MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 3 Why Do We Need a Parliament with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 3 Why Do We Need a Parliament with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Why Do We Need a Parliament Class 8 Civics MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-social-science-with-answers/

Why Do We Need a Parliament Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Why Do We Need A Parliament Class 8 MCQ Question 1.
Parliament enables Indian citizens to participate in
(a) Decision making
(b) Control the government
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Class 8 Civics Chapter 3 MCQ Question 2.
During British rule which Government of India Act allowed some elected representation
(a) Government of India Act 1919
(b) Government of India Act 1909
(c) Government of India Act 1916
(d) Government of India Act 1947

Answer

Answer: (b) Government of India Act 1909


MCQ Questions For Class 8 Civics Chapter 3 Question 3.
Representatives to the Parliament are chosen by the
(a) People
(b) Rulers
(c) Government
(d) None of these

Answer

Answer: (a) People


Class 8 Civics Chapter 3 MCQ With Answers Question 4.
Who is the Chairman of Rajya Sabha?
(a) Prime Minister of India
(b) President of India
(c) Vice-President of India
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Vice-President of India


Class 8 Civics Ch 3 MCQ Question 5.
How many seats were won by BJP in Lok Sabha Election 2014?
(a) 285
(b) 14
(c) 114
(d) 141

Answer

Answer: (a) 285


Why Do We Need Parliament Class 8 MCQ Question 6.
The highest law-making body of our country consisting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is known as
(a) High court
(b) Supreme court
(c) Parliament
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Parliament


Ncert Class 8 Civics Chapter 3 MCQ Question 7.
The combined strength of all political parties in the Parliament with less than 50% of representatives is
(a) ruling party
(b) opposition
(c) coalition
(d) none of these

Answer

Answer: (b) opposition


Ch 3 Civics Class 8 MCQ Question 8.
What is the most important function of Lok Sabha?
(а) How to celebrate Diwali this year?
(b) The Prime Minister selects minister to work
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (d) None of these


In Parliament Seats Are Reserved For Class 8 Question 9.
What does PMO refer to?
(a) Prime Master Office
(b) Post Master Office
(c) Primary Municipal Office
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Prime Master Office


MCQ On Why Do We Need A Parliament Class 8 Question 10.
Who looks after sanitary conditions of the country?
(a) Health Minister
(b) Home Minister
(c) Finance Minister
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Health Minister


MCQ For Class 8 Civics Chapter 3 Question 11.
The upper house of Parliament, representing the states, is termed as
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Parliament House
(d) hone of these

Answer

Answer: (b) Rajya Sabha


Chapter 3 Civics Class 8 MCQ Question 12.
Which is an important way to contro l the executive in Parliament?
(a) Assembly
(b) Zero hour
(c) Question hour
(d) none of these

Answer

Answer: (c) Question hour


Civics Chapter 3 Class 8 MCQ Question 13.
In Parliament seats are reserved for:
(a) SCs
(b) STs
(c) None of them
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Match the following:

Column A Column B
(a) Lok Sabha (i) The upper house of Parliament
(b) Speaker (ii) Bhartiya Janta Party
(c) Rajya Sabha (iii) has seven MPs
(d) Delhi (iv) the lower house of Parliament
(e) B.J.P. (v) Officer of Lok Sabha
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) Lok Sabha (iv) the lower house of Parliament
(b) Speaker (v) Officer of Lok Sabha
(c) Rajya Sabha (i) The upper house of Parliament
(d) Delhi (iii) has seven MPs
(e) B.J.P. (ii) Bhartiya Janta Party

State whether true or false:

1. The leader of ruling party in Parliament is the Prime Minister of the country.

Answer

Answer: True


2. The Vice-President of India is the Chairman of Rajya Sabha.

Answer

Answer: True


3. The Universal Adult Franchise is for the sake of justice and equity.

Answer

Answer: True


4. BJP won the State Election of Delhi in 2015.

Answer

Answer: False


5. Discrimination is the ideal function.

Answer

Answer: False


6. Mrs. Sheela Dixit was first female Chief Minister of Delhi who was elected for 3rd time.

Answer

Answer: True


7. The Prime Minister selects minister from his Party’s MPs to work.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. ……………….. is the most important symbol of Indian democracy.

Answer

Answer: Parliament


2. On 15th August 1947 India became ………………..

Answer

Answer: independent


3. All the representatives together control and guide the ………………..

Answer

Answer: government


4. An MLA is the member of ……………….. Assembly.

Answer

Answer: Legislative


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Civics Chapter 3 Why Do We Need a Parliament with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Why Do We Need a Parliament CBSE Class 8 Civics MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.