RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1

Other Exercises

Question 1.
In the figure, the sides BA and CA have been produced such that BA = AD and CA = AE. Prove the segment DE || BC.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q1.1
Solution:
Given : Sides BA and CA of ∆ABC are produced such that BA = AD are CA = AE. ED is joined.
To prove : DE || BC
Proof: In ∆ABC and ∆DAE AB=AD (Given)
AC = AE (Given)
∠BAC = ∠DAE (Vertically opposite angles)
∴ ∆ABC ≅ ∆DAE (SAS axiom)
∴ ∠ABC = ∠ADE (c.p.c.t.)
But there are alternate angles
∴ DE || BC

Question 2.
In a ∆PQR, if PQ = QR and L, M and N are the mid-points of the sides PQ, QR and RP respectively. Prove that LN = MN.
Solution:
Given : In ∆PQR, PQ = QR
L, M and N are the mid points of the sides PQ, QR and PR respectively
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q2.1
To prove : LM = MN
Proof : In ∆LPN and ∆MRH
PN = RN (∵ M is mid point of PR)
LP = MR (Half of equal sides)
∠P = ∠R (Angles opposite to equal sides)
∴ ALPN ≅ AMRH (SAS axiom)
∴ LN = MN (c.p.c.t.)

Question 3.
Prove that the medians of an equilateral triangle are equal.
Solution:
Given : In ∆ABC, AD, BE and CF are the medians of triangle and AB = BC = CA
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q3.1
To prove : AD = BE = CF
Proof : In ∆BCE and ∆BCF,
BC = BC (Common side)
CE = BF (Half of equal sides)
∠C = ∠B (Angles opposite to equal sides)
∴ ABCE ≅ ABCF (SAS axiom)
∴ BE = CF (c.p.c.t.) …(i)
Similarly, we can prove that
∴ ∆CAD ≅ ∆CAF
∴ AD = CF …(ii)
From (i) and (ii)
BE = CF = AD
⇒ AD = BE = CF

Question 4.
In a ∆ABC, if ∠A = 120° and AB = AC. Find ∠B and ∠C.
Solution:
In ∆ABC, ∠A = 120° and AB = AC
∴ ∠B = ∠C (Angles opposite to equal sides)
But ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q4.1
⇒ 120° + ∠B + ∠B = 180°
⇒ 2∠B = 180° – 120° = 60°
∴ ∠B = \(\frac { { 60 }^{ \circ } }{ 2 }\) = 30°
and ∠C = ∠B = 30°
Hence ∠B = 30° and ∠C = 30°

Question 5.
In a ∆ABC, if AB = AC and ∠B = 70°, find ∠A.
Solution:
In ∆ABC, ∠B = 70°
AB =AC
∴ ∠B = ∠C (Angles opposite to equal sides)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q5.1
But ∠B = 70°
∴ ∠C = 70°
But ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
⇒ ∠A + 70° + 70° = 180°
⇒ ∠A + 140°= 180°
∴∠A = 180°- 140° = 40°

Question 6.
The vertical angle of an isosceles triangle is 100°. Find its base angles.
Solution:
In ∆ABC, AB = AC and ∠A = 100°
But AB = AC (In isosceles triangle)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q6.1
∴ ∠C = ∠B (Angles opposite to equal sides)
∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
⇒ 100° + ∠B + ∠B = 180° (∵ ∠C = ∠B)
⇒ 2∠B = 180° – 100° = 80°
∴ ∠C = ∠B = 40°
Hence ∠B = 40°, ∠C = 40°

Question 7.
In the figure, AB = AC and ∠ACD = 105°, find ∠BAC.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q7.1 Solution:
In ∆ABC, AB = AC
∴ ∠B = ∠C (Angles opposite to equal sides)
But ∠ACB + ∠ACD = 180° (Linear pair)
⇒ ∠ACB + 105°= 180°
⇒ ∠ACB = 180°-105° = 75°
∴ ∠ABC = ∠ACB = 75°
But ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
⇒ ∠A + 75° + 75° = 180°
⇒ ∠A + 150°= 180°
⇒ ∠A= 180°- 150° = 30°
∴ ∠BAC = 30°

Question 8.
Find the measure of each exterior angle of an equilateral triangle.
Solution:
In an equilateral triangle, each interior angle is 60°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q8.1
But interior angle + exterior angle at each vertex = 180°
∴ Each exterior angle = 180° – 60° = 120°

Question 9.
If the base of an isosceles triangle is produced on both sides, prove that the exterior angles so formed are equal to each other.
Solution:
Given : In an isosceles ∆ABC, AB = AC
and base BC is produced both ways
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q9.1
To prove : ∠ACD = ∠ABE
Proof: In ∆ABC,
∵ AB = AC
∴∠C = ∠B (Angles opposite to equal sides)
⇒ ∠ACB = ∠ABC
But ∠ACD + ∠ACB = 180° (Linear pair)
and ∠ABE + ∠ABC = 180°
∴ ∠ACD + ∠ACB = ∠ABE + ∠ABC
But ∠ACB = ∠ABC (Proved)
∴ ∠ACD = ∠ABE
Hence proved.

Question 10.
In the figure, AB = AC and DB = DC, find the ratio ∠ABD : ∠ACD.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q10.1
Solution:
In the given figure,
In ∆ABC,
AB = AC and DB = DC
In ∆ABC,
∵ AB = AC
∴ ∠ACD = ∠ABE …(i) (Angles opposite to equal sides)
Similarly, in ∆DBC,
DB = DC
∴ ∠DCB = ∠DBC .. (ii)
Subtracting (ii) from (i)
∠ACB – ∠DCB = ∠ABC – ∠DBC
⇒ ∠ACD = ∠ABD
∴ Ratio ∠ABD : ∠ACD = 1 : 1

Question 11.
Determine the measure of each of the equal angles of a rightangled isosceles triangle.
OR
ABC is a rightangled triangle in which ∠A = 90° and AB = AC. Find ∠B and ∠C.
Solution:
Given : In a right angled isosceles ∆ABC, ∠A = 90° and AB = AC
To determine, each equal angle of the triangle

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q11.1
∵ ∠A = 90°
∴ ∠B + ∠C = 90°
But ∠B = ∠C
∴ ∠B + ∠B = 90°
⇒ 2∠B = 90°
90°
⇒ ∠B = \(\frac { { 90 }^{ \circ } }{ 2 }\)  = 45°
and ∠C = ∠B = 45°
Hence ∠B = ∠C = 45°

Question 12.
In the figure, PQRS is a square and SRT is an equilateral triangle. Prove that
(i) PT = QT
(ii) ∠TQR = 15°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q12.1
Solution:
Given : PQRS is a square and SRT is an equilateral triangle. PT and QT are joined.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q12.2
To prove : (i) PT = QT; (ii) ∠TQR = 15°
Proof : In ∆TSP and ∆TQR
ST = RT (Sides of equilateral triangle)
SP = PQ (Sides of square)
and ∠TSP = ∠TRQ (Each = 60° + 90°)
∴ ∆TSP ≅ ∆TQR (SAS axiom)
∴ PT = QT (c.p.c.t.)
In ∆TQR,
∵ RT = RQ (Square sides)
∠RTQ = ∠RQT
But ∠TRQ = 60° + 90° = 150°
∴ ∠RTQ + ∠RQT = 180° – 150° = 30°
∵ ∠PTQ = ∠RQT (Proved)
∠RQT = \(\frac { { 30 }^{ \circ } }{ 2 }\)  = 15°
⇒ ∠TQR = 15°

Question 13.
AB is a line segment. P and Q are points on opposite sides of AB such that each of them is equidistant from the ponits A and B (see figure). Show that the line PQ is perpendicular bisector of AB.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q13.1
Solution:
Given : AB is a line segment.
P and Q are points such that they are equidistant from A and B
i.e. PA = PB and QA = QB AP, PB, QA, QB, PQ are joined
To prove : PQ is perpendicular bisector of AB
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 Q13.2
Proof : In ∆PAQ and ∆PBQ,
PA = PB (Given)
QA = QB (Given)
PQ = PQ (Common)
∴ ∆PAQ ≅ ∆PBQ (SSS axiom)
∴ ∠APQ = ∠BPQ (c.p.c.t.)
Now in ∆APC = ∆BPC
PA = PB (Given)
∆APC ≅ ∆BPC (Proved)
PC = PC (Common)
∴ ∆APC = ∆BPC (SAS axiom)
∴ AC = BC (c.p.c.t.)
and ∠PCA = ∠PCB (c.p.c.t.)
But ∠PCA + ∠PCB = 180° (Linear pair)
∴ ∠PCA = ∠PCB = 90°
∴ PC or PQ is perpendicular bisector of AB

 

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 12 Heron’s Formula Ex 12.1 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS

Other Exercises

Mark the correct alternative in each of the following:
Question 1.
If all the three angles of a triangle are equal, then each one of them is equal to
(a) 90°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 30°
Solution:
∵ Sum of three angles of a triangle = 180°
∴ Each angle = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 3 }\)  = 60° (c)

Question 2.
If two acute angles of a right triangle are equal, then each acute is equal to
(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 90°
Solution:
In a right triangle, one angle = 90°
∴ Sum of other two acute angles = 180° – 90° = 90°
∵ Both angles are equal
∴ Each angle will be = \(\frac { { 90 }^{ \circ } }{ 2 }\)  = 45° (b)

Question 3.
An exterior angle of a triangle is equal to 100° and two interior opposite angles are equal. Each of these angles is equal to
(a) 75°
(b) 80°
(c) 40°
(d) 50°
Solution:
In a triangle, exterior angles is equal to the sum of its interior opposite angles
∴ Sum of interior opposite angles = 100°
∵ Both angles are equal
∴ Each angle will be = \(\frac { { 100 }^{ \circ } }{ 2 }\)  = 50° (d)

Question 4.
If one angle of a triangle is equal to the sum of the other two angles, then the triangle is
(a) an isosceles triangle
(b) an obtuse triangle
(c) an equilateral triangle
(d) a right triangle
Solution:
Let ∠A, ∠B, ∠C be the angles of a ∆ABC and let ∠A = ∠B + ∠C
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q4.1
But ∠A + ∠B + ∠C = 180°
( Sum of angles of a triangle)
∴ ∠A + ∠A = 180° ⇒ 2∠A = 180°
⇒ ∠A = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 2 }\)  = 90°
∴ ∆ is a right triangle (d)

Question 5.
Side BC of a triangle ABC has been produced to a point D such that ∠ACD = 120°. If ∠B = \(\frac { 1 }{ 2 }\)∠A, then ∠A is equal to
(a) 80°
(b) 75°
(c) 60°
(d) 90°
Solution:
Side BC of ∆ABC is produced to D, then
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q5.1
Ext. ∠ACB = ∠A + ∠B
(Exterior angle of a triangle is equal to the sum of its interior opposite angles)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q5.2

Question 6.
In ∆ABC, ∠B = ∠C and ray AX bisects the exterior angle ∠DAC. If ∠DAX = 70°, then ∠ACB =
(a) 35°
(b) 90°
(c) 70°
(d) 55°
Solution:
In ∆ABC, ∠B = ∠C
AX is the bisector of ext. ∠CAD
∠DAX = 70°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q6.1
∴ ∠DAC = 70° x 2 = 140°
But Ext. ∠DAC = ∠B + ∠C
= ∠C + ∠C (∵ ∠B = ∠C)
= 2∠C
∴ 2∠C = 140° ⇒ ∠C = \(\frac { { 140 }^{ \circ } }{ 2 }\) = 70°
∴ ∠ACB = 70° (c)

