MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Light Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 16 Light to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Online Education for Light Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option in the following questions:

Light Class 8 MCQ Question 1.
A smooth shining surface, which rebounds the light back in same or in different direction, is called
(a) a mirror
(b) a lens
(c) reflection of light
(d) point of incidence

Answer

Answer: (a) a mirror


Light MCQ Class 8 Question 2.
Beam of light striking the reflecting surface is called
(a) reflecting ray
(b) incident ray
(c) refracted ray
(d) normal ray

Answer

Answer: (b) incident ray


Class 8 Science Chapter 16 MCQ Question 3.
Band of seven colours is called
(a) VIBGYOR
(b) spectrum
(c) dispersion
(d) reflection

Answer

Answer: (b) spectrum


MCQ On Light Class 8 Question 4.
Front balged part of the eyeball is called
(a) cornea
(b) choroid
(c) pupil
(d) retina

Answer

Answer: (a) cornea


Class 8 Light MCQ Question 5.
Which one of the following statements is correct regarding rods and cones in the human eye?
(a) Cones are sensitive to dim light
(b) Cones are sensitive to bright light
(c) Rods are sensitive to bright light
(d) Rods can sense colour

Answer

Answer: (b) Cones are sensitive to bright light


MCQ Of Light Class 8 Question 6.
In case of reflection of light, the angle of incidence (i) and the angle of reflection (r) are related as
(a) i = r
(b) i < r
(c) i > r
(d) no definite relation

Answer

Answer: (a) i = r


Class 8 Science Light MCQ Question 7.
Name the type of mirror used as a backview mirror.
(a) Plane mirror
(b) Concave mirror
(c) Convex mirror
(d) Any of these

Answer

Answer: (c) Convex mirror


Class 8 Science Ch 16 MCQ Question 8.
Visually impaired people can read and write using
(a) electronic writer
(b) digital pens
(c) braille system
(d) hearing aids

Answer

Answer: (c) braille system


Refraction And Dispersion Of Light Class 8 MCQ Question 9.
The image formed by a camera and a simple microscope are respectively
(a) real and real
(b) real and virtual
(c) virtual and virtual
(d) virtual and real

Answer

Answer: (b) real and virtual


Light Chapter Class 8 MCQ Question 10.
What is the angle of incidence of a ray if the reflected ray is at an angle of 90° to the incident ray?
(a) 60°
(b) 45°
(c) 90°
(d) 180°

Answer

Answer: (b) 45°


MCQ On Light Class 8 Pdf Question 11.
The splitting of white light into its seven constituent colours is called
(a) refraction
(b) dispersion
(c) deviation
(d) reflection

Answer

Answer: (b) dispersion


MCQs On Light Class 8 Question 12.
The defect due to which a person is not able to see the distant objects clearly:
(a) Myopia
(b) Hypermetropia
(c) Cornea
(d) Cataract

Answer

Answer: (a) Myopia


Class 8 Science Chapter Light MCQ Question 13.
The amount of light entering the eye is controlled by
(a) eye lens
(b) cornea
(c) iris
(d) ciliary muscle

Answer

Answer: (c) iris


MCQs Of Light Class 8 Question 14.
Myopia can be corrected by using a
(a) concave lens
(b) convex lens
(c) opaque lens
(d) micro lens

Answer

Answer: (a) concave lens


Ch 16 Science Class 8 MCQ Question 15.
Light enters the eye through
(a) eye lens
(b) pupil
(c) cornea
(d) retina

Answer

Answer: (c) cornea


Reflection Of Light Class 8 MCQ Question 16.
If the angle of incidence of light falling on a plane mirror is 30°, what will be the angle of reflection?
(a) 90°
(b) 60°
(c) 30°
(d) 0°

Answer

Answer: (c) 30 degree


Question 17.
When we stand in front of our dressing table, our left hand seems to be right and right seems to be left. This is called
(a) Left-right confusion
(b) Lateral inversion
(c) Up -side down phenomenon
(d) mirage

Answer

Answer: (b) Lateral inversion


Question 18.
Light passing through a prism splits into seven colours. This is called
(a) Dispersion
(b) Dissolution
(c) Division
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Dispersion


Question 19.
Rainbow is a natural phenomenon showing
(a) Reflection
(b) Deflection
(c) Dispersion
(d) Diversion

Answer

Answer: (a) Reflection


Question 20.
In the retina of the eye, the area having no sensory cells is called
(a) iris
(b) Blind spot
(c) cornea
(d) Dark spot

Answer

Answer: (b) Blind spot


Question 21.
If light falls perpendicularly on a plane mirror, what will be the angle in which it will be reflected?
(a) 45°
(b) 90°
(c) 180°
(d) 360°

Answer

Answer: (c) 180 degrees


Question 22.
Which of the following is not a luminous object?
(a) sun
(b) candle
(c) moon
(d) Tube light

Answer

Answer: (c) moon


Question 23.
To make a kaleidoscope we require
(a) Three plane mirrors
(b) Four plane mirrors
(c) Three glass sheets
(d) Four glass sheets

Answer

Answer: (a) Three plane mirrors


Question 24.
In our eye _______ cells can sense colour
(a) Rod
(b) Cone
(c) Both rod and cone
(d) Neither rod nor cone

Answer

Answer: (b) Cone


Question 25.
An owl can see clearly at night but not day time because it has
(a) More rods and few cones
(b) Less rod and more cones
(c) More rods and more cone
(d) Less rods and less cones

Answer

Answer: (a) More rods and few cones


Match the following items given in Column A with that in Column ‘B’:

Column A Column B
(i) Cornea (a) Transparent front part of eye
(ii) Pupil (b) Layer on which impression of images is formed
(iii) Iris (c) Point on retina where there are no nerve endings
(iv) Retina (d) Sensitive for bright light
(v) Blind spot (e) Is a small opening in the cornea
(vi) Rods (f) Sensitive for dim light
(vii) Cones (g) Controls the size of the pupil
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Cornea (a) Transparent front part of eye
(ii) Pupil (e) Is a small opening in the cornea
(iii) Iris (g) Controls the size of the pupil
(iv) Retina (b) Layer on which impression of images is formed
(v) Blind spot (c) Point on retina where there are no nerve endings
(vi) Rods (f) Sensitive for dim light
(vii) Cones (d) Sensitive for bright light

Fill in the blanks with the appropriate words:

1. Impression of an image persists for …………. of the second on retina.

Answer

Answer: 1/6 th


2. Angle of reflection is always …………. to the angle of incidence.

Answer

Answer: equal


3. …………. is a small opening in the corner.

Answer

Answer: Pupil


4. Cones are sensitive to …………. light.

Answer

Answer: bright


5. Muscles attached to the eye lens …………. and the lens becomes …………. when distant objects are to be seen.

Answer

Answer: relax, thinner


6. To keep our eyes fit our diet should include vitamin …………. rich eatables.

Answer

Answer: A


7. Impression of an image in eye is formed on ………….

Answer

Answer: retina


8. Braille system has …………. dot patterns.

Answer

Answer: 63


State whether the statements given below are True or False:

1. Both incident ray and reflected ray lie in the same plane.

Answer

Answer: True


2. Diffused reflection is due to the failure of the laws of reflection.

Answer

Answer: False


3. The image formed by plane mirror is laterally inverted.

Answer

Answer: True


4. The iris is the coloured part of the eye.

Answer

Answer: True


5. Rods are sensitive to bright light.

Answer

Answer: False


6. Changing of the thickness of the eye lens is called accommodation.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 16 Light with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Light CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.