Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 9 The Making of Regional Cultures with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided The Making of Regional Cultures Class 7 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

The Making of Regional Cultures Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
With what do we associate each region?
(a) Food
(b) Language
(c) Clothing
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
The language spoken in the Chera kingdom of Mahodayapuram was
(a) Sanskrit
(b) Urdu
(c) Malayalam
(d) Persian

Answer

Answer: (c) Malayalam


Question 3.
Fourteenth-century text of Sanskrit which deals with grammar and poetry was called
(a) Lilatilakam
(b) Miniature
(c) Basohil
(d) Dialect

Answer

Answer: (a) Lilatilakam


Question 4.
Chera kingdom was established in
(a) 9th century
(b) 10th century
(c) 11th century
(d) 12th century

Answer

Answer: (a) 9th century


Question 5.
The conquerors tried to control the temple of Jagannatha at Puri because
(a) they were very devoted to God Jagannatha
(b) the temple was very beautiful
(c) the temple had huge wealth
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) the temple had huge wealth


Question 6.
Who proclaimed himself as deputy of God?
(a) Shankara
(b) Ramanuja
(c) King Anangbhima
(d) Ruler of Mahodayapuram

Answer

Answer: (c) King Anangbhima


Question 7.
The word Rajputana meant
(а) the Rajput tradition
(b) in 19th century the region of present day Rajasthan
(c) group of Rajputs
(d) none of the above

Answer

Answer: (b) in 19th century the region of present day Rajasthan


Question 8.
Which type of emotions were there in Rajputs ?
(a) Bravery
(b) Valour
(c) Loyalty
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 9.
The major patrons of Kathak were
(a) Mongols
(b) Pandayan
(c) Mughals
(d) Rajput

Answer

Answer: (c) Mughals


Question 10.
Basohli was
(a) small sized paintings
(b) bold and intense style of miniature paintings
(c) old and very distinctive
(d) traditions

Answer

Answer: (b) bold and intense style of miniature paintings


Question 11.
Bengali language was derived from
(a) Hindi
(b) Sanskrit
(c) Persian
(d) Urdu

Answer

Answer: (b) Sanskrit


Question 12.
Which of the following is the language of 13th century Brihaddharma Purana of Bengal?
(a) Persian
(b) Hindi
(c) Urdu
(d) Sanskrit

Answer

Answer: (d) Sanskrit


Question 13.
What type of traveller was Xuan Zang?
(a) Japanese
(b) Nepali
(c) Chinese
(d) Burmese

Answer

Answer: (c) Chinese


Question 14.
What was the capital of Bengal under the Mughal control?
(a) Dhaka
(b) Murshidabad
(c) Calcutta
(d) Awadh

Answer

Answer: (a) Dhaka


Question 15.
Brihaddharma Purana permitted which caste to eat certain variety of fish1?
(a) Kshatriyas
(b) Brahamanas
(c) Both
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Brahamanas


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Kathakali (a) Andhra Pradesh
2. Kuchipudi (b) Orissa
3. Odissi (c) Tamil Nadu
4. Bharatanatyam (d) Kerala
5. Dochala (e) Four roofed
6. Chauchala (f) Double roofed
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Kathakali (d) Kerala
2. Kuchipudi (a) Andhra Pradesh
3. Odissi (b) Orissa
4. Bharatanatyam (c) Tamil Nadu
5. Dochala (f) Double roofed
6. Chauchala (e) Four roofed

Fill in the blanks with appropriate words:

1. The Chera kingdom of Mahodayapuram was a part of present day ……………

Answer

Answer: Kerala


2. Lilatilakam was composed in …………

Answer

Answer: Maniveravalam


3. Ruler Anantvarman erected a temple for lord …………. at Puri, Orissa.

Answer

Answer: Jagannatha


4. The legends of ………….. were enacted in folk plays called rasa lila.

Answer

Answer: Radha-Krishna


5. ………… paintings are done in water colour on cloth or paper.

Answer

Answer: Miniature


6. Bengali now recognized as a language was derived from ………….

Answer

Answer: Sanskrit


State whether the given statements are true or false:

1. Malayalam was the first regional language to be used in official record.

Answer

Answer: True


2. The Kathaks were originally a caste of priests in temples of North India.

Answer

Answer: False


3. Kathaks developed into two traditions or Gharanas—Rajasthan and Lucknow.

Answer

Answer: True


4. Nath literature includes songs of Mayanmati and Gopichandra.

Answer

Answer: True


5. Kangra style of miniature was inspired by Shaivite traditions.

Answer

Answer: False


6. Brahmanas were allowed to eat fish by Brihaddharma Purana from Bengal.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 9 The Making of Regional Cultures with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding The Making of Regional Cultures CBSE Class 7 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.