MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Some Natural Phenomena Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Online Education for Some Natural Phenomena Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option in the following questions:

Some Natural Phenomena Class 8 MCQ Question 1.
The process of transfer of charges from a charged object to the earth is called
(a) earthing
(b) lightning
(c) oscillation motion
(d) electron movement

Answer

Answer: (a) earthing


Class 8 Science Chapter 15 MCQ Question 2.
The power of an earthquake is expressed on a scale called
(a) seismic scale
(b) iron scale
(c) richter scale
(d) large scale

Answer

Answer: (c) richter scale


Natural Phenomena Class 8 MCQ Question 3.
Which instrument is used to measure earthquake?
(a) Richter scale
(b) Seismograph
(c) Polygraph
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Seismograph


Class 8 Some Natural Phenomena MCQ Question 4.
Which is not a natural phenomena?
(a) Earthquakes
(b) Cyclones
(c) Lightning
(d) Earthing

Answer

Answer: (d) Earthing


MCQ On Some Natural Phenomena Class 8 Question 5.
How many types of charges are gained by rubbing objects?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (a) 2


Class 8 Science Ch 15 MCQ Question 6.
Where is the lightning rod attached to protect the building from lightning?
(a) On the top of the building
(b) On the bottom of the building
(c) In the middle of the building
(d) All of these

Answer

Answer: (a) On the top of the building


MCQ Questions For Class 8 Science Chapter 15 Question 7.
Lightning always follows
(a) a thunder
(b) rain pour
(c) the easiest path
(d) a straight path

Answer

Answer: (a) a thunder


Some Natural Phenomena Class 8 MCQ With Answers Question 8.
Tsunami means
(a) earthquake
(b) floods
(c) earthquake under the sea
(d) eruption of volcano in a sea

Answer

Answer: (c) earthquake under the sea


MCQ On Earthquake Class 8 Question 9.
The waves produced on the earth’s surface is called
(a) seismic wave
(b) longitudinal wave
(c) Micro wave
(d) Radio wave

Answer

Answer: (a) seismic wave


MCQ Questions On Some Natural Phenomena Class 8 Question 10.
Amber is a
(a) metal
(b) rubber
(c) resin
(d) sugar

Answer

Answer: (c) resin


MCQ Some Natural Phenomena Class 8 Question 11.
Which is the surest test of charge on a body?
(a) Repulsion
(b) Lightning
(c) Combustion
(d) Insulation

Answer

Answer: (a) Repulsion


Ch 15 Science Class 8 MCQ Question 12.
Which of the following can be charged with static electricity ?
(a) Metal
(b) Alloy
(c) Insulator
(d) Semiconductor

Answer

Answer: (c) Insulator


Class 8 Science Some Natural Phenomena MCQ Question 13.
Which of the following occurs during lightning?
(a) Acid rain
(b) Nitrogen fixation
(c) Green house effect
(d) Earthing

Answer

Answer: (b) Nitrogen fixation


Question 14.
Which of the following can be charged by rubbing?
(a) Ebonite
(b) Plastic
(c) Amber
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 15.
When two bodies are rubbed against each other, they acquire
(a) equal and like charges
(b) equal and unlike charges
(c) unequal and like charges
(d) unequal and unlike charges

Answer

Answer: (b) equal and unlike charges


Question 16.
It is a convention to call the charge acquired by a glass rod when it is rubbed with silk as __________
(a) Negative
(b) Positive
(c) Neutral
(d) Can be any one

Answer

Answer: (b) Positive


Question 17.
A device used to test whether an object is carrying charge or not is called ______.
(a) Electrometer
(b) Charge meter
(c) Electroscope
(d) Chargoscope

Answer

Answer: (c) Electroscope


Question 18.
During lightning actually _____________ takes place
(a) Electric discharge
(b) Electric charging
(c) Electric charge accumulation
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Electric discharge


Question 19.
During a thunderstorm which action may be done?
(a) Using Telephone having cord
(b) Switching on / off electric lights
(c) Using a mobile phone
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Using a mobile phone


Question 20.
To protect tall buildings from the damage of lightning, what can be done?
(a) Not to build tall buildings
(b) Install lightning conductors
(c) Install many TV antennas
(d) Have a roof top garden with tall trees

Answer

Answer: (b) Install lightning conductors


Question 21.
A major earthquake occurred on 26th January 2001 in which part of India?
(a) Uri (Kashmir)
(b) Mumbai (Maharastra)
(c) Guwahati (Assam)
(d) Bhuj (Gujarat)

Answer

Answer: (d) Bhuj (Gujarat)


Question 22.
During thunderstorm it is safer to
(a) Carry an open umbrella
(b) Take shelter under short trees
(c) Take shelter under tall trees
(d) Stand in open fields

Answer

Answer: (b) Take shelter under short trees


Question 23.
The process of transferring charge from a charged body to earth is called
(a) transferring
(b) Processing
(c) Charging
(d) Earthing

Answer

Answer: (d) Earthing


Question 24.
Seismograph is an instrument used to
(a) Record strength of wind
(b)  Record vibrations of earthquake
(c)  Record lightening
(d) Record temperature

Answer

Answer: (b)  Record vibrations of earthquake


Question 25.
The power of an earthquake is expressed in terms of magnitude on a scale called
(a) Righter Scale
(b) Quake scale
(c) Richter Scale
(d) Earth Scale

Answer

Answer: (c) Richter Scale


Match the following items given in Column ‘A’ with that in Column ‘B’:

Column A Column B
(i) Richter scale (a) Sudden shaking of the earth
(ii) Waves recorder (b) Conductor
(iii) Earthquake (c) Earthing
(iv) Copper (d) Earthquake under sea
(v) Transfer of charge to the earth (e) Lightning
(vi) Tsunami (f) Seismograph
(vii) Nitrogen fixation (g) Power of earthquake
(viii) Insulator (h) Plastic
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Richter scale (g) Power of earthquake
(ii) Waves recorder (f) Seismograph
(iii) Earthquake (a) Sudden shaking of the earth
(iv) Copper (b) Conductor
(v) Transfer of charge to the earth (c) Earthing
(vi) Tsunami (d) Earthquake under sea
(vii) Nitrogen fixation (e) Lightning
(viii) Insulator (h) Plastic

Fill in the blanks with the appropriate words:

1. The electrical charge generated by rubbing two objects is ………….

Answer

Answer: static electricity


2. …………. is the sudden shaking of the Earth.

Answer

Answer: Earthquake


3. Seismograph is the instrument that records ………….

Answer

Answer: seismic waves


4. Richter scale is used to express the …………. of an earthquake.

Answer

Answer: magnitude


5. Earthquakes are caused due to the movement of ………….

Answer

Answer: Earth’s plates


6. Lightning always follows ………….

Answer

Answer: thunder


7. …………. types of charges are gained by rubbing objects.

Answer

Answer: Two


8. Nitrogen fixation occurs during ………….

Answer

Answer: lightning


State whether the statements given below are True or False:

1. An earthquake is a sudden shaking of the earth.

Answer

Answer: True


2. The process of transfer of charges from a charged object to the earth is called lightning.

Answer

Answer: False


3. The tremors produce waves on the surface of the earth.

Answer

Answer: True


4. The waves are recorded by Richter scale.

Answer

Answer: False


5. Lightning rod is a device used to secure tall buildings from the effect of lightning.

Answer

Answer: True


6. During earthquake take shelter under a table.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 15 Some Natural Phenomena with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Some Natural Phenomena CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.