Question 7.
In a triangle, an exterior angle at a vertex is 95° and its one of the interior opposite angle is 55°, then the measure of the other interior angle is
(a) 55°
(b) 85°
(c) 40°
(d) 9.0°
Solution:
In ∆ABC, BA is produced to D such that ∠CAD = 95°
and let ∠C = 55° and ∠B = x°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q7.1
∵ Exterior angle of a triangle is equal to the sum of its opposite interior angle
∴ ∠CAD = ∠B + ∠C ⇒ 95° = x + 55°
⇒ x = 95° – 55° = 40°
∴ Other interior angle = 40° (c)

Question 8.
If the sides of a triangle are produced in order, then the sum of the three exterior angles so formed is
(a) 90°
(b) 180°
(c) 270°
(d) 360°
Solution:
In ∆ABC, sides AB, BC and CA are produced in order, then exterior ∠FAB, ∠DBC and ∠ACE are formed
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q8.1
We know an exterior angles of a triangle is equal to the sum of its interior opposite angles
∴ ∠FAB = ∠B + ∠C
∠DBC = ∠C + ∠A and
∠ACE = ∠A + ∠B Adding we get,
∠FAB + ∠DBC + ∠ACE = ∠B + ∠C + ∠C + ∠A + ∠A + ∠B
= 2(∠A + ∠B + ∠C)
= 2 x 180° (Sum of angles of a triangle)
= 360° (d)

Question 9.
In ∆ABC, if ∠A = 100°, AD bisects ∠A and AD⊥ BC. Then, ∠B =
(a) 50°
(b) 90°
(c) 40°
(d) 100°
Solution:
In ∆ABC, ∠A = 100°
AD is bisector of ∠A and AD ⊥ BC
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q9.1
Now, ∠BAD = \(\frac { { 100 }^{ \circ } }{ 2 }\) = 50°
In ∆ABD,
∠BAD + ∠B + ∠D= 180°
(Sum of angles of a triangle)
⇒ ∠50° + ∠B + 90° = 180°
∠B + 140° = 180°
⇒ ∠B = 180° – 140° ∠B = 40° (c)

Question 10.
An exterior angle of a triangle is 108° and its interior opposite angles are in the ratio 4:5. The angles of the triangle are
(a) 48°, 60°, 72°
(b) 50°, 60°, 70°
(c) 52°, 56°, 72°
(d) 42°, 60°, 76°
Solution:
In ∆ABC, BC is produced to D and ∠ACD = 108°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q10.1
Ratio in ∠A : ∠B = 4:5
∵ Exterior angle of a triangle is equal to the sum of its opposite interior angles
∴ ∠ACD = ∠A + ∠B = 108°
Ratio in ∠A : ∠B = 4:5
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q10.2

Question 11.
In a ∆ABC, if ∠A = 60°, ∠B = 80° and the bisectors of ∠B and ∠C meet at O, then ∠BOC =
(a) 60°
(b) 120°
(c) 150°
(d) 30°
Solution:
In ∆ABC, ∠A = 60°, ∠B = 80°
∴ ∠C = 180° – (∠A + ∠B)
= 180° – (60° + 80°)
= 180° – 140° = 40°
Bisectors of ∠B and ∠C meet at O

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q11.1

Question 12.
Line segments AB and CD intersect at O such that AC || DB. If ∠CAB = 45° and ∠CDB = 55°, then ∠BOD =
(a) 100°
(b) 80°
(c) 90°
(d) 135°
Solution:
In the figure,
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q12.1
AB and CD intersect at O
and AC || DB, ∠CAB = 45°
and ∠CDB = 55°
∵ AC || DB
∴ ∠CAB = ∠ABD (Alternate angles)
In ∆OBD,
∠BOD = 180° – (∠CDB + ∠ABD)
= 180° – (55° + 45°)
= 180° – 100° = 80° (b)

Question 13.
In the figure, if EC || AB, ∠ECD = 70° and ∠BDO = 20°, then ∠OBD is
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q13.1
(a) 20°
(b) 50°
(c) 60°
(d) 70°
Solution:
In the figure, EC || AB
∠ECD = 70°, ∠BDO = 20°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q13.2
∵ EC || AB
∠AOD = ∠ECD (Corresponding angles)
⇒ ∠AOD = 70°
In ∆OBD,
Ext. ∠AOD = ∠OBD + ∠BDO
70° = ∠OBD + 20°
⇒ ∠OBD = 70° – 20° = 50° (b)

Question 14.
In the figure, x + y =
(a) 270
(b) 230
(c) 210
(d) 190°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q14.1
Solution:
In the figure
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q14.2
Ext. ∠OAE = ∠AOC + ∠ACO
⇒ x = 40° + 80° = 120°
Similarly,
Ext. ∠DBF = ∠ODB + ∠DOB
y = 70° + ∠DOB
[(∵ ∠AOC = ∠DOB) (vertically opp. angles)]
= 70° + 40° = 110°
∴ x+y= 120°+ 110° = 230° (b)

Question 15.
If the measures of angles of a triangle are in the ratio of 3 : 4 : 5, what is the measure of the smallest angle of the triangle?
(a) 25°
(b) 30°
(c) 45°
(d) 60°
Solution:
Ratio in the measures of the triangle =3:4:5
Sum of angles of a triangle = 180°
Let angles be 3x, 4x, 5x
Sum of angles = 3x + 4x + 5x = 12x
∴ Smallest angle = \(\frac { 180 x 3x }{ 12x }\) = 45° (c)

Question 16.
In the figure, if AB ⊥ BC, then x =
(a) 18
(b) 22
(c) 25
(d) 32
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q16.1
Solution:
In the figure, AB ⊥ BC
∠AGF = 32°
∴ ∠CGB = ∠AGF (Vertically opposite angles)
= 32°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q16.2
In ∆GCB, ∠B = 90°
∴ ∠CGB + ∠GCB = 90°
⇒ 32° + ∠GCB = 90°
⇒ ∠GCB = 90° – 32° = 58°
Now in ∆GDC,
Ext. ∠GCB = ∠CDG + ∠DGC
⇒ 58° = x + 14° + x
⇒ 2x + 14° = 58°
⇒ 2x = 58 – 14° = 44
⇒ x = \(\frac { 44 }{ 2 }\) = 22°
∴ x = 22° (b)

Question 17.
In the figure, what is ∠ in terms of x and y?
(a) x + y + 180
(b) x + y – 180
(c) 180° -(x+y)
(d) x+y + 360°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q17.1
Solution:
In the figure, BC is produced both sides CA and BA are also produced
In ∆ABC,
∠B = 180° -y
and ∠C 180° – x
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q17.2
∴ z = ∠A = 180° – (B + C)
= 180° – (180 – y + 180 -x)
= 180° – (360° – x – y)
= 180° – 360° + x + y = x + y – 180° (b)

Question 18.
In the figure, for which value of x is l1 || l2?
(a) 37
(b) 43
(c) 45
(d) 47
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q18.1
Solution:
In the figure, l1 || l2
∴ ∠EBA = ∠BAH (Alternate angles)
∴ ∠BAH = 78°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q18.2
⇒ ∠BAC + ∠CAH = 78°
⇒ ∠BAC + 35° = 78°
⇒ ∠BAC = 78° – 35° = 43°
In ∆ABC, ∠C = 90°
∴ ∠ABC + ∠BAC = 90°
⇒ x + 43° = 90° ⇒ x = 90° – 43°
∴ x = 47° (d)

Question 19.
In the figure, what is y in terms of x?
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q19.1
Solution:
In ∆ABC,
∠ACB = 180° – (x + 2x)
= 180° – 3x …(i)
and in ∆BDG,
∠BED = 180° – (2x + y) …(ii)
∠EGC = ∠AGD (Vertically opposite angles)
= 3y
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q19.2
In quad. BCGE,
∠B + ∠ACB + ∠CGE + ∠BED = 360° (Sum of angles of a quadrilateral)
⇒ 2x+ 180° – 3x + 3y + 180°- 2x-y = 360°
⇒ -3x + 2y = 0
⇒ 3x = 2y ⇒ y = \(\frac { 3 }{ 2 }\)x (a)

Question 20.
In the figure, what is the value of x?
(a) 35
(b) 45
(c) 50
(d) 60
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q20.1
Solution:
In the figure, side AB is produced to D
∴ ∠CBA + ∠CBD = 180° (Linear pair)
⇒ 7y + 5y = 180°
⇒ 12y = 180°
⇒ y = \(\frac { 180 }{ 12 }\) = 15
and Ext. ∠CBD = ∠A + ∠C
⇒ 7y = 3y + x
⇒ 7y -3y = x
⇒ 4y = x
∴ x = 4 x 15 = 60 (d)

Question 21.
In the figure, the value of x is
(a) 65°
(b) 80°
(c) 95°
(d) 120°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q21.1
Solution:
In the figure, ∠A = 55°, ∠D = 25° and ∠C = 40°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q21.2
Now in ∆ABD,
Ext. ∠DBC = ∠A + ∠D
= 55° + 25° = 80°
Similarly, in ∆BCE,
Ext. ∠DEC = ∠EBC + ∠ECB
= 80° + 40° = 120° (d)

Question 22.
In the figure, if BP || CQ and AC = BC, then the measure of x is
(a) 20°
(b) 25°
(c) 30°
(d) 35°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q22.1
Solution:
In the figure, AC = BC, BP || CQ
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q22.2
∵ BP || CQ
∴ ∠PBC – ∠QCD
⇒ 20° + ∠ABC = 70°
⇒ ∠ABC = 70° – 20° = 50°
∵ BC = AC
∴ ∠ACB = ∠ABC (Angles opposite to equal sides)
= 50°
Now in ∆ABC,
Ext. ∠ACD = ∠B + ∠A
⇒ x + 70° = 50° + 50°
⇒ x + 70° = 100°
∴ x = 100° – 70° = 30° (c)

Question 23.
In the figure, AB and CD are parallel lines and transversal EF intersects them at P and Q respectively. If ∠APR = 25°, ∠RQC = 30° and ∠CQF = 65°, then
(a) x = 55°, y = 40°
(b) x = 50°, y = 45°
(c) x = 60°, y = 35°
(d) x = 35°, y = 60°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q23.1
Solution:
In the figure,
∵ AB || CD, EF intersects them at P and Q respectively,
∠APR = 25°, ∠RQC = 30°, ∠CQF = 65°
∵ AB || CD
∴ ∠APQ = ∠CQF (Corresponding anlges)
⇒ y + 25° = 65°
⇒ y = 65° – 25° = 40°
and APQ + PQC = 180° (Co-interior angles)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q23.2
y + 25° + ∠1 +30°= 180°
40° + 25° + ∠1 + 30° = 180°
⇒ ∠1 + 95° = 180°
∴ ∠1 = 180° – 95° = 85°
Now, ∆PQR,
∠RPQ + ∠PQR + ∠PRQ = 180° (Sum of angles of a triangle)
⇒ 40° + x + 85° = 180°
⇒ 125° + x = 180°
⇒ x = 180° – 125° = 55°
∴ x = 55°, y = 40° (a)

