MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Chemical Effects of Electric Current Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Online Education for Chemical Effects of Electric Current Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Chemical Effects Of Electric Current Class 8 MCQ Question 1.
Which of the following is a bad conductor of electricity?
(a) Distilled water
(b) Silver nitrate
(c) Sulphuric acid
(d) Copper sulphate

Answer

Answer: (a) Distilled water


Class 8 Science Chapter 14 MCQ Question 2.
Which of the following does not conduct electricity?
(a) Sugar solution
(b) Vinegar solution
(c) Lemon juice solution
(d) Caustic soda solution

Answer

Answer: (a) Sugar solution


Chemical Effect Of Electric Current Class 8 MCQ Question 3.
An electric current can produce
(a) heating effect
(b) chemical effect
(c) magnetic effect
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Chemical Effects Of Electric Current MCQ Question 4.
Pure or distilled water is a
(a) poor conductor
(b) good conductor
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) poor conductor


Class 8 Chemical Effects Of Electric Current MCQ Question 5.
Which of the following is a good conductor?
(a) Brick
(b) Steel
(c) Plastic
(d) Cotton

Answer

Answer: (b) Steel


MCQ On Chemical Effects Of Electric Current Question 6.
Polythene is
(a) a conductor
(b) an insulator
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (b) an insulator


Class 8 Science Ch 14 MCQ Question 7.
Electroplating is based on
(a) heating effect of electricity
(b) chemical effect of electricity
(c) physical effect of electricity
(d) magnetic effect of electricity

Answer

Answer: (b) chemical effect of electricity


MCQ Questions On Chemical Effects Of Electric Current Class 8 Question 8.
Copper is
(a) a good conductor
(b) an insulator
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer

Answer: (a) a good conductor


Ch 14 Science Class 8 MCQ Question 9.
Waste from an electroplating factory must be disposed off
(a) in the nearby river
(b) in the nearby pond
(c) in the nearby cornfield
(d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies

Answer

Answer: (d) according to the disposal guidelines of Waste Management Bodies


Class 8 Science Chemical Effects Of Electric Current MCQ Question 10.
An electrolyte is
(a) a metal
(b) a liquid that conducts current
(c) a non-metal
(d) none of these

Answer

Answer: (b) a liquid that conducts current


Chemical Effect Of Electric Current MCQ Question 11.
Flow of electron is called
(a) electrolyte
(b) electroplating
(c) electrodes
(d) electric current

Answer

Answer: (d) electric current


MCQ Questions For Class 8 Science Chapter 14 Question 12.
Which is not a non-electrolyte?
(a) Ethyl alcohol
(b) Sodium chloride
(c) Urea
(d) Sodium solution

Answer

Answer: (b) Sodium chloride


MCQ Questions For Class 8 Science Chemical Effects Of Electric Current Question 13.
An electric lamp glows due to
(a) heating effect
(b) magnetic effect
(c) chemical effect
(d) physical effect

Answer

Answer: (a) heating effect


Class 8 Science Chapter 14 Extra Questions MCQ Question 14.
Electroplating prevents
(a) corrosion
(b) passing of current
(c) dissociation
(d) shining

Answer

Answer: (a) corrosion


MCQs On Chemical Effects Of Electric Current Class 8 Question 15.
Which of the following is not used for electroplating metal articles?
(a) Nickel
(b) Silver
(c) Chromium
(d) Sodium

Answer

Answer: (d) Sodium


Question 16.
Iron objects can be protected by electroplating them with
(a) chromium
(b) nickel
(c) zinc
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 17.
In LEDs, the longer lead (wire) is always connected to the _______ terminal
(a) negative
(b) neutral
(c) positive
(d) Any terminal

Answer

Answer: (c) positive


Question 18.
Tap water is a good conductor of electricity while distilled water is not because
(a) Tap water contain salts
(b) Distilled water do not contain salt
(c) Only (a) is correct
(d) Both (a) & (b) is correct

Answer

Answer: (b) Distilled water do not contain salt


Question 19.
When electrodes are immersed in water and electricity passed, the bubbles formed on the positive terminal is actually _______ gas.
(a) Hydrogen
(b) Carbon dioxide
(c) Oxygen
(d) Nitrogen

Answer

Answer: (c) Oxygen


Question 20.
When electrodes are immersed in water and electricity passed, the bubbles formed on the negative terminal is actually _______ gas.
(a) Hydrogen
(b) Carbon dioxide
(c) Oxygen
(d) Nitrogen

Answer

Answer: (a) Hydrogen


Question 21.
Why do we add little dilute sulphuric acid to copper sulphate solution during electroplating?
(a) To increase acidity
(b) To increase conductivity
(c) So that the colour becomes more prominent
(d) To burn copper sulphate

Answer

Answer: (b) To increase conductivity


Question 22.
A coating of _________is deposited on iron to protect it from corrosion and formation of rust
(a) copper
(b) aluminium
(c) Zinc
(d) silver

Answer

Answer: (c) Zinc


Question 23.
Chromium plating is done on many objects such as car parts, bath taps, kitchen gas stove etc. Why?
(a) It does not corrode but prevents scratches
(b) It looks beautiful
(c) It costs less
(d) Articles can be sold at higher price

Answer

Answer: (a) It does not corrode but prevents scratches


Question 24.
The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called ___________.
(a) Electric plating
(b) Electroplating
(c) Electric depositing
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Electroplating


Question 25.
Some liquids are good conductors of electricity and some are poor conductors. Which one is a poor conductor?
(a) Acidic solution
(b) Alkaline solution
(c) Common Salt solution
(d) Distilled water

Answer

Answer: (d) Distilled water


Question 26.
Tin cans, used for storing food, are made by electroplating tin onto iron. Why?
(a) Tin gives a shiny appearance
(b) To make the vessel cheap
(c) Tin is less reactive than iron.
(d) To make the vessel lighter

Answer

Answer: (c) Tin is less reactive than iron.


