Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 4 Understanding Laws with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Understanding Laws Class 8 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Understanding Laws Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
When did Jallianwala Bagh’s massacre take place?
(a) 13 April
(b) 13 March
(c) 13 May
(d) 13 June

Answer

Answer: (a) 13 April


Question 2.
Where is Jallianwala Bagh located?
(a) Amritsar
(b) Delhi
(c) Agra
(d) Dehradun

Answer

Answer: (a) Amritsar


Question 3.
When did the Rowlatt Act come into effect?
(a) On 10th February, 1917
(b) On 10th January, 1918
(c) On 10th March, 1919
(d) On 20th April, 1920

Answer

Answer: (c) On 10th March, 1919


Question 4.
Who gave the order to fire in Jallianwala Bagh on innocent people protesting calmly?
(a) General Dyer
(b) Dr. Satyapal
(c) Dr. Saifuddin Kichlew
(d) None of these

Answer

Answer: (a) General Dyer


Question 5.
What is the violence free relationship where husband and wife are equal with each other and they enjoy equal rights?
(a) Equal relationship
(b) Discriminated relationship
(c) Evolution
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Equal relationship


Question 6.
Law on Domestic Violence was made in this year
(a) 2005
(b) 2006
(c) 2007
(d) 2008

Answer

Answer: (a) 2005


Question 7.
Who was the Afro-American woman who refused to give her seat to a white man in 1955?
(a) Rosy Peter
(b) Rosa Parks
(c) Rosymary
(d) Rose Jose

Answer

Answer: (b) Rosa Parks


Match the following:

Column A Column B
(a) Domestic Violence (i) Disapprove of a Person or thing
(b) Colonies (ii) Guilty of criminal offense
(c) Convict (iii) Quarrel between Husband and Wife
(d) Criticise (iv) Country under Foreign Ryles
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) Domestic Violence (iii) Quarrel between Husband and Wife
(b) Colonies (iv) Country under Foreign Ryles
(c) Convict (ii) Guilty of criminal offense
(d) Criticise (i) Disapprove of a Person or thing

Write (T) for true and (F) for false:

1. The most important provision in our constitution is all persons in independent India are equal in the eyes of law.

Answer

Answer: True


2. Our law gives special treatment for government officers and wealthy persons.

Answer

Answer: False


3. Colonial law was arbitrary.

Answer

Answer: True


4. Hindu Succession Amendment Act, 2005 gives priority to daughter over son.

Answer

Answer: False


5. Prime Minister can make new laws.

Answer

Answer: False


6. Sedition Act, 1870 was an example of arbitrariness existing in British India.

Answer

Answer: True


7. Rosa Park, an African-American woman protested for being unseated by the white man on December 1, 1995.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. ……………… activities are done against the law.

Answer

Answer: Illegal


2. Evolution is the process of ……………… from a simple to complex form.

Answer

Answer: development


3. The Parliament is the ……………… which makes the new rules.

Answer

Answer: Institution


4. The Court has the power of ……………… to modify or cancel laws.

Answer

Answer: judicial review


5. Dr. Satyapal and Dr. Saifuddin Kichlew were ……………… on 10 April 1919.

Answer

Answer: arrested


6. The Parliament consists of Rajya Sabha and ………………

Answer

Answer: Lok Sabha


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 4 Understanding Laws with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Understanding Laws CBSE Class 8 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.