Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When and Where with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided How, When and Where Class 8 History MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

How, When and Where Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Who was the last Viceroy of India?
(a) Lord Canning
(b) Lord Mountbatten
(c) dtipon
(d) Lord Wellesley

Answer

Answer: (b) Lord Mountbatten


Question 2.
Medieval period was
(a) the old period of history
(b) the period associated with the growth of all the forces of modernity
(c) none of the above

Answer

Answer: (c) none of the above


Question 3.
The British thought surveys were important for
(a) writing history
(b) effective judgement
(c) effective administration
(d) none of these

Answer

Answer: (c) effective administration


Question 4.
The British preserve official documents because
(a) the preserved documents reveal the progress made by country in the past
(b) one can study the notes and reports which were prepared in the past
(c) their copies may be made and used in modern times
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 5.
Which one of the sources do historians use in writing about the last 250 years of Indian history?
(а) Official records of the French administration
(b) Official records of the British administration
(c) Official records of the Church administration
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Official records of the British administration


Question 6.
Which of the following is NOT the period of division of Indian History by James Mill?
(a) Hindu
(b) Muslim
(c) Christians
(d) Sikhs

Answer

Answer: (d) Sikhs


Question 7.
Which is NOT the source of describing history.?
(a) Diaries of people
(b) Conversation between two people
(c) Accounts of pilgrims and travellers
(d) Autobiographies of important personalities

Answer

Answer: (b) Conversation between two people


Question 8.
The National Archives of* India came up in the
(a) 1910s
(b) 1920s
(c) 1930s
(d) 1940s

Answer

Answer: (b) 1920s


Match the following:

Column A Column B
(i) James Mill (a) The first Governor General of India
(ii) Warren Hastings (b) Scholars who write histories
(iii) Calligraphists (c) A Scottish economise and political leader
(iv) Historians (d) The earlier period of the history
(v) Ancient (e) Expert in writing documents with beautiful hand-writing
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) James Mill (c) A Scottish economise and political leader
(ii) Warren Hastings (a) The first Governor General of India
(iii) Calligraphists (e) Expert in writing documents with beautiful hand-writing
(iv) Historians (b) Scholars who write histories
(v) Ancient (d) The earlier period of the history

State whether true or false:

1. Lawrence was a prominent Viceroy of India.

Answer

Answer: True


2. Curzon was a Governor General of India.

Answer

Answer: True


3. James Mill published a newspaper in 1817.

Answer

Answer: False


4. We need to divide history into different periods.

Answer

Answer: True


5. The British came to India to know about its great culture.

Answer

Answer: False


6. History deals with changes that occur over time.

Answer

Answer: True


Fill in the blanks:

1. The last Viceroy of British India was

Answer

Answer: Lord Mountbatten


2. James Rannel prepared the in 1782.

Answer

Answer: first map


3. James Mill divides into three periods.

Answer

Answer: Indian history


4. The British preserved all important and

Answer

Answer: letters, documents


5. In Mill’s idea of history, the period before British rule was one of

Answer

Answer: darkness


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 History Chapter 1 How, When and Where with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding How, When and Where CBSE Class 8 History MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.