Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 3 Ruling the Countryside with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Ruling the Countryside Class 8 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

Ruling the Countryside Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
The Champaran movement was against
(a) peasants
(b) East India Company
(c) the oppressive attitude of the planters
(d) none of the above

Answer

Answer: (c) the oppressive attitude of the planters


Question 2.
The Company was appointed as the Diwan of Bengal in
(a) 1762
(b) 1763
(c) 1764
(d) 1765

Answer

Answer: (d) 1765


Question 3.
Gandhiji visited Champaran
(a) to see the plight of Indigo planters in Champaran
(b) to see the progress of’Indigo plantation
(c) to see the managing system of company
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) to see the plight of Indigo planters in Champaran


Question 4.
Who devised the new-system of revenue called Mahalwari?
(a) Queen Elizabeth
(b) Holt Mackenzie
(c) Queen Victoria
(d) Gandhiji

Answer

Answer: (b) Holt Mackenzie


Question 5.
Growers of woad in Europe saw crop as competition to their earnings.
(a) tea
(b) rubber
(c) indigo
(d) coffee

Answer

Answer: (c) indigo


Question 6.
Indigo production came down in Bengal in
(a) 1850
(b) 1852
(c) 1855
(d) 1859

Answer

Answer: (d) 1859


Question 7.
Who had developed the Munro system?
(a) Capiain Alexander
(b) Holt Mackenzie
(c) Thomas Munro
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Thomas Munro


Question 8.
How much proportion of Indigo was imported from India by Britain in 1810?
(a) 75%
(b) 95%
(c) 90%
(d) 85%

Answer

Answer: (b) 95%


Question 9.
H.T. Colebrook describes the conditions of the under-tenant farmers in
(a) 1800
(b) 1805
(c) 1806
(d) 1810

Answer

Answer: (c) 1806


Question 10.
After harvest, the indigo plant was taken to the in the indigo factory.
(a) dye
(b) vat
(c) farm
(d) machine

Answer

Answer: (b) vat


Question 11.
The international demand of indigo was affected by the discovery of
(a) synthetic dyes
(b) woad
(c) blue colour
(d) none of these

Answer

Answer: (a) synthetic dyes


Match the following:

Column A Column B
(i) Diwan (a) Villages
(ii) Indigo (b) Cultivation of planter’s own land
(iii) Vat (c) Chief finance administrator
(iv) Mahal (d) A plant producing blue colour
(v) Nij (e) Storage vessel
(vi) New Munro System (f) Fixing revenue
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Diwan (c) Chief finance administrator
(ii) Indigo (d) A plant producing blue colour
(iii) Vat (e) Storage vessel
(iv) Mahal (a) Villages
(v) Nij (b) Cultivation of planter’s own land
(vi) New Munro System (f) Fixing revenue

State whether true or false:

1. The demand for indigo increased in late seventeenth century.

Answer

Answer: False


2. Revenues were fixed in the permanent settlement.

Answer

Answer: True


3. The company purchased goods in India before 1865 through gold and silver imports.

Answer

Answer: True


4. Mahalwari system came into existence in 1700.

Answer

Answer: False


5. Very high rate of revenue was the major problem of ryotwari system.

Answer

Answer: True


6. Weekly markets were very flourishing during economic crisis of Bengal.

Answer

Answer: False


7. The company introduced the Permanent Settlement in 1793.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. Gomasthas were the agents of …………………

Answer

Answer: planters


2. The Mughal emperor appointed the ………………… as the Diwan of Bengal.

Answer

Answer: East India Company


3. The painter was commissioned by ………………… to record memorable events of his life.

Answer

Answer: Clive


4. Ryotwari system was also known as …………………

Answer

Answer: Munro System


5. ………………… is cultivation on Ryot’s lands.

Answer

Answer: Ryoti


6. Bigha is the unit of ………………… measurement by the British in Bengal.

Answer

Answer: land


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 3 Ruling the Countryside with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Ruling the Countryside CBSE Class 8 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.