Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 9 Public Facilities with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Public Facilities Class 8 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Civics Chapter 9 Public Facilities to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Public Facilities Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Where are Anu and Kumar travelling through?
(a) Delhi
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) China

Answer

Answer: (b) Chennai


Question 2.
Which areas in Chennai faces severe water shortages?
(a) Madipakkam
(b) Mtylapore
(c) Slums near Saidapet
(d) All these areas

Answer

Answer: (d) All these areas


Question 3.
Which of the following is a water related disease?
(a) Plague
(b) Eye flu
(c) Cholera
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Cholera


Question 4.
How can we prevent water related diseases?
(a) By using pond water
(b) By using clean and safe water
(c) By using boring water
(d) All of these

Answer

Answer: (b) By using clean and safe water


Question 5.
What are Public facilities?
(a) Essential facilities
(b) Non Essential facilities
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Essential facilities


Question 6.
Who carries the responsibility of providing public facility to the people?
(a) Government
(b) Public
(c) Private organisation
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Government


Question 7.
Which of the following is most important public transport?
(a) Aeroplane
(b) Boat
(c) Buses
(d) Cars

Answer

Answer: (c) Buses


Question 8.
Wherefrom the government gets funds for providing Public facility?
(a) Income Tax collected from the people
(b) Fines collected from the people
(c) Other taxes collected from the people
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 9.
What is the main sources of water?
(a) Municipal water
(b) Borewell
(c) River water
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 10.
Which facility, besides safe drinking water, is necessary to prevent water-borne disease?
(a) Sanitation
(b) Transport
(c) Road
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Sanitation


Match the following:

Column A Column B
(a) Basic needs (i) New Delhi Municipal Corporation
(b) Public facilities (ii) Food, water, shelter and clothes
(c) Municipal Corporation of Delhi (iii) MCD
(d) NDMC (iv) Diarrhoea
(e) Water related disease (v) Health, water, school facility
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) Basic needs (ii) Food, water, shelter and clothes
(b) Public facilities (v) Health, water, school facility
(c) Municipal Corporation of Delhi (iii) MCD
(d) NDMC (i) New Delhi Municipal Corporation
(e) Water related disease (iv) Diarrhoea

State whether true or false:

1. Sulabh is a government organisation who arranges toilet facility.

Answer

Answer: False


2. Brackish means Salty.

Answer

Answer: True


3. Sanitation is provision of facility for the safe of human urine and faeces.

Answer

Answer: True


4. There is a lack of public facilities in posh colonies.

Answer

Answer: False


5. 36% of households in India have access to drinking water.

Answer

Answer: False


6. Public facilities relate to people’s basic needs.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. Borewell is the type of ……………….. which supplies water in raw form.

Answer

Answer: tubewell


2. Water tanker is ……………….. fitted with a taker which carries water.

Answer

Answer: vehicle


3. ……………….. is essential for life and good health.

Answer

Answer: Water


4. Government carries the ……………….. of providing public facilities to the people.

Answer

Answer: responsibility


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 9 Public Facilities with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Public Facilities CBSE Class 8 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.