MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Crop Production and Management Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Crop Production and Management Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option in the following questions:

Class 8 Science Chapter 1 MCQ Question 1.
The process of loosening of the soil is called
(a) tilling
(b) harvesting
(c) spraying
(d) weeding

Answer

Answer: (a) tilling


Crop Production And Management Class 8 MCQ Question 2.
Which is pesticides?
(a) 2, 4-dichlorophenoxyacetic acid
(b) Malathion
(c) Metolachlor
(d) Chloroform

Answer

Answer: (b) Malathion


MCQ Questions For Class 8 Science Chapter 1 Question 3.
Seed drill is used for
(a) harvesting
(b) cleaning the seed
(c) sowing
(d) weeding

Answer

Answer: (c) sowing


Class 8 Science Ch 1 MCQ Question 4.
Rabi crop is harvested in
(a) January
(b) March
(c) October
(d) September

Answer

Answer: (b) March


Crop Production And Management MCQ Question 5.
Maize grow well during
(a) June
(b) January
(c) April
(d) September

Answer

Answer: (a) June


Ncert Class 8 Science Chapter 1 MCQ Question 6.
The agricultural instrument used for removal of weed is
(a) sickle
(b) khurpi
(c) seed drill
(d) plough

Answer

Answer: (b) khurpi


Class 8 Chapter 1 Science MCQ Question 7.
Transplantation of seedling is done in
(a) coffee
(b) cocoa
(c) rice
(d) mango

Answer

Answer: (c) rice


Science Class 8 Chapter 1 MCQ Question 8.
Compost is a
(a) manure
(b) fertiliser
(c) pesticide
(d) weedicide

Answer

Answer: (a) manure


Chapter 1 Science Class 8 MCQ Question 9.
BHC (Benzene hexachloride) is a
(a) weedicide
(b) fertiliser
(c) fungicide
(d) pesticides

Answer

Answer: (d) pesticides


Ch 1 Science Class 8 MCQ Question 10.
The chemical substances rich in nutrients are called
(a) fertiliser
(b) weedicide
(c) pesticides
(d) herbicides

Answer

Answer: (a) fertiliser


Class 8th Science Chapter 1 MCQ Question 11.
The process of separation of grain from the chaff after harvesting is known as
(a) tilling
(b) threshing
(c) spraying
(d) weeding

Answer

Answer: (b) threshing


MCQ Questions For Class 8 Science With Answers Chapter 1 Question 12.
The soil matter formed by decayed organic matter is called
(a) pesticide
(b) fertiliser
(c) humus
(d) biocide

Answer

Answer: (c) humus


MCQ Class 8 Science Chapter 1 Question 13.
Supply of water to crops at appropriate intervals is called
(a) cultivation
(b) irrigation
(c) harvesting
(d) sowing

Answer

Answer: (b) irrigation


Class 8 Science Chapter 1 MCQ Pdf Question 14.
Which simple tool is used to remove weeds?
(a) Sickle
(b) Plough
(c) Hoe
(d) Seed drill

Answer

Answer: (c) Hoe


Science Chapter 1 Class 8 MCQ Question 15.
Which instrument is used for spraying weedicides?
(a) Sprayer
(b) Cultivator
(c) Plough
(d) Combine

Answer

Answer: (a) Sprayer


Match the following items given in Column ‘A with that in Column ‘B’:

Column A Column B
Plough Sowing of seeds
Hoe An irrigation system
Cultivator Harvesting
Seed drill Loosening and tilling of soil
Moat Used for spraying weedicide
Sickle Removing weeds
Sprayer Combined harvester and thresher
Combine Tractor driven tilling device
Answer

Answer:

Column A Column B
Plough Loosening and tilling of soil
Hoe Removing weeds
Cultivator Tractor driven tilling device
Seed drill Sowing of seeds
Moat An irrigation system
Sickle Harvesting
Sprayer Used for spraying weedicide
Combine Combined harvester and thresher

Fill in the blanks with appropriate words:

1. …………. are the activities used for cultivation of crops.

Answer

Answer: Agricultural practices


2. …………. is a process to loosen soil.

Answer

Answer: Tilling


3. …………. involves putting seeds in soil.

Answer

Answer: Sowing


4. …………. is organic matter obtained from plant or animal wastes.

Answer

Answer: Manure


5. …………. are chemical substances rich in nutrients such as nitrogen, phosphorus, potassium.

Answer

Answer: Fertilisers


6. …………. like paddy, maize grow well during June-October.

Answer

Answer: Kharif crops


7. …………. like wheat, legumes grow well during Nov.-April.

Answer

Answer: Rabi crops


8. …………. include all plants other than the crop.

Answer

Answer: Weeds


9. …………. is removal of weeds.

Answer

Answer: Weeding


10. …………. are chemicals to control growth of weeds.

Answer

Answer: Weedicides


11. …………. are plant products to replace weedicides.

Answer

Answer: Herbicides


12. …………. are chemicals that kill pests which damage crop.

Answer

Answer: Pesticides


13. …………. is cutting off the crop after it has matured.

Answer

Answer: Harvesting


14. …………. is a device to spread seeds in soil.

Answer

Answer: Seed drill.


State whether the statements given below are True or False:

1. Various kinds of plants grown at a place constitute a crop.

Answer

Answer: False


2. Supply of water to crops at appropriate intervals is called irrigation.

Answer

Answer: True


3. Weeding involves removal of weeds (unwanted and uncultivated plants).

Answer

Answer: True


4. Harvesting is the cutting down of the mature crop.

Answer

Answer: True


5. Removal of the grains from the chaff is called threshing.

Answer

Answer: True


6. Proper storage of grain is necessary to protect them from pests and microorganisms.

Answer

Answer: True


7. Sowing of seeds at varying (different) depth and distance gives good yield.

Answer

Answer: True


8. It is better to use fertilisers than organic matiure.

Answer

Answer: False.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 1 Crop Production and Management with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Crop Production and Management CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.