Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Conservation of Plants and Animals Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Conservation of Plants and Animals Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
The clearing of forests is referred to as
(a) reforestation
(b) desertification
(c) deforestation
(d) sanitation

Answer

Answer: (c) deforestation


Question 2.
Deforestation leads to
(a) an increase in the temperature of the earth
(b) imbalance of O2 and CO2
(c) increase in rainfall
(d) both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) both (a) and (b)


Question 3.
Which of the following gases is needed by plants for photosynthesis?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) Sulphur

Answer

Answer: (c) Carbon dioxide


Question 4.
Name the process undertaken by plants for preparing their own food.
(a) Industrialisation
(b) Photosynthesis
(c) Stealing
(d) Sterilisation

Answer

Answer: (b) Photosynthesis


Question 5.
An increase in the amount of carbon dioxide results in
(a) winter season
(b) global warming
(c) rainfall
(d) all of these

Answer

Answer: (b) global warming


Question 6.
The reduction in rainfall could cause
(a) droughts
(b) cold
(c) greenery
(d) none of these

Answer

Answer: (a) droughts


Question 7.
The removal of top layer of soil leads to
(a) desertification
(b) rainfall
(c) snowfall
(d) deforestation

Answer

Answer: (a) desertification


Question 8.
Name the sphere that supports life, and where living organisms exist.
(a) Atmosphere
(b) Lithosphere
(c) Biosphere
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Biosphere


Question 9.
The variety of organisms living on the earth, is referred to as
(a) biodiversity
(b) food chain
(c) lithosphere
(d) relationship

Answer

Answer: (a) biodiversity


Question 10.
Name a biosphere reserve where the plants and animals are similar to those of the upper Himalayan ranges and lower western ghats.
(a) Nanda Devi Biosphere Reserve
(b) Kaziranga Biosphere Reserve
(c) Pachmarhi Biosphere Reserve
(d) Dudhwa National Park

Answer

Answer: (c) Pachmarhi Biosphere Reserve


Question 11.
Which of the following activities are prohibited in national parks, sanctuaries and biosphere reserves?
(a) Poaching
(b) Hunting
(c) Felling trees
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 12.
Name the areas where animals are protected from any disturbance to them and their habitat.
(a) Sanctuary
(b) Biodiversity
(c) Palaces
(d) Beach

Answer

Answer: (a) Sanctuary


Question 13.
Name the areas reserved for wildlife where they can freely use the habitats and national resources.
(a) National parks
(b) Sanctuary
(c) Oceans
(d) Homes

Answer

Answer: (a) National parks


Question 14.
Large areas of protected land for conservation of wildlife, plant and animal resources and traditional life of the tribals living in the area are referred to as
(a) biosphere reserves
(b) sanctuaries
(c) national parks
(d) all of these

Answer

Answer: (a) biosphere reserves


Question 15.
The Pachmarhi Biosphere Reserve consists one national park named
(a) bori
(b) satpura
(c) anand
(d) dudhwa

Answer

Answer: (b) satpura


Question 16.
The Pachmarhi Biosphere Reserve consists two wildlife sanctuaries named
(a) Bori and Pachmarhi
(b) Pachmarhi and Satpura
(c) Satpura and Bori
(d) none of these

Answer

Answer: (a) Bori and Pachmarhi


Question 17.
The plants found in a particular area are termed as
(a) flora
(b) fauna
(c) species
(d) all of the above

Answer

Answer: (a) flora


Question 18.
The animal found in a particular area are termed as
(a) flora
(b) fauna
(c) dogs
(d) humans

Answer

Answer: (b) fauna


Question 19.
Those species of plants and animals that are found exclusively in a particular area are termed as
(a) endemic species
(b) exclusive species
(c) particular species
(d) significant species

Answer

Answer: (a) endemic species


Question 20.
The killing of animals illegally is referred to as
(a) assassinating
(b) poaching
(c) killing
(d) hunting

Answer

Answer: (b) poaching


Match the items given in column I suitably with those given in column II.

