Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 2 From Trade to Territory: The Company Establishes Power with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided From Trade to Territory Class 8 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

From Trade to Territory Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Which of the following was NOT the Presidency ?
(a) Bengal
(b) Madras
(c) Bombay
(d) Kalikata

Answer

Answer: (d) Kalikata


Question 2.
Tipu Sultan stopped export through his kingdom in
(a) 1764
(b) 1772
(c) 1785
(d) 1790

Answer

Answer: (c) 1785


Question 3.
The first English factory was set up in the year
(a) 1600
(b) 1651
(c) 1655
(d) 1665

Answer

Answer: (b) 1651


Question 4.
Who discovered the sea route to India in 1498?
(a) Columbus
(b) Dutch
(c) East India Company
(d) Vasco-da-Gama

Answer

Answer: (d) Vasco-da-Gama


Question 5.
Robert Clive committed suicide in the year
(a) 1770
(b) 1743
(c) 1767
(d) 1774

Answer

Answer: (d) 1774


Question 6.
The Third Battle of Panipat was fought in the year
(a) 1743
(b) 1752
(c) 1761
(d) 1763

Answer

Answer: (c) 1761


Question 7.
Rani Channamma was the ruler of
(a) Bengal
(b) Kitoor
(c) Agra
(d) delhi

Answer

Answer: (b) Kitoor


Question 8.
Haidar Ali was the ruler of
(a) Bengal
(b) Delhi
(c) Bombay
(d) Mysore

Answer

Answer: (d) Mysore


Question 9.
European trading companies were attracted to India due to
(a) cheap land
(b) cheap labour
(c) raw material like cotton silk and spices
(d) none of these

Answer

Answer: (c) raw material like cotton silk and spices


Question 10.
Competition among the companies resulted in
(a) reduced profits of companies
(b) quality of goods increased
(c) price became low
(d) none of these

Answer

Answer: (a) reduced profits of companies


Match the following:

Column A Column B
(i) Tipu Sultan (а) Kitoor
(ii) Dalhousie (b) Punjab
(iii) Rani Channamma (c) Mysore
(iv) Maharaja Ranjit Singh (d) Doctrine of Lapse
(v) Tipu Sultan was killed in (e) Battle of Plassey
(vi) Sirajuddaulah lost (f) Battle of Seringapatam
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Tipu Sultan (c) Mysore
(ii) Dalhousie (d) Doctrine of Lapse
(iii) Rani Channamma (а) Kitoor
(iv) Maharaja Ranjit Singh (b) Punjab
(v) Tipu Sultan was killed in (f) Battle of Seringapatam
(vi) Sirajuddaulah lost (e) Battle of Plassey

State whether true or false:

1. The British originally came as traders

Answer

Answer: True


2. The battle of Buxar ended in 1764.

Answer

Answer: True


3. Second Anglo Maratha war was fought in 1757.

Answer

Answer: False


4. Maratha kingdoms were located mainly in the northern part of India.

Answer

Answer: False


5. The army was known as sepoy army during company’s rule.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. Indian rulers’ administrative units were divided into District ……………… and ………………

Answer

Answer: Parganas, Tehsil


2. The new system of justice was set up in the year ………………

Answer

Answer: 1772


3. The first English factory was set up on the banks of the ………………

Answer

Answer: river Hugli


4. Queen Elizabeth granted the East India Company the sole right to trade with the ………………

Answer

Answer: East


5. After the defeat at Plassey, ……………… was made the Nawab.

Answer

Answer: Mir Jafar


6. Lord Dalhousie devised the policy of ………………

Answer

Answer: Doctrine of Lapse


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 2 From Trade to Territory: The Company Establishes Power with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding From Trade to Territory: The Company Establishes Power CBSE Class 8 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.