Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 2 Understanding Secularism with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Understanding Secularism Class 8 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Understanding Secularism Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Where do Christians go for prayer?
(a) Temple
(b) Church
(c) Mosque
(d) Gurudwara

Answer

Answer: (b) Church


Question 2.
What happened in Hitler’s Germany?
(a) Several million people were killed
(b) Bomb blast took place in Nagasaki
(c) Assassination of Mrs. Indira Gandhi
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Several million people were killed


Question 3.
What does ‘to force someone to do something’ mean?
(a) Coercion
(b) Intervene
(c) Interpret
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Coercion


Question 4.
Indian Constitution contains
(a) fundamental rights
(b) discrimination
(c) unequality
(d) all of these

Answer

Answer: (a) fundamental rights


Question 5.
What could the tyranny of majority result in?
(a) Discrimination
(b) Coercion
(c) None of the above
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 6.
What can we not do in government schools?
(a) Sing national anthem
(b) Sing Rashtriya Geet
(c) Celebrate any religious festival
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Celebrate any religious festival


Question 7.
What refers to the State’s effort to influence a particular matter in accordance with the principles of the constitution?
(a) Intervene
(b) Coercion
(c) Meditation
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Intervene


Question 8.
Which is the sect of Jainism?
(a) Arya Samaj
(b) Khalsa
(c) Digamber
(d) Sanatan Dharm

Answer

Answer: (c) Digamber


Question 9.
What is celebrated on 2nd October of every year?
(a) Christmas Day
(b) Children’s Day
(c) Gandhi Jayanti
(d) Diwali

Answer

Answer: (c) Gandhi Jayanti


Match the following:

Column A Column B
(a) Hindu (i) Religious festival
(b) Muslim (ii) Pooja, Meditation
(c) Sikh (iii) National Festival
(d) Diwali (iv) Mecca, Madina
(e) Republic Day (v) Golden Temple
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) Hindu (ii) Pooja, Meditation
(b) Muslim (iv) Mecca, Madina
(c) Sikh (v) Golden Temple
(d) Diwali (i) Religious festival
(e) Republic Day (iii) National Festival

State whether true or false:

1. Qawwali is religious music of Christians.

Answer

Answer: False


2. Shabad Kirtan is the religious music sung by Sikhs.

Answer

Answer: True


3. Shiva and Vishnu are the God of Hindus.

Answer

Answer: True


4. Id-ul-Zuha is the religious festivals of Muslims.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. Pooja sthal of Hindus is …………………

Answer

Answer: temple


2. The form of prayer of ………………… is Namaj.

Answer

Answer: Muslims


3. ………………… is God of Muslim.

Answer

Answer: Allah


4. Holi is celebrated in the month of …………………

Answer

Answer: March


5. Makkar Sakranti is celebrated on ………………… January every year.

Answer

Answer: 13th or 14th


6. Independence Day is ………………… festival of India.

Answer

Answer: national


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 2 Understanding Secularism with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Understanding Secularism CBSE Class 8 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.