Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 9 Women, Caste and Reform with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Women, Caste and Reform Class 8 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 History Chapter 9 Women, Caste and Reform to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Women, Caste and Reform Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Who supported the idea of self-respect movement?
(a) Mumtaz Ali
(b) Rammohun Roy
(c) Periyar
(d) Pandita Ramabai

Answer

Answer: (c) Periyar


Question 2.
The idea of widow remarriage was advocated by
(a) Dayanand Saraswati
(b) Jyotirao Phule
(c) Periyar
(d) Pandita Ramabai

Answer

Answer: (a) Dayanand Saraswati


Question 3.
The Satyashodhak Samaj association was founded by
(a) Mumtaz Ali
(b) Periyar
(c) Jyotirao Phule
(d) B.R. Ambedkar

Answer

Answer: (c) Jyotirao Phule


Question 4.
Widow Remarriage Act was passed in the year
(a) 1826
(b) 1856
(c) 1876
(d) 1886

Answer

Answer: (b) 1856


Question 5.
What is coolie ship?
(a) Luggage lifter at railway platform
(b) A ship that carried many Indians to Mauritius
(c) Association of Coolies
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) A ship that carried many Indians to Mauritius


Question 6.
E.V. Ramaswamy was known by the name
(a) Phule
(b) Periyar
(c) Vidyasagar
(d) Dayanand Saraswati

Answer

Answer: (b) Periyar


Question 7.
During which period did Ambedkar lead three temple entry movement?
(a) Between 1900 to 1927
(b) Between 1927 to 1935
(c) Between 1935 to 1940
(d) Between 1940 to 1945

Answer

Answer: (b) Between 1927 to 1935


Question 8.
Prarathana Samaj was founded by
(a) H.L.V. Derozio
(b) Swami Vivekananda
(c) R.G. Bhandarkar
(d) Raja Rammohun Roy

Answer

Answer: (c) R.G. Bhandarkar


Question 9.
Which of the reforms movement was founded by H.L.V. Derozio?
(a) Young Bengal
(b) Brahmo Samaj
(c) Veda Samaj
(d) Aligarh Movement

Answer

Answer: (a) Young Bengal


Question 10.
Who started schools for Muslim girls in Patna and Calcutta?
(a) Mumtaz Ali
(b) Begum Rokeya Sakhawat Hossain
(c) Sayyid Ahmed Khan
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Begum Rokeya Sakhawat Hossain


Question 11.
The first Urdu novels began to be written from
(a) the late sixteenth century
(b) the late seventeenth century
(c) the late eighteenth century
(d) the late nineteeth century

Answer

Answer: (d) the late nineteeth century


Match the following:

Column A Column B
(i) Orthodox (a) Peasants, artisans like weavers and potters
(ii) Suffrage (b) An important untouchable caste of Andhra Pradesh
(iii) Vaishyas (c) The women who died on the funeral of her dead husband
(iv) Shudras (d) Fanatic, fundamentalists
(v) Sati (e) Right to vote
(vi) Madigas (f) Traders and moneylenders
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Orthodox (d) Fanatic, fundamentalists
(ii) Suffrage (e) Right to vote
(iii) Vaishyas (f) Traders and moneylenders
(iv) Shudras (a) Peasants, artisans like weavers and potters
(v) Sati (c) The women who died on the funeral of her dead husband
(vi) Madigas (b) An important untouchable caste of Andhra Pradesh

State whether true or false:

1. Pandita Ramabai supported economic independence of women, set up widow homes,

Answer

Answer: True


2. Reformers got full support from all sections of the people of the country.

Answer

Answer: False


3. Jyotirao Phule set up schools for girls in Punjab.

Answer

Answer: False


4. Raja Rammohun Roy was the founder of Braham Samaj.

Answer

Answer: True


5. People were dissatisfied with British rule in the 1870s and 1880s.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. The Child Marriage Restraint Act was passed in …………………..

Answer

Answer: 1929


2. In 1873, Phule wrote …………………..

Answer

Answer: Gulamgiri


3. In ………………….. the Muslim league demanded ‘Independent State’ for Muslims.

Answer

Answer: 1940


4. ………………….. was observed on 26th January 1930 all over the country.

Answer

Answer: Republic Day


5. The knowledge of ………………….. texts help the reformers promote new laws.

Answer

Answer: ancient


6. Ambedkar was born into a ………………….. family.

Answer

Answer: Mahar


7. Periyar was an outspoken critic of …………………..

Answer

Answer: Hindu scriptures


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 9 Women, Caste and Reform with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Women, Caste and Reform CBSE Class 8 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.