Match the items given in column I suitably with those given in column II.

Column I Column II
1. Closed path (a) Good conductor
2. LED (b) Deflection of compass
3. Carbon rod (c) Positively charged ion
4. Galvanisation (d) Poor conductor of electricity
5. Distilled water (e) Coating with zinc
6. Salt solution (f) Electrodes
7. Cation (g) Light emitting diodes
8. Magnetic effect of current (h) Electric circuit
9. Chromium (i) Negatively charged ion
10. Anion (j) Electroplating
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Closed path (h) Electric circuit
2. LED (g) Light emitting diodes
3. Carbon rod (f) Electrodes
4. Galvanisation (e) Coating with zinc
5. Distilled water (d) Poor conductor of electricity
6. Salt solution (a) Good conductor
7. Cation (c) Positively charged ion
8. Magnetic effect of current (b) Deflection of compass
9. Chromium (j) Electroplating
10. Anion (i) Negatively charged ion

Fill in the blanks with suitable word/s.

1. Substances that conduct electricity are called ___________.

Answer

Answer: Conductors


2. Substances that do not conduct electricity are called ___________.

Answer

Answer: insulator


3. A cation has ___________ charge.

Answer

Answer: positive


4. Some liquids are ___________ conductors of electricity and some are ___________ conductors of electricity.

Answer

Answer: good, poor


5. Distilled water is an ___________.

Answer

Answer: insulator


6. Distilled water when mixed with salts becomes a ___________ conductor of electricity.

Answer

Answer: good


7. Light emitting diodes (LED) glow even when a ___________ electric current flows through it.

Answer

Answer: weak


8. The passage of an electric current through a conducting solution causes ___________.

Answer

Answer: chemical reaction


9. Change in colour is an example of the ___________ effect of current.

Answer

Answer: chemical


10. There are ___________ wires attached to an LED.

Answer

Answer: two


11. In an LED, the longer lead is attached to the ___________ terminal of the battery and the shorter lead to the ___________ terminal.

Answer

Answer: positive, negative


12. Chromium has a ___________ appearance.

Answer

Answer: shiny


13. Distilled water is made by removing all ___________.

Answer

Answer: impurities


14. Iron tends to ___________ and ___________.

Answer

Answer: corrode, rust


15. A coating of ___________ is deposited on iron to protect it from corrosion and formation of rust.

Answer

Answer: zinc


16. An electric lamp glows due to ___________ effect of electric current.

Answer

Answer: heating


17. Electrodes are ___________.

Answer

Answer: conductors


18. The deflection in ___________ shows that current is passing.

Answer

Answer: magnetic compass


19. ___________does not corrode easily.

Answer

Answer: Chromium


20. An electrolyte is a ___________.

Answer

Answer: liquid


State whether the given statements are true or false.

1. Rubber is a good conductor of electricity.

Answer

Answer: False


2. Plastics are poor conductor of electricity.

Answer

Answer: True


3. All liquids conduct electricity.

Answer

Answer: False


4. Distilled water is free of salt.

Answer

Answer: True


5. Pure water conducts electricity.

Answer

Answer: False


6. Most liquids that conducts electricity are solutions of acids, bases and salts.

Answer

Answer: True


7. Electroplating is based on magnetic effect of electricity.

Answer

Answer: False


8. Small amount of some mineral salts are naturally present in water.

Answer

Answer: True


9. Chromium is carcinogenic.

Answer

Answer: True


10. An electric bulb glows due to chemical effect of electricity.

Answer

Answer: False


11. Distilled water when mixed with salt conducts electricity.

Answer

Answer: True


12. LED is an electric bulb which is used in a tester.

Answer

Answer: True


13. Deflection in compass needle is due to magnetic effect of current.

Answer

Answer: True


14. When electric current is passed through the copper sulphate solution, copper and sulphate ions are dissociated.

Answer

Answer: True


15. In an LED bulb, the shorter lead is connected to the positive terminal of the battery.

Answer

Answer: False


16. Electric current produces a magnetic effect.

Answer

Answer: True


17. Some liquids are good conductors of electricity and some are poor conductors of electricity.

Answer

Answer: True


18. Chromium has a shiny appearance.

Answer

Answer: True


19. Jewellery makers electroplate silver and gold on expensive metals.

Answer

Answer: False


20. Electroplating wastes are useful to human health and environment.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 14 Chemical Effects of Electric Current with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Chemical Effects of Electric Current CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.