Question 24.
The base BC of triangle ABC is produced both ways and the measure of exterior angles formed are 94° and 126°. Then, ∠BAC = ?
(a) 94°
(b) 54°
(c) 40°
(d) 44°
Solution:
In ∆ABC, base BC is produced both ways and ∠ACD = 94°, ∠ABE = 126°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q24.1
Ext. ∠ACD = ∠BAC + ∠ABC
⇒ 94° = ∠BAC + ∠ABC
Similarly, ∠ABE = ∠BAC + ∠ACB
⇒ 126° = ∠BAC + ∠ACB
Adding,
94° + 126° = ∠BAC + ∠ABC + ∠ACB + ∠BAC
220° = 180° + ∠BAC
∴ ∠BAC = 220° -180° = 40° (c)

Question 25.
If the bisectors of the acute angles of a right triangle meet at O, then the angle at O between the two bisectors is
(a) 45°
(b) 95°
(c) 135°
(d) 90°
Solution:
In right ∆ABC, ∠A = 90°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q25.1
Bisectors of ∠B and ∠C meet at O, then 1
∠BOC = 90° + \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A
= 90°+ \(\frac { 1 }{ 2 }\) x 90° = 90° + 45°= 135° (c)

Question 26.
The bisects of exterior angles at B and C of ∆ABC, meet at O. If ∠A = .x°, then ∠BOC=
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q26.1
Solution:
In ∆ABC, ∠A = x°
and bisectors of ∠B and ∠C meet at O.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q26.2

Question 27.
In a ∆ABC, ∠A = 50° and BC is produced to a point D. If the bisectors of ∠ABC and ∠ACD meet at E, then ∠E =
(a) 25°
(b) 50°
(c) 100°
(d) 75°
Solution:
In ∆ABC, ∠A = 50°
BC is produced
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q27.1
Bisectors of ∠ABC and ∠ACD meet at ∠E
∴ ∠E = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A = \(\frac { 1 }{ 2 }\) x 50° = 25° (a)

Question 28.
The side BC of AABC is produced to a point D. The bisector of ∠A meets side BC in L. If ∠ABC = 30° and ∠ACD =115°,then ∠ALC =
(a) 85°
(b) 72\(\frac { 1 }{ 2 }\) °
(c) 145°
(d) none of these
Solution:
In ∆ABC, BC is produced to D
∠B = 30°, ∠ACD = 115°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q28.1
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q28.2

Question 29.
In the figure , if l1 || l2, the value of x is
(a) 22 \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(b) 30
(c) 45
(d) 60
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q29.1
Solution:
In the figure, l1 || l2
EC, EB are the bisectors of ∠DCB and ∠CBA respectively EF is the bisector of ∠GEB
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q29.2
∵ EC and EB are the bisectors of ∠DCB and ∠CBA respectively
∴ ∠CEB = 90°
∴ a + b = 90° ,
and ∠GEB = 90° (∵ ∠CEB = 90°)
2x = 90° ⇒ x = \(\frac { 90 }{ 2 }\) = 45 (c)

Question 30.
In ∆RST (in the figure), what is the value of x?
(a) 40°
(b) 90°
(c) 80°
(d) 100°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q30.1
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS Q30.2

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry MCQS are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS

Other Exercises

Question 1.
Define a triangle.
Solution:
A figure bounded by three lines segments in a plane is called a triangle.

Question 2.
Write the sum of the angles of an obtuse triangle.
Solution:
The sum of angles of an obtuse triangle is 180°.

Question 3.
In ∆ABC, if ∠B = 60°, ∠C = 80° and the bisectors of angles ∠ABC and ∠ACB meet at a point O, then find the measure of ∠BOC.
Solution:
In ∆ABC, ∠B = 60°, ∠C = 80°
OB and OC are the bisectors of ∠B and ∠C
∵ ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
⇒ ∠A + 60° + 80° = 180°
⇒ ∠A + 140° = 180°
∴ ∠A = 180°- 140° = 40°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q3.1
= 90° + – x 40° = 90° + 20° = 110°

Question 4.
If the angles of a triangle are in the ratio 2:1:3. Then find the measure of smallest angle.
Solution:
Sum of angles of a triangle = 180°
Ratio in the angles = 2 : 1 : 3
Let first angle = 2x
Second angle = x
and third angle = 3x
∴ 2x + x + 3x = 180° ⇒ 6x = 180°
∴ x = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 6 }\)  = 30°
∴ First angle = 2x = 2 x 30° = 60°
Second angle = x = 30°
and third angle = 3x = 3 x 30° = 90°
Hence angles are 60°, 30°, 90°

Question 5.
State exterior angle theorem.
Solution:
Given : In ∆ABC, side BC is produced to D
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q5.1
To prove : ∠ACD = ∠A + ∠B
Proof: In ∆ABC,
∠A + ∠B + ∠ACB = 180° …(i) (Sum of angles of a triangle)
and ∠ACD + ∠ACB = 180° …(ii) (Linear pair)
From (i) and (ii)
∠ACD + ∠ACB = ∠A + ∠B + ∠ACB
∠ACD = ∠A + ∠B
Hence proved.

Question 6.
The sum of two angles of a triangle is equal to its third angle. Determine the measure of the third angle.
Solution:
In ∆ABC,
∠A + ∠C = ∠B
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q6.1
But ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
∴ ∠B + ∠A + ∠C = 180°
⇒ ∠B + ∠B = 180°
⇒ 2∠B = 180°
⇒ ∠B = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 2 }\)  = 90°
∴ Third angle = 90°

Question 7.
In the figure, if AB || CD, EF || BC, ∠BAC = 65° and ∠DHF = 35°, find ∠AGH.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q7.1
Solution:
Given : In figure, AB || CD, EF || BC ∠BAC = 65°, ∠DHF = 35°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q7.2
∵ EF || BC
∴ ∠A = ∠ACH (Alternate angle)
∴ ∠ACH = 65°
∵∠GHC = ∠DHF
(Vertically opposite angles)
∴ ∠GHC = 35°
Now in ∆GCH,
Ext. ∠AGH = ∠GCH + ∠GHC
= 65° + 35° = 100°

Question 8.
In the figure, if AB || DE and BD || FG such that ∠FGH = 125° and ∠B = 55°, find x and y.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q8.1
Solution:
In the figure, AB || DF, BD || FG
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q8.2
∠FGH = 125° and ∠B = 55°
∠FGH + FGE = 180° (Linear pair)
⇒ 125° + y – 180°
⇒ y= 180°- 125° = 55°
∵ BA || FD and BD || FG
∠B = ∠F = 55°
Now in ∆EFG,
∠F + ∠FEG + ∠FGE = 180°
(Angles of a triangle)
⇒ 55° + x + 55° = 180°
⇒ x+ 110°= 180°
∴ x= 180°- 110° = 70°
Hence x = 70, y = 55°

Question 9.
If the angles A, B and C of ∆ABC satisfy the relation B – A = C – B, then find the measure of ∠B.
Solution:
In ∆ABC,
∠A + ∠B + ∠C= 180° …(i)
and B – A = C – B
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q9.1
⇒ B + B = A + C ⇒ 2B = A + C
From (i),
B + 2B = 180° ⇒ 3B = 180°
∠B = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 3 }\) = 60°
Hence ∠B = 60°

Question 10.
In ∆ABC, if bisectors of ∠ABC and ∠ACB intersect at O at angle of 120°, then find the measure of ∠A.
Solution:
In ∆ABC, bisectors of ∠B and ∠C intersect at O and ∠BOC = 120°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q10.1
But ∠BOC = 90°+ \(\frac { 1 }{ 2 }\)
90°+ \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A= 120°
⇒ \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A= 120°-90° = 30°
∴ ∠A = 2 x 30° = 60°

Question 11.
If the side BC of ∆ABC is produced on both sides, then write the difference between the sum of the exterior angles so formed and ∠A.
Solution:
In ∆ABC, side BC is produced on both sides forming exterior ∠ABE and ∠ACD
Ext. ∠ABE = ∠A + ∠ACB
and Ext. ∠ACD = ∠ABC + ∠A
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q11.1
Adding we get,
∠ABE + ∠ACD = ∠A + ∠ACB + ∠A + ∠ABC
⇒ ∠ABE + ∠ACD – ∠A = ∠A 4- ∠ACB + ∠A + ∠ABC – ∠A (Subtracting ∠A from both sides)
= ∠A + ∠ABC + ∠ACB = ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)

Question 12.
In a triangle ABC, if AB = AC and AB is produced to D such that BD = BC, find ∠ACD: ∠ADC.
Solution:
In ∆ABC, AB = AC
AB is produced to D such that BD = BC
DC are joined
In ∆ABC, AB = AC
∴ ∠ABC = ∠ACB
In ∆ BCD, BD = BC
∴ ∠BDC = ∠BCD
and Ext. ∠ABC = ∠BDC + ∠BCD = 2∠BDC (∵ ∠BDC = ∠BCD)
⇒ ∠ACB = 2∠BCD (∵ ∠ABC = ∠ACB)
Adding ∠BDC to both sides
⇒ ∠ACB + ∠BDC = 2∠BDC + ∠BDC
⇒ ∠ACB + ∠BCD = 3 ∠BDC (∵ ∠BDC = ∠BCD)
⇒ ∠ACB = 3∠BDC
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q12.1

Question 13.
In the figure, side BC of AABC is produced to point D such that bisectors of ∠ABC and ∠ACD meet at a point E. If ∠BAC = 68°, find ∠BEC.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q13.1
Solution:
In the figure,
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS Q13.2
side BC of ∆ABC is produced to D such that bisectors of ∠ABC and ∠ACD meet at E
∠BAC = 68°
In ∆ABC,
Ext. ∠ACD = ∠A + ∠B
⇒ \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠ACD = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A + \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠B
⇒ ∠2= \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A + ∠1 …(i)
But in ∆BCE,
Ext. ∠2 = ∠E + ∠l
⇒ ∠E + ∠l = ∠2 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A + ∠l [From (i)]
⇒ ∠E = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A = \(\frac { { 68 }^{ \circ } }{ 2 }\)  =34°

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry VSAQS are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency MCQS

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency MCQS

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency MCQS

Other Exercises

Mark the correct alternative in each of the following:

Question 1.
Which one of the following is not a measure of central value?
(a) Mean
(b) Range
(c) Median
(d) Mode
Solution:
Range (b)

Question 2.
The mean of n observations is \(\overline { X } \) . If k is added to each observation, then the new mean is
(a) \(\overline { X } \)
(b) \(\overline { X } \) + k
(c) \(\overline { X } \) – k
(d) k\(\overline { X } \)
Solution:
Mean of n observation = \(\overline { X } \)
By adding k to each observation the new mean will be \(\overline { X } \) + k (b)

Question 3.
The mean of n observations is \(\overline { X } \) . If each observation is multiplied by k, the mean of new observations is
(a) k\(\overline { X } \)
(b) \(\frac { \overline { X } }{ k } \)
(c) \(\overline { X } \) + k
(d) \(\overline { X } \) – k
Solution:
Mean of n observations = \(\overline { X } \)
By multiplying each observation by k,
the new mean = k\(\overline { X } \) (a)

