Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 5 When People Rebel 1857 and After with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided When People Rebel Class 8 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

When People Rebel 1857 and After Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Bakht Kfian was a soldier from
(a) Meerut
(b) Agra
(c) Bareily
(d) Delhi

Answer

Answer: (c) Bareily


Question 2.
……………….. continued to fight a guerrilla war against British.
(a) Rani Lakshmibai
(b) Tantia Tope
(c) Nana Saheb
(d) Peshwa Baji Rao II

Answer

Answer: (b) Tantia Tope


Question 3.
The Mutiny started from
(a) Bareilly
(b) Delhi
(c) Agra
(d) Meerut

Answer

Answer: (d) Meerut


Question 4.
How many sepoys were dismissed from service and sentenced to ten years in jail on 9 May, 1857?
(a) Eighty
(b) Eighty-five
(c) Ninety
(d) Ninety-five

Answer

Answer: (b) Eighty-five


Question 5.
The sepoys were angry with the British because
(a) of their policy of divide and rule
(b) of the cartridge episode
(c) of their intolerating behaviour
(d) none of these

Answer

Answer: (b) of the cartridge episode


Question 6.
Which emperor blessed the Mutiny?
(a) Mir Zafar
(b) Bahadur Shah Zafar
(c) Bhakt Khan
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Bahadur Shah Zafar


Question 7.
Who was given the title of viceroy?
(a) Chief Commissioner
(b) Governor General
(c) Forest Manager
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Governor General


Question 8.
Subsidiary Alliance was imposed on Awadh in
(a) 1800
(b) 1801
(c) 1810
(d) 1815

Answer

Answer: (b) 1801


Question 9.
When was law making conversion to Christianity made easier?
(a) 1810
(b) 1815
(c) 1850
(d) 1855

Answer

Answer: (c) 1850


Question 10.
Which of the following is the decision taken by British to reform the Indian Society?
(a) Law against the practice of Sati
(b) They encouraged the remarriage of widow
(c) English education was actively promoted
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Match the following:

Column A Column B
(i) Firangis (a) The last emperor of Mughal dynasty
(ii) Sepoy (b) The adopted son of Late Peshwa Baji Rao II
(iii) Bahadur Shah Jafar (c) An Indian name given to British
(iv) Nana Saheb (d) Soldier
(v) Mangal Pandey (e) A young soldier
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Firangis (c) An Indian name given to British
(ii) Sepoy (d) Soldier
(iii) Bahadur Shah Jafar (a) The last emperor of Mughal dynasty
(iv) Nana Saheb (b) The adopted son of Late Peshwa Baji Rao II
(v) Mangal Pandey (e) A young soldier

State whether true or false:

1. Meerut was one of the last territory to be annexed.

Answer

Answer: False


2. The sepoys were angry with the British because the photo of Bahadur Shah Zafar was removed from the coins.

Answer

Answer: False


3. In 1857, Mangal Pandey was hanged to death for attacking his officers in Barrackpore.

Answer

Answer: True


4. British were very happy after 1857 Revolt.

Answer

Answer: False


5. The British passed a new act in 1858 transferring the powers of East India Company to British crown.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. Bahadur Shah Zafar died in …………………

Answer

Answer: Rangoon


2. ………………… was the husband of the Rani of Jhansi Lakshmibai.

Answer

Answer: Raja Gangadhar Rao


3. Nawabs kings felt in the ………………… century that their powers were being eroded.

Answer

Answer: mid-eighteenth


4. The company began to plan to bring the ………………… to an end.

Answer

Answer: Mughal dynasty


5. Rani Lakshmibai was killed in ………………… 1858.

Answer

Answer: June


6. Tantia Tope was the ………………… of Nana Sahib.

Answer

Answer: general


7. In Delhi, a large number of ………………… (religious warriors) came together to wipe out the white people.

Answer

Answer: ghazis


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 5 When People Rebel 1857 and After with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding When People Rebel 1857 and After CBSE Class 8 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.