Column I Column II
1. Giant squirrel (a) Food chain
2. Cutting of forests (b) Endemic species
3. Eating and being eaten (c) Red Data Book
4. Wildlife sanctuaries (d) Deforestation
5. Record of endangered plants and animals (e) Pachmarhi
6. Satpura (f) Surkhab
7. Bird Sanctuary (g) National Park
8. Migratory Bird (h) Extinct species
9. Conversion of fertile land into desert (i) Bharatpur
10. Woolly mammoth (j) Desertification
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Giant squirrel (b) Endemic species
2. Cutting of forests (d) Deforestation
3. Eating and being eaten (a) Food chain
4. Wildlife sanctuaries (e) Pachmarhi
5. Record of endangered plants and animals (c) Red Data Book
6. Satpura (g) National Park
7. Bird Sanctuary (i) Bharatpur
8. Migratory Bird (f) Surkhab
9. Conversion of fertile land into desert (j) Desertification
10. Woolly mammoth (h) Extinct species

Fill in the blanks with suitable word/s.

1. _________ is an endemic flora of the Pachmarhi Biosphere Reserve.

Answer

Answer: 1. Wild mango


2. _________ is a group of population which are capable of interbreeding.

Answer

Answer: Species


3. _________ is also a place where animals receive protection.

Answer

Answer: Zoo


4. _________ is the first Reserve Forest of India.

Answer

Answer: Satpura National Park


5. _________ was launched by the government to protect the tigers in India.

Answer

Answer: Project Tiger


6. Animals whose numbers are diminishing to such a level that they might face extinction are called _________ animals.

Answer

Answer: endangered


7. A/an _________ is made of all the plants, animals and microbes in an area with non-living components such as climate, soil, river, deltas, etc.

Answer

Answer: ecosystem


8. _________ is a source book which keeps records of all the endangered plants and animals.

Answer

Answer: Red Data Book


9. _________ birds fly to far away areas every year during a particular time because of climatic changes.

Answer

Answer: Migratory


10. The restocking of destroyed forests by planting new trees is known as _________.

Answer

Answer: reforestation


11. We should save, reuse and _________ paper to save trees, energy and water.

Answer

Answer: recycle


12. Paper can be recycled _________ to _________ times.

Answer

Answer: 5,7


13. Revised Forest Policy of 1952 is called _________.

Answer

Answer: Forest Act, 1980


14. Kaziranga is a _________.

Answer

Answer: National Park


15. Passenger pigeon is one of the _________ species.

Answer

Answer: extinct


16. The main example of Biosphere Reserve is _________.

Answer

Answer: Pachmarhi Biosphere Reserve


17. The cutting of trees is called _________.

Answer

Answer: deforestation


18. Satpura National Park is a part of _________ Biosphere Reserve.

Answer

Answer: Pachmarhi


19. Corbett National Park is located at _________.

Answer

Answer: Uttarakhand


20. The causes of deforestation have been _________ and _________.

Answer

Answer: Forest fires, severe drought


State whether the given statements are true or false.

1. Kaziranga National Park is situated in Bihar.

Answer

Answer: False


2. Reforestation increases the temperature and pollution level on earth.

Answer

Answer: False


3. Global warming is caused due to the increase in the level of oxygen.

Answer

Answer: False


4. The reduction in rainfall could cause droughts.

Answer

Answer: True


5. Red Data Book keeps a record of all endangered plants and animals.

Answer

Answer: True


6. The project Tiger was launched on December 2, 2004.

Answer

Answer: False


7. Dodo is an extinct species.

Answer

Answer: True


8. In a wildlife sanctuary, a limited human activity is allowed.

Answer

Answer: True


9. IUCN stands for International Union for Conservation of Nature.

Answer

Answer: True


10. In India, protected forests cover about 25% of the total forest area.

Answer

Answer: False


11. Wildlife sanctuary and national park are protected areas.

Answer

Answer: True


12. Those species which no longer exist on the earth are known as endemic species.

Answer

Answer: False


13. Private ownership is not allowed in the national parks.

Answer

Answer: True


14. There can be a wildlife sanctuary within a biosphere reserve.

Answer

Answer: True


15. A famous wildlife sanctuary situated in Kerala is Periyar Wildlife Sanctuary.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 7 Conservation of Plants and Animals with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Conservation of Plants and Animals CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.