Question 4.
The mean of a set of seven numbers is 81. If one of the numbers is discarded, the mean of the remaining numbers is 78. The value of discarded number is
(a) 98
(b) 99
(c) 100
(d) 101
Solution:
Mean of 7 numbers = 81
Total = 7 x 81 = 567
By discarding one number, the mean of the remaining 7 – 1 = 6 numbers = 78
Total = 6 x 78 = 468
Discarded number = 567 – 468 = 99 (b)

Question 5.
For which set of numbers do the mean, median and mode all have the same value?
(a) 2, 2, 2, 2, 4
(b) 1, 3, 3, 3, 5
(c) 1, 1, 2, 5, 6
(d) 1, 1, 1, 2, 5
Solution:
a) In set 2, 2, 2, 2, 4
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency MCQS 5.1
Mode = 3 as it come in maximum times
This set has mean, median and mode same (b)

Question 6.
For the set of numbers 2, 2, 4, 5 and 12, which of the following statements is true?
(a) Mean = Median
(b) Mean > Mode
(c) Mean < Mode
(d) Mode = Median
Solution:
The given set is 2, 2, 4, 5, 12
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency MCQS 6.1

Question 7.
If the arithmetic mean of 7, 5, 13, x and 9 is 10, then the value of x is
(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) 16
Solution:
Arithmetic mean of 7, 5, 13, x, 9 is 10
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency MCQS 7.1

Question 8.
If the mean of five observations x, x + 2, x + 4, x + 6, x + 8, is 11, then the mean of first three observations is
(a) 9
(b) 11
(c) 13
(d) none of these
Solution:
Mean = 11
But mean of x, x + 2, x + 4, x+ 6, x + 8
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency MCQS 8.1

Question 9.
Mode is
(a) least frequent value
(b) middle most value
(c) most frequent value
(d) none of these
Solution:
Mode is most frequent value (c)

Question 10.
The following is the data of wages per day: 5, 4, 7, 5, 8, 8, 8, 5, 7, 9, 5, 7, 9, 10, 8 The mode of the data is
(a) 7
(b) 5
(c) 8
(d) 10
Solution:
Wages per day
5, 4, 7, 5, 8, 8, 8, 5, 7, 9, 5, 7, 9, 10, 8
=> 4, 5, 5, 5, 5, 7, 7, 7, 8, 8, 8, 8, 9, 9, 10
Here 8 comes in maximum times
Mode = 8 (c)

Question 11.
The median of the following data :
is ,
(a) 0
(b) -1.5
(c) 2
(d) 3.5
Solution:
Arranging in ascending order,
-3, -3, -1, 0, 2, 2, 2, 5, 5, 5, 5, 6, 6, 6
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency MCQS 11.1

Question 12.
The algebraic sum of the deviations of a set of n values from their mean is
(a) 0
(b) n – 1
(c) n
(d) n + 1
Solution:
The algebraic sum of deviation of a set of n values from that mean

Question 13.
A, B, C are three sets of values of X:
A : 2, 3, 7, 1, 3, 2, 3
B: 7, 5, 9, 12, 5, 3, 8
C: 4, 4, 11, 7 ,2, 3, 4
Which one of the following statements is
correct?
(a) Mean of A = Mode of C
(b) Mean of C = Median of B
(c) Median of B = Mode of A
(d) Mean, Median and Mode of A are equal.
Solution:
Arranging the sets in ascending order
A{2, 3, 7, 1,3,2,3)
= {1, 2, 2, 3, 3, 3, 7)
B = {7, 5, 9, 12, 5, 3, 8)
= {3, 5, 5, 7, 8, 9, 12)
C = {4, 4, 11,7,2,3,4)
= {2, 3, 4, 4, 4, 7, 11)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency MCQS 13.1
Mode = 5 {as it comes max times}
(c) Mean of set C = \(\\ \frac { 2+3+4+4+4+7+11 }{ 7 } \)
= \(\\ \frac { 35 }{ 7 } \) = 5
Median = \(\\ \frac { 7+1 }{ 2 } \) th =\(\\ \frac { 8 }{ 2 } \) =4th term = 4
Mode =4 {as it comes max times}
In set A,mean = median = mode = 3 (d)

Question 14.
The empirical relation between mean, mode and median is
(a) Mode = 3 Median — 2 Mean
(b) Mode 2 Median — 3 Mean
(c) Median 3 Mode — 2 Mean
(d) Mean = 3 Median —2 Mode
Solution:
The empirical relations between mean, mode
and median is
Mode = 3 Median — 2 Mean (a)

Question 15.
The mean of a, b, c, d and e is 28. If the mean of a, c, and e is 24, what is the mean of b and d?
(a) 31
(b) 32
(c) 33
(d) 34
Solution:
Mean of a, b, c, d and e = 28
Total of a, b, c, d and e = 28 x 5 = 140
Mean of a, c and e is = 24
Total of a, c, e = 24 x 3 = 72
Total of b and d = 140 – 72 = 68
Mean = \(\\ \frac { 68 }{ 2 } \) = 34 (d)

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency MCQS are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2

Other Exercises

Question 1.
The exterior angles obtained on producing the base of a triangle both ways are 104° and 136°. Find all the angles of the triangle.
Solution:
In ∆ABC, base BC is produced both ways to D and E respectivley forming ∠ABE = 104° and ∠ACD = 136°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q1.1
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q1.2

Question 2.
In the figure, the sides BC, CA and AB of a ∆ABC have been produced to D, E and F respectively. If ∠ACD = 105° and ∠EAF = 45°, find all the angles of the ∆ABC.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q2.1
Solution:
In ∆ABC, sides BC, CA and BA are produced to D, E and F respectively.
∠ACD = 105° and ∠EAF = 45°
∠ACD + ∠ACB = 180° (Linear pair)
⇒ 105° + ∠ACB = 180°
⇒ ∠ACB = 180°- 105° = 75°
∠BAC = ∠EAF (Vertically opposite angles)
= 45°
But ∠BAC + ∠ABC + ∠ACB = 180°
⇒ 45° + ∠ABC + 75° = 180°
⇒ 120° +∠ABC = 180°
⇒ ∠ABC = 180°- 120°
∴ ∠ABC = 60°
Hence ∠ABC = 60°, ∠BCA = 75°
and ∠BAC = 45°

Question 3.
Compute the value of x in each of the following figures:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q3.1

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q3.2
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q3.3
Solution:
(i) In ∆ABC, sides BC and CA are produced to D and E respectively
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q3.4
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q3.5
(ii) In ∆ABC, side BC is produced to either side to D and E respectively
∠ABE = 120° and ∠ACD =110°
∵ ∠ABE + ∠ABC = 180° (Linear pair)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q3.6
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q3.7

(iii) In the figure, BA || DC
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q3.8

Question 4.
In the figure, AC ⊥ CE and ∠A: ∠B : ∠C = 3:2:1, find the value of ∠ECD.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q4.1
Solution:
In ∆ABC, ∠A : ∠B : ∠C = 3 : 2 : 1
BC is produced to D and CE ⊥ AC
∵ ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangles)
Let∠A = 3x, then ∠B = 2x and ∠C = x
∴ 3x + 2x + x = 180° ⇒ 6x = 180°
⇒ x = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 6 }\)  = 30°
∴ ∠A = 3x = 3 x 30° = 90°
∠B = 2x = 2 x 30° = 60°
∠C = x = 30°
In ∆ABC,
Ext. ∠ACD = ∠A + ∠B
⇒ 90° + ∠ECD = 90° + 60° = 150°
∴ ∠ECD = 150°-90° = 60°

Question 5.
In the figure, AB || DE, find ∠ACD.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q5.1
Solution:
In the figure, AB || DE
AE and BD intersect each other at C ∠BAC = 30° and ∠CDE = 40°
∵ AB || DE
∴ ∠ABC = ∠CDE (Alternate angles)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q5.2
⇒ ∠ABC = 40°
In ∆ABC, BC is produced
Ext. ∠ACD = Int. ∠A + ∠B
= 30° + 40° = 70°

Question 6.
Which of the following statements are true (T) and which are false (F):
(i) Sum of the three angles of a triangle is 180°.
(ii) A triangle can have two right angles.
(iii) All the angles of a triangle can be less than 60°.
(iv) All the angles of a triangle can be greater than 60°.
(v) All the angles of a triangle can be equal to 60°.
(vi) A triangle can have two obtuse angles.
(vii) A triangle can have at most one obtuse angles.
(viii) If one angle of a triangle is obtuse, then it cannot be a right angled triangle.
(ix) An exterior angle of a triangle is less than either of its interior opposite angles.
(x) An exterior angle of a triangle is equal to the sum of the two interior opposite angles.
(xi) An exterior angle of a triangle is greater than the opposite interior angles.
Solution:
(i) True.
(ii) False. A right triangle has only one right angle.
(iii) False. In this, the sum of three angles will be less than 180° which is not true.
(iv) False. In this, the sum of three angles will be more than 180° which is not true.
(v) True. As sum of three angles will be 180° which is true.
(vi) False. A triangle has only one obtuse angle.
(vii) True.
(viii)True.
(ix) False. Exterior angle of a triangle is always greater than its each interior opposite angles.
(x) True.
(xi) True.

Question 7.
Fill in the blanks to make the following statements true:
(i) Sum of the angles of a triangle is ………
(ii) An exterior angle of a triangle is equal to the two …….. opposite angles.
(iii) An exterior angle of a triangle is always …….. than either of the interior opposite angles.
(iv) A triangle cannot have more than ………. right angles.
(v) A triangles cannot have more than ……… obtuse angles.
Solution:
(i) Sum of the angles of a triangle is 180°.
(ii) An exterior angle of a triangle is equal to the two interior opposite angles.
(iii) An exterior angle of a triangle is always greater than either of the interior opposite angles.
(iv) A triangle cannot have more than one right angles.
(v) A triangles cannot have more than one obtuse angles.

