Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 8 Civilising the Native, Educating the Nation with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Civilising the Native, Educating the Nation Class 8 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 History Chapter 8 Civilising the Native, Educating the Nation to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Civilising the Native, Educating the Nation Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
William Jones was a linguist because
(a) he had studied Greek and Latin
(b) he knew French and English
(c) he had learnt Persian
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 2.
Who set up Asiatic Society of Bengal?
(a) William Jones
(b) Henry Thomas Colebrooke
(c) Nathaniel Halhed
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 3.
Madrasa was set up ip, Calcutta in the year
(a) 1750
(b) 1761
(c) 1771
(d) 1781

Answer

Answer: (d) 1781


Question 4.
According to whom, “English education had enslaved Indians”?
(a) Rabindranath Tagore
(b) Mahatma Gandhi
(c) Subhas Chandra Bose
(d) Aacharya Vinoba Bhave

Answer

Answer: (b) Mahatma Gandhi


Question 5.
The Education Act was introduced in the year
(a) 1850
(b) 1835
(c) 1910
(d) 1900

Answer

Answer: (b) 1835


Question 6.
Asiatick Researches (Journal) was NOT started by
(a) William jones
(b) Henry Thomas Colebrooke
(c) Nathaniel Halhed
(d) William Carey

Answer

Answer: (d) William Carey


Question 7.
Study of which of the following was NOT the purpose of setting up Madrasa in Calcutta in 1781?
(a) Arabic
(b) Sanskrit
(c) Persian
(d) Islamic laws

Answer

Answer: (b) Sanskrit


Question 8.
Who was Charles Wood?
(а) The President of the Board of Control of the Company
(b) e Commissioner of the Board of Control of the Company
(c) An Educationist
(d) Nonp of the above

Answer

Answer: (а) The President of the Board of Control of the Company


Question 9.
The English Education Act was passed
(a) to materialise Macaulay’s thinking
(b) to make the English the medium of instruction for higher education
(c) to stop the promotion of oriental institutions
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 10.
What type of school did Tagore want to set up?
(a) Where the child was happy
(b) Where he/she could be free and creative
(c) He/she was able to explore her own thoughts and desire
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 11.
Who said these “Education means all round drawing out of the best in child and man- body, mind and spirit”?
(a) Rabindranath Tagore
(b) Mahatma Gandhi
(c) Swami Dayanand Saraswati
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Mahatma Gandhi


Match the following:

Column A Column B
(i) Linguist (a) A person who can read, write and teach persian.
(ii) Orientalists (b) A local language.
(iii) Munshi (c) A place of learning.
(iv) Vernacular (d) An order brought from England to India by Wood.
(v) Wood’s Despatch (e) A person who knows and studies several languages.
(vi) Pathshalas (f) People who have scholarly knowledge of the language and culture of Asia.
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Linguist (e) A person who knows and studies several languages.
(ii) Orientalists (f) People who have scholarly knowledge of the language and culture of Asia.
(iii) Munshi (a) A person who can read, write and teach persian.
(iv) Vernacular (b) A local language.
(v) Wood’s Despatch (d) An order brought from England to India by Wood.
(vi) Pathshalas (c) A place of learning.

State whether true or false:

1. Mahatma Gandhi was the promotor of English language.

Answer

Answer: False


2. William Jones had a respect for ancient cultures.

Answer

Answer: True


3. Thomas Macaulay thought that European education was necessary in India.

Answer

Answer: True


4. William Carey had an appointment as a Supreme Court Judge.

Answer

Answer: False


5. Hindu College was set up at Banaras to encourage the study of ancient Hindi texts,

Answer

Answer: False


6. William Adam was a Scottish missionary.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. Mahatma Gandhi favoured ………………….. languages as a medium of instruction.

Answer

Answer: Indian


2. Williani Jones had ………………….. for Indian ancient cultures.

Answer

Answer: respect


3. Charles Wood emphasised the practical benefits of a system of ………………….. learnings.

Answer

Answer: European


4. ………………….. started the Santiniketan in 1901.

Answer

Answer: Rabindra Nath Tagore


5. According to Adam’s report there were over 1 lakh ………………….. in Bengal and Bihar.

Answer

Answer: Pathshalas


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 8 Civilising the Native, Educating the Nation with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Civilising the Native, Educating the Nation CBSE Class 8 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.