mai
(b) Birbal
(c) Abul Fazl
(d) Tansen

Answer

Answer: (a) Todar Mai


Chapter 4 History Class 7 MCQ Question 11.
Akbar, a great Mughal Emperor was known for his
(a) tolerant religious policy
(b) good administration
(c) economic reforms and works
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


History Chapter 4 Class 7 MCQ Question 12.
The minister-in-charge of religious and charitable patronage was known as
(a) zamindar
(b) bakhshi
(c) sadr
(d) bigot

Answer

Answer: (c) sadr


Class 7 Chapter 4 History MCQ Question 13.
The literal meaning of Sulh-i kul is
(a) peace
(b) religion
(c) universal peace
(d) inheritance

Answer

Answer: (c) universal peace


History Class 7 Chapter 4 MCQ Question 14.
What was the approximate number of mansabdars in Shah Jahan reign?
(a) 6000
(6) 4000
(c) 8000
(d) 10,000

Answer

Answer: (c) 8000


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Primogeniture (a) Akbar Nama
2. Coparcenary (b) In charge of charitable patronage
3. Todarmal (c) Eldest inheritance
4. Abul Fazl (d) Division of inheritance
5. Sadr (e) Revenue Minister
6. Bakhshi (f) Military paymaster
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Primogeniture (c) Eldest inheritance
2. Coparcenary (d) Division of inheritance
3. Todarmal (e) Revenue Minister
4. Abul Fazl (a) Akbar Nama
5. Sadr (b) In charge of charitable patronage
6. Bakhshi (f) Military paymaster

Fill in the blanks with appropriate words:

1. In the battle of Panipat Babur defeated ……………

Answer

Answer: Ibrahim Lodhi


2. Another name of Emperor Shah Jahan was Prince …………….

Answer

Answer: Khurram


3. Mansabdars received their salaries as revenue assignments called ……………

Answer

Answer: Jagirs


4. First volume of Akbar Nama dealt with Akbar’s ………….. and second volume recorded the …………. of his reign.

Answer

Answer: ancestors, events


5. The Mughals were descendants of ……….. and ………….

Answer

Answer: Genghis Khan, Timur


6. …………. captured Delhi in 1555 with help of Safavid Shah.

Answer

Answer: Humayun.


State whether the given statements are true or false:

1. Mughals were proud of their Mongol ancestry.

Answer

Answer: False


2. Those Who joined Mughal service were called mansabdars.

Answer

Answer: True


3. Higher the zat, more prestigious was noble’s position in court.

Answer

Answer: True


4. Mehrunnisa married Jahangir and was given the title of Nur Jahan.

Answer

Answer: True


5. Akbar was 15 years old when he became the Emperor.

Answer

Answer: False


6. Faujdar used to be the military commander.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 4 The Mughal Empire with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding The Mughal Empire CBSE Class 7 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.