Question 8.
In a ∆ABC, the internal bisectors of ∠B and ∠C meet at P and the external bisectors of ∠B and ∠C meet at Q. Prove that ∠BPC + ∠BQC = 180°.
Solution:
Given : In ∆ABC, sides AB and AC are produced to D and E respectively. Bisectors of interior ∠B and ∠C meet at P and bisectors of exterior angles B and C meet at Q.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q8.1
To prove : ∠BPC + ∠BQC = 180°
Proof : ∵ PB and PC are the internal bisectors of ∠B and ∠C
∠BPC = 90°+ \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A …(i)
Similarly, QB and QC are the bisectors of exterior angles B and C
∴ ∠BQC = 90° + \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A …(ii)
Adding (i) and (ii),
∠BPC + ∠BQC = 90° + \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A + 90° – \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A
= 90° + 90° = 180°
Hence ∠BPC + ∠BQC = 180°

Question 9.
In the figure, compute the value of x.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q9.1
Solution:
In the figure,
∠ABC = 45°, ∠BAD = 35° and ∠BCD = 50° Join BD and produce it E
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q9.2

Question 10.
In the figure, AB divides ∠D AC in the ratio 1 : 3 and AB = DB. Determine the value of x.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q10.1
Solution:
In the figure AB = DB
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q10.2
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q10.3

Question 11.
ABC is a triangle. The bisector of the exterior angle at B and the bisector of ∠C intersect each other at D. Prove that ∠D = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A.
Solution:
Given : In ∠ABC, CB is produced to E bisectors of ext. ∠ABE and into ∠ACB meet at D.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q11.1
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q11.2

Question 12.
In the figure, AM ⊥ BC and AN is the bisector of ∠A. If ∠B = 65° and ∠C = 33°, find ∠MAN.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q12.1
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q12.2
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q12.3

Question 13.
In a AABC, AD bisects ∠A and ∠C > ∠B. Prove that ∠ADB > ∠ADC.
Solution:
Given : In ∆ABC,
∠C > ∠B and AD is the bisector of ∠A
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q13.1
To prove : ∠ADB > ∠ADC
Proof: In ∆ABC, AD is the bisector of ∠A
∴ ∠1 = ∠2
In ∆ADC,
Ext. ∠ADB = ∠l+ ∠C
⇒ ∠C = ∠ADB – ∠1 …(i)
Similarly, in ∆ABD,
Ext. ∠ADC = ∠2 + ∠B
⇒ ∠B = ∠ADC – ∠2 …(ii)
From (i) and (ii)
∵ ∠C > ∠B (Given)
∴ (∠ADB – ∠1) > (∠ADC – ∠2)
But ∠1 = ∠2
∴ ∠ADB > ∠ADC

Question 14.
In ∆ABC, BD ⊥ AC and CE ⊥ AB. If BD and CE intersect at O, prove that ∠BOC = 180°-∠A.
Solution:
Given : In ∆ABC, BD ⊥ AC and CE⊥ AB BD and CE intersect each other at O
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q14.1
To prove : ∠BOC = 180° – ∠A
Proof: In quadrilateral ADOE
∠A + ∠D + ∠DOE + ∠E = 360° (Sum of angles of quadrilateral)
⇒ ∠A + 90° + ∠DOE + 90° = 360°
∠A + ∠DOE = 360° – 90° – 90° = 180°
But ∠BOC = ∠DOE (Vertically opposite angles)
⇒ ∠A + ∠BOC = 180°
∴ ∠BOC = 180° – ∠A

Question 15.
In the figure, AE bisects ∠CAD and ∠B = ∠C. Prove that AE || BC.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q15.1
Solution:
Given : In AABC, BA is produced and AE is the bisector of ∠CAD
∠B = ∠C
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 Q15.2
To prove : AE || BC
Proof: In ∆ABC, BA is produced
∴ Ext. ∠CAD = ∠B + ∠C
⇒ 2∠EAC = ∠C + ∠C (∵ AE is the bisector of ∠CAE) (∵ ∠B = ∠C)
⇒ 2∠EAC = 2∠C
⇒ ∠EAC = ∠C
But there are alternate angles
∴ AE || BC

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.2 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency VSAQS

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency VSAQS

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency VSAQS

Other Exercises

Question 1.
If the ratio of mode and median of a certain data is 6 : 5, then find the ratio of its mean and median.
Solution:
We know that
Mode = 3 median – 2 mean…(i)
and \(\frac { mode }{ median } \) = \(\frac { 6 }{ 5 } \)
Mode = \(\frac { 6 }{ 5 } \)median
∴From (i), \(\frac { 6 }{ 5 } \) median = 3 median – 2 mean
=> 2 mean = 3 median – \(\frac { 6 }{ 5 } \)median
2 mean = \(\frac { 15-6 }{ 5 } \)median = \(\frac { 9 }{ 5 } \)median
\(\frac { mean }{ median } \) = \(\frac { 9 }{ 5X2 } \) = \(\frac { 9 }{ 10 } \)
∴Ratio = 9:10

Question 2.
If the mean of x + 2, 2x + 3, 3x + 4, 4x + 5 is x + 2, find x.
Solution:
Mean of x + 2, 2x + 3, 3x + 4, 4x + 5 = x + 2
=> \(\frac { x + 2+2x + 3+3x + 4+4x + 5 }{ 4 } \) = x + 2
=> 10x + 14 = 4x + 8
=> 10x – 4x = 8 – 14
=> 6x= – 6
∴ x = – 1

Question 3.
If the median of scores ,\(\frac { x }{ 2 } \), \(\frac { x }{ 3 } \), \(\frac { x }{ 4 } \), \(\frac { x }{ 5} \) and \(\frac { x }{ 6 } \) (where x > 0) is 6, then find the value \(\frac { x }{ 6 } \)
Solution:
\(\frac { x }{ 2 } \), \(\frac { x }{ 3 } \), \(\frac { x }{ 4 } \), \(\frac { x }{ 5} \), \(\frac { x }{ 6 } \)
Here n = 5
Median = \(\frac { n+1 }{ 2 } \) th term = \(\frac { 5+1 }{ 2 } \) th
\(\frac { 6 }{ 2 } \) = 3rd term = \(\frac { x }{ 4 } \)
\(\frac { x }{ 4 } \) = 6 => x = 24
\(\frac { x }{ 6 } \) = \(\frac { 24 }{ 6 } \) = 4
∴Hence = \(\frac { x }{ 6 } \) = 4

Question 4.
If the mean of 2, 4, 6, 8, x, y is 5, then find the value of x + y.
Solution:
Mean of 2, 4, 6, 8, x, y is 5
\(\frac { 2+4+6+8+x+y }{ 6 } \) = 5
\(\frac { 20+x+y }{ 6 } \) = 5
=> 20 + (x +y) = 30
=> x + y = 30 – 20 = 10
∴x + y = 10

Question 5.
If the mode of scores 3, 4, 3, 5, 4, 6, 6, x is 4, find the value of x.
Solution:
Mode of 3, 4, 3, 5, 4, 6, 6, x is 4
∴ 4 comes in maximum times
But here ,
3 2
4 2
5 1
6 2
3, 4 and 6 are equal in number
∴ x must be 4 so that it becomes in maximum times

Question 6.
If the median of 33, 28, 20. 25, 34, x is 29. find the maximum possible value of x.
Solution:
Median of 33, 28, 20, 25, 34, x is 29
Now arranging in ascending order 20, 25, 28, x, 33, 34
Here n = 6
Median = \(\frac { 1 }{ 2 } \left[ \frac { 6 }{ 2 } th\quad term+\left( \frac { 6 }{ 2 } +1 \right) th\quad term \right] \)
29 = \(\frac { 1 }{ 2 } \) [3rd term + 4th term]
29 = \(\frac { 1 }{ 2 } \) [28+x]
58 = 28 + x
=> x = 58 – 28 = 30
∴Possible value of x = 30

Question 7.
If the median of the scores 1, 2, x, 4, 5 (where 1 <2 <x <4 <5) is 3, then find the mean of the scores.
Solution:
Scores are 1, 2, x, 4, 5 and median 3
Here n = 5 which is odd
Median = \(\frac { n+1 }{ 2 } \) th term = \(\frac { 5+1 }{ 2 } \) = \(\frac { 6 }{ 2 } \) th
=> 3 = 3rd term = x
=> 3 = x
∴ x = 3
Mean of the score = \(\frac { 1+2+3+4+5 }{ 5 } \) = 3

Question 8.
If the ratio of mean and median of a certain data is 2 : 3, then find the ratio of its mode and mean.
Solution:
We know that mode = 3 median – 2 mean
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency VSAQS 8.1
\(\frac { mode }{ mean } \) = \(\frac { 5 }{ 2 } \)
Ratio in mode and mean = 5 : 2

Question 9.
The arithmetic mean and mode of a data are 24 and 12 respectively, then find the median of the data.
Solution:
Mean = 24
Mode = 12
We know that mode = 3 median – 2 mean
12 = 3 median – 2 x 24
12 = 3 median – 48
3 median 12 + 48 = 60
Median = \(\frac { 60 }{ 3 } \) = 20

Question 10.
If the difference of mode and median of a data is 24, then find the difference of median and mean.
Solution:
Mode – Median = 24
Mode = 24 + median
But mode = 3 median – 2 mean
3 median – 2 mean = 24 + median
3 median – median – 2 mean = 24
=> 2 median – 2 mean = 24
=> Median – Mean = 12 (Dividing by 2)

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency VSAQS are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.4

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.4

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.4

Other Exercises

Question 1.
Find out the mode of the following marks obtained by 15 students in a class:
Marks : 4, 6, 5, 7, 9, 8, 10, 4, 7, 6, 5, 9, 8, 7, 7.
Solution:
Marks obtained are in ascending order,
4, 4, 5, 5, 6, 6, 7, 7, 7, 7, 8, 8, 9, 9, 10
Here we see that 7 is the number which is maximum times i.e. 4 times
Mode = 7

Question 2.
Find the mode for the following data:
125, 175, 225, 125, 225, 175, 325, 125, 375, 225, 125
Solution:
Arranging in ascending order,
125, 125, 125, 125, 175, 175, 225, 225, 225, 325, 375
We see that, 125 is the number which is in maximum times
Mode = 125

Question 3.
Find the mode for the following series:
7.5, 7.3, 7.2, 7.2, 7.4, 7.7, 7.7, 7.5, 7.3, 7.2, 7.6, 7.2
Solution:
Arranging in ascending order,
7.2, 7.2, 7.2, 7.2, 7.3, 7.3, 7.4, 7.5, 7.5, 7.6, 7.7, 7.7
We see that 7.2 comes in maximum times
Mode = 7.2

Question 4.
Find the mode of the following data in each case:
(i) 14, 25, 14, 28, 18, 17, 18, 14, 23, 22, 14, 18
(ii) 7, 9, 12, 13, 7, 12, 15, 7, 12, 7, 25, 18, 7
Solution:
(i) 14, 25, 14, 28, 18, 17, 18, 14, 23, 22, 14, 18
Arranging in ascending order,
14, 14, 14,. 14, 17, 18, 18, 18, 22, 23, 25, 28
Here we see that 14 comes in maximum times
Mode = 14
(ii) 7, 9, 12, 13, 7, 12, 15, 7, 12, 7, 25, 18, 7
Arranging in order,
7, 7, 7, 7, 7, 9, 12, 12, 12, 13, 15, 18, 25
Here we see that 7 comes in maximum times
Mode = 7

Question 5.
The demand of different shirt sizes, as obtained by a survey, is given below:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.4 5.1
Find the modal shirt sizes, as observed from the survey.
Solution:
From the given data
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.4 5.2
From above, we see that
Modal size is 39 as it has maximum times persons

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.4 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.1

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.1

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.1

Other Exercises

Question 1.
In a ∆ABC, if ∠A = 55°, ∠B = 40°, find ∠C.
Solution:
∵ Sum of three angles of a triangle is 180°
∴ In ∆ABC, ∠A = 55°, ∠B = 40°
But ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.1 Q1.1
⇒ 55° + 40° + ∠C = 180°
⇒ 95° + ∠C = 180°
∴ ∠C= 180° -95° = 85°

Question 2.
If the angles of a triangle are in the ratio 1:2:3, determine three angles.
Solution:
Ratio in three angles of a triangle =1:2:3
Let first angle = x
Then second angle = 2x
and third angle = 3x
∴ x + 2x + 3x = 180° (Sum of angles of a triangle)
⇒6x = 180°
⇒x = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 6 }\)  = 30°
∴ First angle = x = 30°
Second angle = 2x = 2 x 30° = 60°
and third angle = 3x = 3 x 30° = 90°
∴ Angles are 30°, 60°, 90°

