Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 3 The Delhi Sultans with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided The Delhi Sultans Class 7 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

The Delhi Sultans Class 7 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Which of the following was NOT the king of the Rajput Dynasty?
(a) Tomaras
(b) Ananga Pala
(c) Prithviraj Chauhan
(d) Bahlul Lodi

Answer

Answer: (d) Bahlul Lodi


Question 2.
Which ruler first established his capital at Delhi?
(a) Chauhans ruler
(b) Tomara Rajput ruler
(c) Turkish ruler
(d) Khalji dynasty

Answer

Answer: (b) Tomara Rajput ruler


Question 3.
Who was the first slave king of Delhi Sultanate?
(a) Qutbuddin Aybak
(b) Iltutmish
(c) Raziyya Sultan
(d) Alauddin Khalji

Answer

Answer: (a) Qutbuddin Aybak


Question 4.
Who was successor of Muhammad-bin Tughluq?
(a) Ghiyasuddin Tughluq
(b) Firuz Shah Tughluq
(c) Ibn Battuta
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Firuz Shah Tughluq


Question 5.
What was the language of administration under the Delhi Sultans?
(a) Urdu
(b) Persian
(c) Hindi
(d) English

Answer

Answer: (b) Persian


Question 6.
The position of standing facing Mecca during namaj is known as
(a) Khutba
(b) Qibla
(c) Sijdah
(d) Kharaj

Answer

Answer: (b) Qibla


Question 7.
In whose reign did the Sultanate reach its i farthest extent?
(a) Tomara Rajput
(b) Raziyya
(c) Alauddin Khalji
(d) Muhammad-bin Tughluq

Answer

Answer: (d) Muhammad-bin Tughluq


Question 8.
Who was Ulema?
(a) A slave purchased for military service
(b) A ruler
(c) A scholar of Islamic learning
(d) An invader

Answer

Answer: (c) A scholar of Islamic learning


Question 9.
A fortified settlement with soldiers was
(a) hinterland
(b) garrison town
(c) jagir
(d) none of these

Answer

Answer: (b) garrison town


Question 10.
Which was NOT the kind of taxes during Delhi Sultanate?
(a) Kharaj
(b) Tax on cattles
(c) Tax on houses
(d) Bandagans

Answer

Answer: (d) Bandagans


Question 11.
Kharaj was a type of tax on
(a) houses
(b) cattle
(c) trade
(d) cultivation

Answer

Answer: (d) cultivation


Question 12.
Which Mughal emperor followed Sher Shah Suri’s idea of administration?
(a) Humayun
(b) Akbar
(c) Babur
(d) Aurangzeb

Answer

Answer: (b) Akbar


Match the contents of Column A with that of Column B:

Column A Column B
1. Dehliwal (a) Traveller from Morocco
2. Shamsuddin Iltutmish (b) Coins minted in Delhi
3. Sanctuary of the world (c) Mongol invader
4. Ibn Batuta (d) Jahanpanah
5. Genghis Khan (e) Early Turkish Ruler
Answer

Answer:

Column A Column B
1. Dehliwal (b) Coins minted in Delhi
2. Shamsuddin Iltutmish (e) Early Turkish Ruler
3. Sanctuary of the world (d) Jahanpanah
4. Ibn Batuta (a) Traveller from Morocco
5. Genghis Khan (c) Mongol invader

Fill in the blanks with appropriate words:

1. …………. dynasty ruled Delhi before the Tughluqs.

Answer

Answer: Khalji


2. Tarikh or Tawarikh were written in ………….

Answer

Answer: Persian


3. ……….. was built by two rulers Qutbuddin Aybak and Iltutmish.

Answer

Answer: Qutb Minar


4. …………. is a sermon during Friday prayer in the Mosque.

Answer

Answer: Khutba


5. Leader of the Namaz is ……………

Answer

Answer: Imam


6. Raziyya Sultan ruled from ………… to 1240 AD.

Answer

Answer: 1236


State whether the given statements are true or false:

1. Delhi became an important city under the rule of Tomaras and Chauhans.

Answer

Answer: True


2. Minhaj-i-Siraj was in favour of Queen’s rule in Delhi.

Answer

Answer: False


3. Delhi’s authority was challenged by Mongols’ invasions.

Answer

Answer: True


4. The iqtadars were called Samantas.

Answer

Answer: False


5. Jalaluddin established the Lodi dynasty.

Answer

Answer: False


6. Dehli-i-Kuhna was oldest of four cities of Delhi and was established by Muhammad Bin Tughluq.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 History Chapter 3 The Delhi Sultans with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding The Delhi Sultans CBSE Class 7 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.