Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 11 The Making of the National Movement 1870s-1947 with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided The Making of the National Movement 1870s-1947 Class 8 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 History Chapter 11 The Making of the National Movement 1870s-1947 to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

The Making of the National Movement 1870s-1947 Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Marathi newspaper ‘Kesari’ was edited by
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Balgangadhar Tilak
(c) Chitta Ranjan Das
(d) Sarojini Naidu

Answer

Answer: (b) Balgangadhar Tilak


Question 2.
Lala Lajpat Rai was a nationalist from
(a) Bengal
(b) Bihar
(c) Punjab
(d) Haryana

Answer

Answer: (c) Punjab


Question 3.
Which of the following movement is associated with Chitta Ranjan Das?
(a) Quit India Movement
(b) The Salt March
(c) Non-Cooperation Movement
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Non-Cooperation Movement


Question 4.
The founder of Khudai Khidmatgars was
(a) Mohammad Ali
(b) Shaukat Ali
(c) Badshah Khan
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Badshah Khan


Question 5.
Who established Natal Congress?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Mahatma Gandhi
(c) Balgangadhar Tilak
(d) Lala Lajpat Rai

Answer

Answer: (b) Mahatma Gandhi


Question 6.
Bengal was divided by the British in the year
(a) 1900
(b) 1910
(c) 1905
(d) 1920

Answer

Answer: (c) 1905


Question 7.
Hindustan Socialist Republic Association was related with the nationalist
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Balgangadhar Tilak
(c) Bhagat Singh
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Bhagat Singh


Question 8.
The Vernacular Press Act was enacted in
(a) 1840
(b) 1857
(c) 1878
(d) 1890

Answer

Answer: (c) 1878


Question 9.
Ilbert Bill was introduced in
(a) 1860
(b) 1878
(c) 1883
(d) 1890

Answer

Answer: (c) 1883


Question 10.
Naoroji was ……………….. settled in London.
(a) a businessman and publicist
(b) an artist
(c) an educationist
(d) none of these

Answer

Answer: (a) a businessman and publicist


Question 11.
Second World War ended in
(a) 1910
(b) 1920
(c) 1945
(d) 1947

Answer

Answer: (c) 1945


Question 12.
The fight for Purna Swaraj was fought under the presidentship of
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) C. Rajagopalachari
(d) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer

Answer: (b) Jawaharlal Nehru


Question 13.
Who was the first Indian Governor-General of free India?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) C. Rajagopalachari
(d) Sardar Vallabhbhai Patel

Answer

Answer: (c) C. Rajagopalachari


Match the following:

Column A Column B
(i) Knighthood (a) The religious functionaries of Sikh gurudwaras
(ii) Picket (b) The capacity to act independently without interference from outside
(iii) Mahants (c) The protest of the people outside a building to prevent others /owners from entering it
(iv) Publicist (d) An honour granted by the British Crown for exceptional personal achievement
(v) Provincial autonomy (e) A person who publishes an idea by circulating information, writing reports and speaking at meetings
(vi) Sovereign (f) A capacity of the province to make relatively independent decisions while remaining within the federation
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Knighthood (d) An honour granted by the British Crown for exceptional personal achievement
(ii) Picket (c) The protest of the people outside a building to prevent others /owners from entering it
(iii) Mahants (a) The religious functionaries of Sikh gurudwaras
(iv) Publicist (e) A person who publishes an idea by circulating information, writing reports and speaking at meetings
(v) Provincial autonomy (f) A capacity of the province to make relatively independent decisions while remaining within the federation
(vi) Sovereign (b) The capacity to act independently without interference from outside

State whether true or false:

1. People were satisfied with British rule in the 1870s and 1880s.

Answer

Answer: False


2. The Arms Act was passed in 1875.

Answer

Answer: False


3. A.O. Hume was a Chinese educationist.

Answer

Answer: False


4. Muslim League demanded “Independent States” for Muslims in 1940.

Answer

Answer: True


5. The Congress in the first twenty years of its formation was “moderate”.

Answer

Answer: True


6. In 1930, Gandhiji led a march to break the salt law.

Answer

Answer: True


7. The leaders of Khilafat agitation were Mohammad Ali and Shaukat Ali.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. The Arms Act ……………… Indians from having arms.

Answer

Answer: disallowed


2. Gandhiji and his followers marched from ……………… to Dandi.

Answer

Answer: Sabarmati


3. 16 August 1946 was announced as ……………… by the Muslim League.

Answer

Answer: “Direct Action Day”


4. ……………… is popularly known as Rajaji.

Answer

Answer: C. Rajagopalachari


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 11 The Making of the National Movement 1870s-1947 with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding The Making of the National Movement 1870s-1947 CBSE Class 8 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.