Question 3.
The angles of a triangle are (x – 40)°, (x – 20)° and (\(\frac { 1 }{ 2 }\) x – 10)°. Find the value of x.
Solution:
∵ Sum of three angles of a triangle = 180°
∴ (x – 40)° + (x – 20)° + (\(\frac { 1 }{ 2 }\)x-10)0 = 180°
⇒ x – 40° + x – 20° + \(\frac { 1 }{ 2 }\)x – 10° = 180°
⇒ x + x+ \(\frac { 1 }{ 2 }\)x – 70° = 180°
⇒ \(\frac { 5 }{ 2 }\)x = 180° + 70° = 250°
⇒ x = \(\frac { { 250 }^{ \circ }x 2 }{ 5 }\)  = 100°
∴ x = 100°

Question 4.
Two angles of a triangle are equal and the third angle is greater than each of those angles by 30°. Determine all the angles of the triangle.
Solution:
Let each of the two equal angles = x
Then third angle = x + 30°
But sum of the three angles of a triangle is 180°
∴ x + x + x + 30° = 180°
⇒ 3x + 30° = 180°
⇒3x = 150° ⇒x = \(\frac { { 150 }^{ \circ } }{ 3 }\) = 50°
∴ Each equal angle = 50°
and third angle = 50° + 30° = 80°
∴ Angles are 50°, 50° and 80°

Question 5.
If one angle of a triangle is equal to the sum of the other two, show that the triangle is a right triangle.
Solution:
In the triangle ABC,
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.1 Q5.1
∠B = ∠A + ∠C
But ∠A + ∠B + ∠C = 180°
⇒∠B + ∠A + ∠C = 180°
⇒∠B + ∠B = 180°
⇒2∠B = 180°
∴ ∠B = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 2 }\) = 90°
∵ One angle of the triangle is 90°
∴ ∆ABC is a right triangle.

Question 6.
Can a triangle have:
(i) Two right angles?
(ii) Two obtuse angles?
(iii) Two acute angles?
(iv) All angles more than 60°?
(v) All angles less than 60°?
(vi) All angles equal to 60°?
Justify your answer in each case.
Solution:
(i) In a triangle, two right-angles cannot be possible. We know that sum of three angles is 180° and if there are two right-angles, then the third angle will be zero which is not possible.
(ii) In a triangle, two obtuse angle cannot be possible. We know that the sum of the three angles of a triangle is 180° and if there are
two obtuse angle, then the third angle will be negative which is not possible.
(iii) In a triangle, two acute angles are possible as sum of three angles of a trianlge is 180°.
(iv) All angles more than 60°, they are also not possible as the sum will be more than 180°.
(v) All angles less than 60°. They are also not possible as the sum will be less than 180°.
(vi) All angles equal to 60°. This is possible as the sum will be 60° x 3 = 180°.

Question 7.
The angles of a triangle are arranged in ascending order of magnitude. If the difference between two consecutive angle is 10°, find the three angles.
Solution:
Let three angles of a triangle be x°, (x + 10)°, (x + 20)°
But sum of three angles of a triangle is 180°
∴ x + (x+ 10)° + (x + 20) = 180°
⇒ x + x+10°+ x + 20 = 180°
⇒ 3x + 30° = 180°
⇒ 3x = 180° – 30° = 150°
∴ x = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 2 }\) = 50°
∴ Angle are 50°, 50 + 10, 50 + 20
i.e. 50°, 60°, 70°

Question 8.
ABC is a triangle is which ∠A = 72°, the internal bisectors of angles B and C meet in O. Find the magnitude of ∠BOC.
Solution:
In ∆ABC, ∠A = 12° and bisectors of ∠B and ∠C meet at O
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.1 Q8.1
Now ∠B + ∠C = 180° – 12° = 108°
∵ OB and OC are the bisectors of ∠B and ∠C respectively
∴ ∠OBC + ∠OCB = \(\frac { 1 }{ 2 }\) (B + C)
= \(\frac { 1 }{ 2 }\) x 108° = 54°
But in ∆OBC,
∴ ∠OBC + ∠OCB + ∠BOC = 180°
⇒ 54° + ∠BOC = 180°
∠BOC = 180°-54°= 126°
OR
According to corollary,
∠BOC = 90°+ \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A
= 90+ \(\frac { 1 }{ 2 }\) x 72° = 90° + 36° = 126°

Question 9.
The bisectors of base angles of a triangle cannot enclose a right angle in any case.
Solution:
In right ∆ABC, ∠A is the vertex angle and OB and OC are the bisectors of ∠B and ∠C respectively
To prove : ∠BOC cannot be a right angle
Proof: ∵ OB and OC are the bisectors of ∠B and ∠C respectively
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.1 Q9.1
∴ ∠BOC = 90° x \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A
Let ∠BOC = 90°, then
\(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A = O
⇒∠A = O
Which is not possible because the points A, B and C will be on the same line Hence, ∠BOC cannot be a right angle.

Question 10.
If the bisectors of the base angles of a triangle enclose an angle of 135°. Prove that the triangle is a right triangle.
Solution:
Given : In ∆ABC, OB and OC are the bisectors of ∠B and ∠C and ∠BOC = 135°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.1 Q10.1
To prove : ∆ABC is a right angled triangle
Proof: ∵ Bisectors of base angles ∠B and ∠C of the ∆ABC meet at O
∴ ∠BOC = 90°+ \(\frac { 1 }{ 2 }\)∠A
But ∠BOC =135°
∴ 90°+ \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A = 135°
⇒ \(\frac { 1 }{ 2 }\)∠A= 135° -90° = 45°
∴ ∠A = 45° x 2 = 90°
∴ ∆ABC is a right angled triangle

Question 11.
In a ∆ABC, ∠ABC = ∠ACB and the bisectors of ∠ABC and ∠ACB intersect at O such that ∠BOC = 120°. Show that ∠A = ∠B = ∠C = 60°.
Solution:
Given : In ∠ABC, BO and CO are the bisectors of ∠B and ∠C respectively and ∠BOC = 120° and ∠ABC = ∠ACB
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.1 Q11.1
To prove : ∠A = ∠B = ∠C = 60°
Proof : ∵ BO and CO are the bisectors of ∠B and ∠C
∴ ∠BOC = 90° + \(\frac { 1 }{ 2 }\)∠A
But ∠BOC = 120°
∴ 90°+ \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A = 120°
∴ \(\frac { 1 }{ 2 }\) ∠A = 120° – 90° = 30°
∴ ∠A = 60°
∵ ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Angles of a triangle)
∠B + ∠C = 180° – 60° = 120° and ∠B = ∠C
∵ ∠B = ∠C = \(\frac { { 120 }^{ \circ } }{ 2 }\) = 60°
Hence ∠A = ∠B = ∠C = 60°

Question 12.
If each angle of a triangle is less than the sum of the other two, show that the triangle is acute angled.
Solution:
In a ∆ABC,
Let ∠A < ∠B + ∠C
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.1 Q12.1
⇒∠A + ∠A < ∠A + ∠B + ∠C
⇒ 2∠A < 180°
⇒ ∠A < 90° (∵ Sum of angles of a triangle is 180°)
Similarly, we can prove that
∠B < 90° and ∠C < 90°
∴ Each angle of the triangle are acute angle.

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Co-ordinate Geometry Ex 11.1 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

 

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.3

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.3

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.3

Other Exercises

Find the median of the following data (1-8)

Question 1.
83, 37, 70, 29, 45, 63, 41, 70, 34, 54
Solution:
We know that median = \(\frac { 1 }{ 2 } \left[ \frac { n }{ 2 } th\quad term+\left( \frac { n }{ 2 } +1 \right) th\quad term \right] \)
(When n is even)
= \(\frac { n+1 }{ 2 } th\quad term\)
83, 37, 70, 29, 45, 63, 41, 70, 34, 54
Arranging in ascending order, 29, 34, 37, 41, 45, 54, 63, 70, 70, 83
Here n = 10 which an even
Median = \(\frac { 1 }{ 2 } \)[5th term + 6th term]
= \(\frac { 1 }{ 2 } \) (45+54) = \(\frac { 99 }{ 2 } \) = 49.5

Question 2.
133, 73, 89, 108, 94, 104, 94, 85, 100, 120
Solution:
133, 73, 89, 108, 94, 104, 94, 85, 100, 120
Arranging in ascending order, 73, 85, 89, 94, 94, 100, 104, 108, 120, 133
Here n = 10 which is an even
Median = \(\frac { 1 }{ 2 } \)[5th term + 6th term]
= \(\frac { 1 }{ 2 } \) (94+100) = \(\frac { 1 }{ 2 } \) x 194 = 97

Question 3.
31, 38, 27, 28, 36, 25, 35, 40
Solution:
31, 38, 27, 28, 36, 25, 35, 40
Arranging in ascending order, 25, 27, 28, 31, 35, 36, 38, 40
Here n = 8 which is even
Median = \(\frac { 1 }{ 2 } \)[4th term + 5th term]
= \(\frac { 1 }{ 2 } \) (31+35) = \(\frac { 1 }{ 2 } \) x 66 = 33

Question 4.
15, 6, 16, 8, 22, 21, 9, 18, 25
Solution:
15, 6, 16, 8, 22, 21, 9, 18, 25
Arranging in ascending order = 6, 8, 9, 15, 16, 18, 21, 22, 25
Here n = 9 which is odd
Median \(\frac { n+1 }{ 2 } th\quad term\) = \(\frac { 9+1 }{ 2 } th\quad term\) = \(\frac { 10 }{ 2 } th\quad \)
= 5th term = 16

Question 5.
41, 43, 127, 99, 71, 92, 71, 58, 57
Solution:
41, 43, 127, 99, 71, 92, 71, 58, 57
Arranging in ascending order = 41, 43, 57, 58, 71, 71, 92, 99, 127
Here n = 9 which is an odd
Median \(\frac { n+1 }{ 2 } th\quad term\) = \(\frac { 9+1 }{ 2 } th\quad term\) = \(\frac { 10 }{ 2 } th\quad\)
= 5th term = 71

Question 6.
25, 34, 31, 23, 22, 26, 35, 29, 20, 32
Solution:
25, 34, 31, 23, 22, 26, 35, 29, 20, 32
Arranging in ascending order = 20, 22, 23, 25, 26, 29, 31, 32, 34, 35
Here n = 10 which is even
Median = \(\frac { 1 }{ 2 } \left[ \frac { n }{ 2 } th\quad term+\left( \frac { n }{ 2 } +1 \right) th\quad term \right] \)
= \(\frac { 1 }{ 2 } \) [5th term + 6th term]
= \(\frac { 1 }{ 2 } \) (26 + 29) = \(\frac { 1 }{ 2 } \) x 55 = \(\frac { 55 }{ 2 } \) = 27.5

Question 7.
12, 17, 3, 14, 5, 8, 7, 15
Solution:
12, 17, 3, 14, 5, 8, 7, 15
Arranging in ascending order = 3, 5, 7, 8, 12, 14, 15, 17
Here n = 8 which is odd
Median = \(\frac { 1 }{ 2 } \left[ \frac { n }{ 2 } th\quad term+\left( \frac { n }{ 2 } +1 \right) th\quad term \right] \)
= \(\frac { 1 }{ 2 } \) [4th term + 5th term]
= \(\frac { 1 }{ 2 } \) (8+12) = \(\frac { 1 }{ 2 } \) x 20 = 10

