MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Reaching the Age of Adolescence Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Online Education Reaching the Age of Adolescence Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option in the following questions:

Reaching The Age Of Adolescence Class 8 MCQ Question 1.
Adolescence is the period of
(a) 5 to 10 years
(b) 11 to 19 years
(c) 22 to 28 years
(d) 30 to 40 years

Answer

Answer: (b) 11 to 19 years


Class 8 Science Chapter 10 MCQ Question 2.
When a sperm having X-chromosome fuses with the ovum, the child born will be
(a) male
(b) female
(c) male as well as female twin
(d) it depends on the chance of fusion

Answer

Answer: (b) female


Class 8 Science Ch 10 MCQ Question 3.
How many pairs of Chromosomes are found in nuclei of their cells?
(a) 22 pairs
(b) 23 pairs
(c) 24 pairs
(d) 25 pairs

Answer

Answer: (b) 23 pairs


MCQ Questions For Class 8 Science Chapter 10 Question 4.
Children gain height during
(a) adolescence
(b) endocrine
(c) balanced food
(d) menarche

Answer

Answer: (a) adolescence


Ch 10 Science Class 8 MCQ Question 5.
Testes secrete
(a) thyroxin
(b) estrogen
(c) testosterone
(d) iodine

Answer

Answer: (c) testosterone


Class 8 Chapter 10 Science MCQ Question 6.
Adam’s apple is
(a) enlarged larynx
(b) mammary glands
(c) apple of adam
(d) red apple

Answer

Answer: (a) enlarged larynx


Ncert Class 8 Science Chapter 10 MCQ Question 7.
The chemical substances which are secreted from endocrine glands are called
(a) puberty
(b) hormones
(c) estrogen
(d) adolescence

Answer

Answer: (b) hormones


Class 8 Ch 10 Science MCQ Question 8.
Out of these which one determines the sex of the baby?
(a) Hormones
(b) Chloroplast
(c) Chromosomes
(d) Pituitary gland

Answer

Answer: (c) Chromosomes


Chapter 10 Science Class 8 MCQ Question 9.
What is the stoppage of menstruation called?
(a) Menarche
(b) Menopause
(c) Gametes
(d) Insulin

Answer

Answer: (b) Menopause


Adolescence Class 8 MCQ Question 10.
Which hormone is secreted by adrenal glands?
(a) Adrenalin
(b) Insulin
(c) Testosterone
(d) Estrogen

Answer

Answer: (a) Adrenalin


Science Class 8 Chapter 10 MCQ Question 11.
Reproduction age in women starts when their
(a) menstruation starts
(b) breasts start developing
(c) body weight increases
(d) height increases

Answer

Answer: (a) menstruation starts


Class 8 Reaching The Age Of Adolescence MCQ Question 12.
Which is male gonads?
(a) Hair
(b) Chest
(c) Moustache
(d) Testis

Answer

Answer: (d) Testis


Chapter 10 Class 8 Science MCQ Question 13.
The beginning of menstruation at puberty is called
(a) ovulation
(b) menstruation
(c) menarche
(d) menopause

Answer

Answer: (c) menarche


Class 8 Science Ch 10 MCQ Questions Question 14.
In males, the sex chromosome consists
(a) one X and one Y
(b) both X and X
(c) both Y and Y
(d) one M and one X

Answer

Answer: (a) one X and one Y


Ch 10 Class 8 Science MCQ Question 15.
Production of thyroxin requires
(a) sodium
(b) magnesium
(c) iodine
(d) bromine

Answer

Answer: (c) iodine


Question 16.
The period of life, when the body undergoes changes, leading to reproductive maturity, is called
(a) childhood
(b) adolescence
(c) Grown up
(d) Old age

Answer

Answer: (b) adolescence


Question 17
The human body undergoes several changes during adolescence. These changes mark the onset of
(a) Puberty
(b) Prematurity
(c) Post adolescence
(d) ageing

Answer

Answer: (a) Puberty


Question 18.
Adam’s apple is prominent in
(a) Boys of any age
(b) Adolescent girls
(c) Girls of any age
(d) Adolescent boys

Answer

Answer: (d) Adolescent boys


Question 19.
Larynx is also called
(a) Voice box
(b) Sound box
(c) Black box
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) Voice box


Question 20.
Acne and pimples on the face is due to secretion of
(a) bile from liver
(b) Oil glands during puberty
(c) Enzymes in the digestive tract
(d) Tear from tear glands

Answer

Answer: (b) Oil glands during puberty


Question 21.
Testosterone is a hormone found in human ___
(a) Children
(b) males and females
(c) Females only
(d) Males only

Answer

Answer: (d) Males only


Question 22.
The first menstrual flow is called
(a) Menstruation
(b) Mensuration
(c) Menarche
(d) Menopause

Answer

Answer: (c) Menarche


Question 23.
Menopause occurs at the age of
(a) 10-12 years in boys
(b) 45-50 years in men
(c) 10-12 years in girls
(d) 45-50 years in women

Answer

Answer: (d) 45-50 years in women


Question 24.
When a sperm containing Y chromosome fertilizes an egg with X chromosome, the zygote develops into a _____ child
(a) Female
(b) Either a male or female
(c) Male
(d) No child

Answer

Answer: (c) Male


Question 25.
The change from larvae to adult is called
(a) Metabolism
(b) Metamorphosis
(c) Metastasis
(d) Morphology

Answer

Answer: (b) Metamorphosis


Match the following items given in Column ‘A with that in Column B’:

Column A Column B
(i) Pituitary gland (a) Thyroxine
(ii) Thyroid gland (b) Adrenalin
(iii) Adrenal gland (c) Insulin
(iv) Pancreas (d) Master gland
(v) XX chromosomes (e) Boy
(vi) XY chromosomes (f) Girl
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Pituitary gland (d) Master gland
(ii) Thyroid gland (a) Thyroxine
(iii) Adrenal gland (b) Adrenalin
(iv) Pancreas (c) Insulin
(v) XX chromosomes (f) Girl
(vi) XY chromosomes (e) Boy

Fill in the blanks with the appropriate words:

1. Children gain height during …………..

Answer

Answer: adolescence


2. The onset of ………….. and ………….. of reproductive parts are controlled by hormones.

Answer

Answer: puberty, maturity


3. Hormones are secretions of ………….. glands.

Answer

Answer: endocrine


4. Pancreas secretes ………….., thyroid produces ………….. and adrenals produce …………..

Answer

Answer: insulin, thyroxine, adrenalin


5. Testosterone is the ………….. hormone.

Answer

Answer: male


6. ………….. of the unborn child depends on whether the zygote has XX or XY chromosomes.

Answer

Answer: Sex


7. It is important to eat ………….. and maintain personal hygiene during adolescence.

Answer

Answer: balanced food.


State whether the statements given below are True or False:

1. Hormones are secreted from endocrine gland.

Answer

Answer: True


2. Adolescence period cover 30-35 years of age.

Answer

Answer: False


3. 23 pair of chlorosomes are found in nuclei of the cells.

Answer

Answer: True


4. Testes are responsible for production of sperms.

Answer

Answer: True


5. Stoppage of menstruation is called adolescence.

Answer

Answer: False


6. Mother is responsible for the sex determination of the baby.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 10 Reaching the Age of Adolescence with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Reaching the Age of Adolescence CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.