Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Understanding Marginalisation Class 8 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Understanding Marginalisation Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct Answer:

Question 1.
Certain groups feels marginalised due to factors, like:
(a) Social and cultural
(b) Economic
(c) Political
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
What literally means the original inhabitants?
(a) Adivasis
(b) Minorities
(c) Ghetto
(d) Devoid

Answer

Answer: (a) Adivasis


Question 3.
Where do Adivasis live?
(a) In or near Forest
(b) Kaccha house
(c) Colonies
(d) None of these

Answer

Answer: (a) In or near Forest


Question 4.
How much is population of the Adivasis in India?
(a) 2%
(b) 4%
(c) 8%
(d) 16%

Answer

Answer: (c) 8%


Question 5.
Stereotyping of Adivasis is related to their being:
(a) Exotic
(b) Primitive
(c) Backward
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 6.
A person who does not get adequate nutrition or food is known as:
(a) malnourished
(b) nourished
(c) well-nourished
(d) none of these

Answer

Answer: (a) malnourished


Question 7.
What is use of timber?
(a) Construction of houses
(b) Railways
(c) Furnitures
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
Constitutional safeguards are provided to the minorities on the basis of:
(a) Religion
(b) Language
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


Question 9.
………………. is a locality which is populated largely by members of a particular community.
(a) Ghetto
(b) Adivasis
(c) Minorities
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Ghetto


Question 10.
The minorities are forced to live on the margins of economic and social development, this is known as
(a) malnourished
(b) marginalisation
(c) displaced
(d) all of these

Answer

Answer: (b) marginalisation


Question 11.
How much of Muslims are literate?
(a) 65%
(b) 59%
(c) 80%
(d) 94%

Answer

Answer: (b) 59%


Match the following:

Column A Column B
(a) Madarsas (i) Proof
(b) Open Courts (ii) Constructions of houses
(c) Development (iii) Urbanisation
(d) Builders (iv) Muslim educational institutions
(e) Evidence (v) Courts where proceedings can be seen by any one
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) Madarsas (iv) Muslim educational institutions
(b) Open Courts (v) Courts where proceedings can be seen by any one
(c) Development (iii) Urbanisation
(d) Builders (ii) Constructions of houses
(e) Evidence (i) Proof

State whether true or false:

1. Hierarchy is a graded system or arrangement of persons or things.

Answer

Answer: True


2. Displaced refers to the people who are compelled to move from their homes for big development projects including dams, mining, etc.

Answer

Answer: True


3. Most of Adivasis are backward.

Answer

Answer: True


4. The literacy rate of Hindus is more than 60%.

Answer

Answer: True


5. Santhali is spoken by Santhal Adivasis.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. …………………… are those communities which are small in number.

Answer

Answer: Minorities


2. …………………… is when a particular group of society is forced to live on margins of economic and social development.

Answer

Answer: Marginalisation


3. …………………… and …………………… marginalisation are interlinked.

Answer

Answer: Economic, social


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 7 Understanding Marginalisation with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Understanding Marginalisation CBSE Class 8 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.