Question 8.
92, 35, 67, 85, 72, 81, 56, 51, 42, 69
Solution:
92, 35, 67, 85, 72, 81, 56, 51, 42. 69
Arranging in ascending order = 35, 42, 51, 56, 67, 69, 72, 81, 85, 92
Here n = 10 which is even
Median = \(\frac { 1 }{ 2 } \left[ \frac { n }{ 2 } th\quad term+\left( \frac { n }{ 2 } +1 \right) th\quad term \right] \)
= \(\frac { 1 }{ 2 } \) [5th term + 6th term]
= \(\frac { 1 }{ 2 } \) (67+69) = \(\frac { 1 }{ 2 } \) x 136 = 68

Question 9.
Numbers 50, 42, 35, 2x + 10, 2x – 8, 12, 11, 8 are written in descending order and their median is 25, find x.
Solution:
50, 42, 35, 2x + 10, 2x – 8, 12, 11, 8 are in descending order
Here n = 8 which is even
Now Median = \(\frac { 1 }{ 2 } \left[ \frac { n }{ 2 } th\quad term+\left( \frac { n }{ 2 } +1 \right) th\quad term \right] \)
= \(\frac { 1 }{ 2 } \) [4th term + 5th term] = \(\frac { 1 }{ 2 } \)[2x + 10 + 2x – 8]
= \(\frac { 1 }{ 2 } \) [4x + 2] = 2x + 1
But median = 25
2x + 1 = 25
=> 2x = 25 – 1 = 24
=> \(\frac { 24 }{ 2 } \) = 12
Hence x = 12

Question 10.
Find the median of the following observations 46, 64, 87, 41, 58, 77, 35, 90, 55, 92, 33. If 92 is replaced by 99 and 41 by 43 in the above data, find the new median?
Solution:
46, 64, 87, 41, 58, 77, 35, 90, 55, 92, 33
Writing in ascending order = 33, 35, 41, 46, 55, 58, 64, 77, 87, 90, 92
Here n = 11 which is odd
Median = \(\frac { n+1 }{ 2 } \) th term
= \(\frac { 11+1 }{ 2 } \) = \(\frac { 12 }{ 2 } \)
= 6th term = 58
By replacing 92 by 93 and 41 by 43, then new order will be
33, 35, 43, 46, 55, 58, 64, 77, 87, 90, 99
Median = 6th term = 58

Question 11.
Find the median of the following data : 41, 43, 127, 99, 61, 92, 71, 58, 57. If 58 is replaced by 85, what will be the new median.
Solution:
41, 43, 127, 99, 61, 92, 71, 58, 57
Arranging in ascending order = 41, 43, 57, 58, 61, 71, 92, 99, 127
Here n = 9 which is odd
Median = \(\frac { n+1 }{ 2 } \) th term = \(\frac { 9+1 }{ 2 } \) th term
= \(\frac { 10 }{ 2 } \) = 5th term = 61
By change 58 by 92, we get new order = 41, 43, 57, 61, 71, 92, 92, 99, 127
Median = 5th term = 71

Question 12.
The weights (in kg) of 15 students are : 31, 35, 27, 29, 32, 43, 37, 41, 34, 28, 36, 44, 45, 42, 30. Find the median. If the weight 44 kg is replaced by 46 kg and 27 kg by 25 kg, find the new median.
Solution:
Weights of 15 students are 31, 35, 27, 29, 32, 43, 37, 41, 34, 28, 36, 44, 45, 42, 30
Writing in ascending order = 27, 28, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 37, 41, 42, 43, 44, 45
here n = 15 which is odd
n+1 15+1
Median = \(\frac { n+1 }{ 2 } \) th term = \(\frac { 15+1 }{ 2 } \)
= \(\frac { 16 }{ 2 } \)th term = 8th term = 35 kg
By replacing 44 kg by 46 kg and 27 kg by 25 kg we get new order,
25, 28, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 37, 41, 42, 43, 45, 46
Median = 8th term = 35 kg

Question 13.
The following observations have been arranged in ascending order. If the median of the data is 63, find the value of x: 29, 32, 48, 50, x, x + 2, 72, 78, 84, 95
Solution:
Median = 63
29, 32, 48, 50, x, x + 2, 72, 78, 84, 95
Here n = 10 which is even
median = \(\frac { 1 }{ 2 } \left[ \frac { n }{ 2 } th\quad term+\left( \frac { n }{ 2 } +1 \right) th\quad term \right] \)
= \(\frac { 1 }{ 2 } \left[ \frac { 10 }{ 2 } th\quad term+\left( \frac { 10 }{ 2 } +1 \right) th\quad term \right] \)
= \(\frac { 1 }{ 2 } \) [5th term + 6th term]
= \(\frac { 16 }{ 2 } \) [x+x+2] = \(\frac { 2x + 2 }{ 2 } \) = x + 1
x + 1 = 63 = x = 63 – 1 = 62
Hence x = 62

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.3 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2

Other Exercises

Question 1.
Calculate the mean for the following distribution
x 5 6 7 8 9
f 4 8 14 11 3
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 1.1

Question 2.
Find the mean of the following data:
x 19 21 23 25 27 29 31
f 13 15 16 18 16 15 13
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 2.1

Question 3.
Find the mean of the following distribution:
x 10 12 20 25 35
f 3 10 15 7 5
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 3.1

Question 4.
Five coins were simultaneously tossed 1000 times and at each toss the number of heads were observed. The number of tosses during which 0, 1, 2, 3, 4 and 5 heads were obtained are shown in the table below. Find the mean number of heads per toss.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 4.1
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 4.2

Question 5.
The mean of the following data is 20.6. Find the value of p.
x 10 15 p 25 35
f 3 10 25 7 5
Solution:
Mean = 20.6
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 5.1

Question 6.
If the mean of the following data is 15, find p?.
x 5 10 15 20 25
f 6 p 6 10 5
Solution:
Mean = 15
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 6.1

Question 7.
Find the value of p for the following distribution whose mean is 16.6.
x 8 12 15 p 20 25 30
f 12 16 20 24 16 8 4
Solution:
Mean = 16.6
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 7.1

Question 8.
Find the missing value of p for the following distribution whose mean is 12.58.
x 5 8 10 12 p 20 25
f 2 5 8 22 7 4 2
Solution:
Mean = 12.58
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 8.1

Question 9.
Find the missing frequency (p) for the following distribution whose mean is 7.68.
x 3 5 7 9 11 13
f 6 8 15 p 8 4
Solution:
Mean = 7.68
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 9.1

Question 10.
Find the value of p, if the mean of the following distribution is 20.
x 15 17 19 20 + p 23
f    2  3   4     5p     6
Solution:
Mean = 20
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 10.1

Question 11.
Candidates of four schools appear in a mathematics test. The data were as follows:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 11.1
If the average score of the candidates of all the four schools is 66, find the number of candidates that appeared from school III.
Solution:
Let number of candidates in school III = p
Then total number of candidates in 4 schools = 60 + 48 + p + 40 = 148 + p
Average score of 4 schools = 66
∴Total score = (148 + p) x 66
Now mean score of 60 in school I = 75 .
∴Total = 60 x 75 = 4500
In school II, mean of 48 = 80
∴Total = 48 x 80 = 3840
In school III, mean of p = 55
∴Total = 55 x p = 55p
and in school IV, mean of 40 = 50
∴Total = 40 x 50 = 2000
Now total of candidates of 4 schools = 148 + p
and total score = 4500 + 3840 + 55p + 2000 = 10340 + 55p
∴10340 + 55p = (148 + p) x 66 = 9768 + 66p
=> 10340 – 9768 = 66p – 55p
=> 572 = 11p
∴ p = \(\frac { 572 }{ 11 } \)
Number of candidates in school III = 52

Question 12.
Find the missing frequencies in the following frequency distribution if it is known that the mean of the distribution is 50.
x 10 30 50 70 90
f 17 f1 32 f1 19
Total 120
Solution:
Mean = 50
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 12.1
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 12.2

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 24 Measures of Central Tendency Ex 24.2 are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS

These Solutions are part of RD Sharma Class 9 Solutions. Here we have given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS

Other Exercises

Mark the correct alternative in each of the following:
Question 1.
One angle is equal to three times its supplement. The measure of the angle is
(a) 130°
(b) 135°
(c) 90°
(d) 120°
Solution:
Let required angle = x
Then its supplement = (180° – x)
x = 3(180° – x) = 540° – 3x
⇒ x + 3x = 540°
⇒ 4x = 540°
⇒ x = \(\frac { { 540 }^{ \circ } }{ 4 }\)  = 135°
∴ Required angle = 135° (b)

Question 2.
Two straight lines AB and CD intersect one another at the point O. If ∠AOC + ∠COB + ∠BOD = 274°, then ∠AOD =
(a) 86°
(b) 90°
(c) 94°
(d) 137°
Solution:
Sum of angles at a point O = 360°
Sum of three angles ∠AOC + ∠COB + ∠BOD = 274°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q2.1
∴ Fourth angle ∠AOD = 360° – 274°
= 86° (a)

Question 3.
Two straight lines AB and CD cut each other at O. If ∠BOD = 63°, then ∠BOC =
(a) 63°
(b) 117°
(c) 17°
(d) 153°
Solution:
CD is a line
∴ ∠BOD + ∠BOC = 180° (Linear pair)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q3.1
⇒ 63° + ∠BOC = 180°
⇒ ∠BOC = 180° – 63°
∴ ∠BOC =117° (b)

Question 4.
Consider the following statements:
When two straight lines intersect:
(i) adjacent angles are complementary
(ii) adjacent angles are supplementary
(iii) opposite angles are equal
(iv) opposite angles are supplementary Of these statements
(a) (i) and (iii) are correct
(b) (ii) and (iii) are correct
(c) (i) and (iv) are correct
(d) (ii) and (iv) are correct
Solution:
Only (ii) and (iii) arc true. (b)

Question 5.
Given ∠POR = 3x and ∠QOR = 2x + 10°. If POQ is a striaght line, then the value of x is
(a) 30°
(b) 34°
(c) 36°
(d) none of these
Solution:
∵ POQ is a straight line
∴ ∠POR + ∠QOR = 180° (Linear pair)
⇒ 3x + 2x + 10° = 180°
⇒ 5x = 180 – 10° = 170°
∴ x = \(\frac { { 170 }^{ \circ } }{ 5 }\)  = 34° (b)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q5.1

Question 6.
In the figure, AOB is a straight line. If ∠AOC + ∠BOD = 85°, then ∠COD =
(a) 85°
(b) 90°
(c) 95°
(d) 100°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q6.1
Solution:
AOB is a straight line,
OC and OD are rays on it
and ∠AOC + ∠BOD = 85°
But ∠AOC + ∠BOD + ∠COD = 180°
⇒ 85° + ∠COD = 180°
∠COD = 180° – 85° = 95° (c)

Question 7.
In the figure, the value of y is
(a) 20°
(b) 30°
(c) 45°
(d) 60°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q7.1
Solution:
In the figure,
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q7.2
y = x (Vertically opposite angles)
∠1 = 3x
∠2 = 3x
∴ 2(x + 3x + 2x) = 360° (Angles at a point)
2x + 6x + 4x = 360°
12x = 360° ⇒ x = \(\frac { { 360 }^{ \circ } }{ 12 }\)  = 30°
∴ y = x = 30° (b)

