Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Reproduction in Animals Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Reproduction in Animals Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
The number of modes by which animals reproduce are
(a) two
(b) three
(c) four
(d) none of these

Answer

Answer: (a) two


Question 2.
Binary fission is observed in
(a) Hydra
(b) yeast
(c) Amoeba
(d) human being

Answer

Answer: (c) Amoeba


Question 3.
Asexual reproduction is observed in
(a) cow
(b) buffalo
(c) sponge
(d) hen

Answer

Answer: (c) sponge


Question 4.
In Hydra, the mode of reproduction is
(a) asexual
(b) sexual
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) asexual


Question 5.
The animals that produce new young ones are called
(a) viviparous
(b) oviparous
(c) both
(d) none of these

Answer

Answer: (a) viviparous


Question 6.
The male gamete or sperm consists of
(a) three parts
(b) two parts
(c) four parts
(d) none of these

Answer

Answer: (a) three parts


Question 7.
Ovum or eggs are formed in
(a) ovary
(b) testes
(c) penis
(d) ovident

Answer

Answer: (a) ovary


Question 8.
Internal fertilisation takes place
(a) inside male body
(b) inside female body
(c) outside female body
(d) outside male body

Answer

Answer: (b) inside female body


Question 9.
In humans, the development of fertilised egg takes place in the
(a) ovary
(b) oviduct
(c) testis
(d) uterus

Answer

Answer: (d) uterus


Question 10.
The cell formed after fertilisation is called
(a) embryo
(b) foetus
(c) zygote
(d) egg

Answer

Answer: (c) zygote


Question 11.
The fusion of sperm and ova usually occur in the
(a) ovary
(b) uterus
(c) testes
(d) oviduct

Answer

Answer: (d) oviduct


Question 12.
Sets of reproductive terms are given below. Choose the set that has an incorrect combination.
(a) Sperm, testis, sperm duct, penis
(b) Menstruation, egg, oviduct, uterus
(c) Sperm, oviduct, egg, uterus
(d) Ovulation, egg, oviduct, uterus

Answer

Answer: (c) Sperm, oviduct, egg, uterus


Question 13.
Which of the following shows external fertilisation?
(a) Frog
(b) Human being
(c) Cow
(d) Hen

Answer

Answer: (a) Frog


Question 14.
Which one of the following is not a part of female reproductive organs?
(a) Uterus
(b) Ovary
(c) Oviduct
(d) Penis

Answer

Answer: (d) Penis


Question 15.
In the list of animals given below, hen is the odd one out.
‘human being, cow, dog, hen’
The reason for this is
(a) it undergoes internal fertilisation
(b) it is oviparous
(c) it is viviparous
(d) it undergoes external fertilisation

Answer

Answer: (b) it is oviparous


Question 16.
Animals exhibiting external fertilisation produce a large number of gametes. Pick the appropriate reason from the following
(a) The animals are small in size and want to produce more offsprings.
(b) Food is available in plenty in water.
(c) To ensure better chance of fertilisation.
(d) Water promotes production of large number of gametes.

Answer

Answer: (c) To ensure better chance of fertilisation.


Question 17.
Which is not a viviparous animal?
(a) Human being
(b) Cow
(c) Dog
(d) Butterfly

Answer

Answer: (d) Butterfly


Question 18.
Budding occurs in
(a) Amoeba
(b) dog
(c) Paramecium
(d) yeast

Answer

Answer: (d) yeast


Question 19.
The female gamete is called
(a) ova
(b) sperm
(c) zygote
(d) uterus

Answer

Answer: (a) ova


Question 20.
The male gamete is called
(a) sperm
(b) ova
(c) embryo
(d) zygote

Answer

Answer: (a) sperm


Match the items given in column I suitably with those given in column II.

Column I Column II
1. Fission of male and female gametes (a) Frog
2. External fertilisation (b) Fertilisation
3. Female gametes (c) Lay eggs
4. Oviparous (d) Asexual reproduction
5. Single parent (e) Ovum
6. Main female reproductive organ (f) Sperm
7. Amoeba (g) Ovary
8. Yeast (h) Binary fission
9. Cloned sheep (i) Budding
10. Testes (j) Dolly
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Fission of male and female gametes (b) Fertilisation
2. External fertilisation (a) Frog
3. Female gametes (e) Ovum
4. Oviparous (c) Lay eggs
5. Single parent (d) Asexual reproduction
6. Main female reproductive organ (g) Ovary
7. Amoeba (h) Binary fission
8. Yeast (i) Budding
9. Cloned sheep (j) Dolly
10. Testes (f) Sperm

Fill in the blanks with suitable word/s.

1. __________ is the process that ensures continuity of life on earth.

Answer

Answer: Reproduction


2. __________ are the cells involved in sexual reproduction.

Answer

Answer: Gametes


3. The animals which lay eggs are called __________.

Answer

Answer: oviparous


4. The animals which give birth to young ones are called __________.

Answer

Answer: viviparous


5. __________ is the process of fusion of gametes.

Answer

Answer: Fertilisation


6. The process of reproduction involving fusion of male and female gametes is called __________ reproduction.

Answer

Answer: sexual


7. The testes produce the male gametes called __________.

Answer

Answer: sperms


8. Sperms are __________ in size.

Answer

Answer: very small


9. Sperm is a __________ cell.

Answer

Answer: single


10. The female reproductive organ consists of __________, __________ and __________.

Answer

Answer: ovaries, oviduct, uterus


11. The ovary produces female gamete called __________.

Answer

Answer: ova (egg)


12. An ova or egg is a __________ cell.

Answer

Answer: single


13. __________ is a fertilised egg.

Answer

Answer: Zygote


14. Internal fertilisation takes place inside __________.

Answer

Answer: female body


15. Babies born through __________ technique are called test tube babies.

Answer

Answer: IVF


16. __________ fertilisation takes place outside the female body.

Answer

Answer: External


17. Fertilisation results in the formation of __________ and __________.

Answer

Answer: zygote, embryo


18. All living organisms have the power to __________.

Answer

Answer: reproduce


19. __________ produces sperm in male.

Answer

Answer: Testes


20. In __________ reproduction only a single parent is involved.

Answer

Answer: asexual


State whether the given statements are true or false.

1. Zygote is an unfertilised egg.

Answer

Answer: False


2. External fertilisation occurs in frog.

Answer

Answer: True


3. An embryo is made up of multicells.

Answer

Answer: True


4. Amoeba reproduces by budding.

Answer

Answer: False


5. Fertilisation is not necessary in asexual reproduction.

Answer

Answer: True


6. Each sperm is multicellular.

Answer

Answer: False


7. A new young one is developed from a cell called gamete.

Answer

Answer: False


8. Cloning is a sexual reproduction method in any living organisms.

Answer

Answer: False


9. Viviparous animals give birth to young ones.

Answer

Answer: True


10. Male gametes are sperms.

Answer

Answer: True


11. Female gametes are ovum.

Answer

Answer: True


12. Starfish reproduces by external fertilisation.

Answer

Answer: True


13. Two individuals are needed for sexual reproduction.

Answer

Answer: True


14. Internal fertilisation occurs in dogs and cats.

Answer

Answer: True


15. An embryo grows in uterus.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 9 Reproduction in Animals with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Reproduction in Animals CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.