Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1 The Indian Constitution with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided The Indian Constitution Class 8 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

The Indian Constitution Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Constitution of a nation contains:
(a) Rules
(b) Laws
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 2.
What refers to a goal or a principle in its most excellent or perfect form?
(a) Arbitrary
(b) Ideal
(c) Polity
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Ideal


Question 3.
By which time had the nationalist movement gained momentum?
(a) Beginning of 20th century
(b) Middle of 20th century
(c) End of 20th century
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Beginning of 20th century


Question 4.
When did the King of Nepal finally take over as the head of government?
(a) February, 2002
(b) February, 2005
(c) February, 2007
(d) April, 2003

Answer

Answer: (b) February, 2005


Question 5.
State governments have authority to make rules on subjects of
(a) Asian concern
(b) National concern
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 6.
Who has a role to play in formation of government under Universal Adult Suffrage?
(a) All adult Indians
(b) Only males
(c) All children
(d) None of these

Answer

Answer: (a) All adult Indians


Question 7.
What kind of role citizens of India play in electing representatives?
(a) Indirect
(b) No Role
(c) Direct
(d) Submissive

Answer

Answer: (c) Direct


Question 8.
What refers to independent people in a democratic form of government?
(a) Sovereign
(b) Ideal
(c) Polity
(d) Trafficking

Answer

Answer: (a) Sovereign


Question 9.
If a 13-year old child is working in a factory, what is it called?
(a) Freedom to education
(b) Child labour
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Child labour


Question 10.
Which of the following are Fundamental Rights?
(a) Right to equality
(b) Right to freedom
(c) Right against exploitation
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 11.
Secularism means that the state promotes
(a) One religion
(b) No religion
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) No religion


Question 12.
Who was the first Prime Minister of Free India
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Lai Bahadur Shastri
(c) Mrs. Indira Gandhi
(d) Guljari Lai Nanda

Answer

Answer: (a) Jawaharlal Nehru


Match the following:

Column A Column B
(a) INC (i) 15th August, 1947
(b) Constitution of India (ii) 26th January, 1950
(c) A group of 300 people(d) Independence Day of India (iii) Mahatma Gandhi
(d) Independence Day of India (iv) Doctors
(e) School (v) Constitution Assembly in 1946
(f) Father of Nation (vi) Teachers
(g) Republic Day (vii) Indian National Congress
(viii) Bhimrao Ambedkar
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) INC (vii) Indian National Congress
(b) Constitution of India (viii) Bhimrao Ambedkar
(c) A group of 300 people(d) Independence Day of India (v) Constitution Assembly in 1946
(d) Independence Day of India (i) 15th August, 1947
(e) School (vi) Teachers
(f) Father of Nation (iii) Mahatma Gandhi
(g) Republic Day (ii) 26th January, 1950

State whether true or false:

1. The Indian Constitution was written by Mohandas Karamchand Gandhi.

Answer

Answer: False


2. Nepal adopted an Interim Constitution in 2007.

Answer

Answer: True


3. The Constitution of India consists of the Fundamental Rights.

Answer

Answer: True


4. Nepal, was a Monarchy in 1990.

Answer

Answer: True


5. The Constitution of India came in force on 15th August 1947.

Answer

Answer: False


6. The 3rd significant purpose of the Constitution is to save us from ourselves.

Answer

Answer: True


7. Discrimination is the part of our Constitution.

Answer

Answer: False


Fill in the blanks:

1. Dr. B.R. Ambedkar is known as the father of ……………….

Answer

Answer: Indian Constitution


2. ………………. refers to the cruel and unjust use of power or authority.

Answer

Answer: Tyranny


3. ………………. refers to a goal or a principle in its more excellent or perfect form.

Answer

Answer: Ideal


4. Buddhists in India are counted as ……………….

Answer

Answer: minority


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 1 The Indian Constitution with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding The Indian Constitution CBSE Class 8 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.