Question 8.
In the figure, the value of x is
(a) 12
(b) 15
(c) 20
(d) 30
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q8.1
Solution:
∠1 = 3x+ 10 (Vertically opposite angles)
But x + ∠1 + ∠2 = 180°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q8.2
⇒ x + 3x + 10° + 90° = 180°
⇒ 4x = 180° – 10° – 90° = 80°
x = \(\frac { { 80 }^{ \circ } }{ 4 }\) = 20   (c)

Question 9.
In the figure, which of the following statements must be true?
(i) a + b = d + c
(ii) a + c + e = 180°
(iii) b + f= c + e
(a) (i) only
(b) (ii) only
(c) (iii) only
(d) (ii) and (iii) only
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q9.1
Solution:
In the figure,
(i) a + b = d + c
a° = d°
b° = e°
c°= f°
(ii) a + b + e = 180°
a + e + c = 180°
⇒ a + c + e = 180°
(iii) b + f= e + c
∴ (ii) and (iii) are true statements (d)

Question 10.
If two interior angles on the same side of a transversal intersecting two parallel lines are in the ratio 2:3, then the measure of the larger angle is
(a) 54°
(b) 120°
(c) 108°
(d) 136°
Solution:
In figure, l || m and p is transversal
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q10.1
= \(\frac { 3 }{ 5 }\) x 180° = 108° (c)

Question 11.
In the figure, if AB || CD, then the value of x is
(a) 20°
(b) 30°
(c) 45°
(d) 60°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q11.1
Solution:
In the figure, AB || CD,
and / is transversal
∠1 = x (Vertically opposite angles)
and 120° + x + ∠1 = 180° (Co-interior angles)
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q11.2

Question 12.
Two lines AB and CD intersect at O. If ∠AOC + ∠COB + ∠BOD = 270°, then ∠AOC =
(a) 70°
(b) 80°
(c) 90°
(d) 180°
Solution:
Two lines AB and CD intersect at O
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q12.1
∠AOC + ∠COB + ∠BOD = 270° …(i)
But ∠AOC + ∠COB + ∠BOD + ∠DOA = 360° …(ii)
Subtracting (i) from (ii),
∠DOA = 360° – 270° = 90°
But ∠DOA + ∠AOC = 180°
∴ ∠AOC = 180° – 90° = 90° (c)

Question 13.
In the figure, PQ || RS, ∠AEF = 95°, ∠BHS = 110° and ∠ABC = x°. Then the value of x is
(a) 15°
(b) 25°
(c) 70°
(d) 35°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q13.1
Solution:
In the figure,
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q13.2
PQ || RS, ∠AEF = 95°
∠BHS = 110°, ∠ABC = x
∵ PQ || RS,
∴ ∠AEF = ∠1 = 95° (Corresponding anlges)
But ∠1 + ∠2 = 180° (Linear pair)
⇒ ∠2 = 180° – ∠1 = 180° – 95° = 85°
In ∆AGH,
Ext. ∠BHS = ∠2 +x
⇒ 110° = 85° + x
⇒ x= 110°-85° = 25° (b)

Question 14.
In the figure, if l1 || l2, what is the value of x?
(a) 90°
(b) 85°
(c) 75°
(d) 70°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q14.1
Solution:
In the figure,
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q14.2
∠1 = 58° (Vertically opposite angles)
Similarly, ∠2 = 37°
∵ l1 || l2, EF is transversal
∠GEF + EFD = 180° (Co-interior angles)
⇒ ∠2 + ∠l +x = 180°
⇒ 37° + 58° + x = 180°
⇒ 95° + x= 180°
x = 180°-95° = 85° (b)

Question 15.
In the figure, if l1 || l2, what is x + y in terms of w and z?
(a) 180-w + z
(b) 180° + w- z
(c) 180 -w- z
(d) 180 + w + z
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q15.1
Solution:
In the figure, l1 || l2
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q15.2
p and q are transversals
∴ w + x = 180° ⇒ x = 180° – w (Co-interior angle)
z = y (Alternate angles)
∴ x + y = 180° – w + z (a)

Question 16.
In the figure, if l1 || l2, what is the value of y?
(a) 100
(b) 120
(c) 135
(d) 150
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q16.1
Solution:
In the figure, l1 || l2 and l3 is the transversal
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q16.2

Question 17.
In the figure, if l1 || l2 and l3 || l4 what is y in terms of x?
(a) 90 + x
(b) 90 + 2x
(c) 90 – \(\frac { x }{ 2 }\)
(d) 90 – 2x
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q17.1
Solution:
In the figure,
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q17.2
l1 || l2 and l3 || l4 and m is the angle bisector
∴ ∠2 = ∠3 = y
∵ l1 || l2
∠1 = x (Corresponding angles)
∵ l3 || l4
∴ ∠1 + (∠2 + ∠3) = 180° (Co-interior angles)
⇒ x + 2y= 180°
⇒ 2y= 180°-x
⇒ y = \(\frac { { 540 }^{ \circ }-x }{ 4 }\)
= 90° – \(\frac { x }{ 2 }\) (c)

Question 18.
In the figure, if 11| m, what is the value of x?
(a) 60
(b) 50
(c) 45
d) 30
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q18.1
Solution:
In the figure, l || m and n is the transversal
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q18.2
⇒ y = 25°
But 2y + 25° = x+ 15°
(Vertically opposite angles) ⇒ x = 2y + 25° – 15° = 2y+ 10°
= 2 x 25°+10° = 50°+10° = 60° (a)

Question 19.
In the figure, if AB || HF and DE || FG, then the measure of ∠FDE is
(a) 108°
(b) 80°
(c) 100°
(d) 90°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q19.1
Solution:
In the figure,
AB || HF, DE || FG
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q19.2
∴ HF || AB
∠1 =28° (Corresponding angles)
But ∠1 + ∠FDE + 72° – 180° (Angles of a straight line)
⇒ 28° + ∠FDE + 72° = 180°
⇒ ∠FDE + 100° = 180°
⇒ ∠FDE = 180° – 100 = 80° (b)

Question 20.
In the figure, if lines l and m are parallel, then x =
(a) 20°
(b) 45°
(c) 65°
(d) 85°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q20.1
Solution:
In the figure, l || m
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q20.2
∴ ∠1 =65° (Corresponding angles)
In ∆BCD,
Ext. ∠1 = x + 20°
⇒ 65° = x + 20°
⇒ x = 65° – 20°
⇒ x = 45° (b)

Question 21.
In the figure, if AB || CD, then x =
(a) 100°
(b) 105°
(c) 110°
(d) 115°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q21.1
Solution:
In the figure, AB || CD
Through P, draw PQ || AB or CD
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q21.2
∠A + ∠1 = 180° (Co-interior angles)
⇒ 132° + ∠1 = 180°
⇒ ∠1 = 180°- 132° = 48°
∴ ∠2 = 148° – ∠1 = 148° – 48° = 100°
∵ DQ || CP
∴ ∠2 = x (Corresponding angles)
∴ x = 100° (a)

Question 22.
In tlie figure, if lines l and in are parallel lines, then x =
(a) 70°
(b) 100°
(c) 40°
(d) 30°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q22.1
Solution:
In the figure, l || m
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q22.2
∠l =70° (Corresponding angles)
In ∆DEF,
Ext. ∠l = x + 30°
⇒ 70° = x + 30°
⇒ x = 70° – 30° = 40° (c)

Question 23.
In the figure, if l || m, then x =
(a) 105°
(b) 65°
(c) 40°
(d) 25°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q23.1
Solution:
In the figure,
l || m and n is the transversal
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q23.2
∠1 = 65° (Alternate angles)
In ∆GHF,
Ext. x = ∠1 + 40° = 65° + 40°
⇒ x = 105°
∴ x = 105° (a)

Question 24.
In the figure, if lines l and m are parallel, then the value of x is
(a) 35°
(b) 55°
(c) 65°
(d) 75°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q24.1
Solution:
In the figure, l || m
and PQ is the transversal
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q24.2
∠1 = 90°
In ∆EFG,
Ext. ∠G = ∠E + ∠F
⇒ 125° = x + ∠1 = x + 90°
⇒ x = 125° – 90° = 35° (a)

Question 25.
Two complementary angles are such that two times the measure of one is equal to three times the measure of the other. The measure of the smaller angle is
(a) 45°
(b) 30°
(c) 36°
(d) none of these
Solution:
Let first angle = x
Then its complementary angle = 90° – x
∴ 2x = 3(90° – x)
⇒ 2x = 270° – 3x
⇒ 2x + 3x = 270°
⇒ 5x = 270°
⇒ x = \(\frac { { 270 }^{ \circ } }{ 5 }\)  = 54°
∴ second angle = 90° – 54° = 36°
∴ smaller angle = 36° (c)

Question 26.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q26.1
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q26.2

Question 27.
In the figure, AB || CD || EF and GH || KL.
The measure of ∠HKL is
(a) 85°
(b) 135°
(c) 145°
(d) 215°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q27.1
Solution:
In the figure, AB || CD || EF and GH || KL and GH is product to meet AB in L.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q27.2
∵ AB || CD
∴ ∠1 = 25° (Alternate angle)
and GH || KL
∴ ∠4 = 60° (Corresponding angles)
∠5 = ∠4 = 60° (Vertically opposite angle)
∠5 + ∠2 = 180° (Co-interior anlges)
∴ ⇒ 60° + ∠2 = 180°
∠2 = 180° – 60° = 120°
Now ∠HKL = ∠1 + ∠2 = 25° + 120°
= 145° (c)

Question 28.
AB and CD are two parallel lines. PQ cuts AB and CD at E and F respectively. EL is the bisector of ∠FEB. If ∠LEB = 35°, then ∠CFQ will be
(a) 55°
(b) 70°
(c) 110°
(d) 130°
Solution:
AB || CD and PQ is the transversal EL is the bisector of ∠FEB and ∠LEB = 35°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q28.1
∴ ∠FEB = 2 x 35° = 70°
∵ AB || CD
∴ ∠FEB + ∠EFD = 180°
(Co-interior angles)
70° + ∠EFD = 180°
∴ ∠EFD = 180°-70°= 110°
But ∠CFQ = ∠EFD
(Vertically opposite angles)
∴ ∠CFQ =110° (c)

Question 29.
In the figure, if line segment AB is parallel to the line segment CD, what is the value of y?
(a) 12
(b) 15
(c) 18
(d) 20
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q29.1
Solution:
In the figure, AB || CD
BD is transversal
∴ ∠ABD + ∠BDC = 180° (Co-interior angles)
⇒y + 2y+y + 5y = 180°
⇒ 9y = 180° ⇒ y = \(\frac { { 180 }^{ \circ } }{ 9 }\)  = 20° (d)

Question 30.
In the figure, if CP || DQ, then the measure of x is
(a) 130°
(b) 105°
(c) 175°
(d) 125°
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q30.1
Solution:
In the figure, CP || DQ
BA is transversal
Produce PC to meet BA at D
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS Q30.2
∵ QB || PD
∴ ∠D = 105° (Corresponding angles)
In ∆ADC,
Ext. ∠ACP = ∠CDA + ∠DAC
⇒ x = ∠1 + 25°
= 105° + 25° = 130° (a)

Hope given RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles MCQS are helpful to complete your math homework.

If you have any doubts, please comment below. Learn Insta try to provide online math tutoring for you.