MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Materials: Metals and Non-Metals Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Online Education for Materials: Metals and Non-Metals Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option in the following questions:

Class 8 Science Chapter 4 MCQ Question 1.
Which of the following is a liquid at room temperature?
(a) Iron
(b) Bromine
(c) Iodine
(d) Phosphorus

Answer

Answer: (b) Bromine


Metals And Non Metals Class 8 MCQ Question 2.
The most reactive metal is
(a) copper
(b) silver
(c) potassium
(d) calcium

Answer

Answer: (c) potassium


Class 8 Science Ch 4 MCQ Question 3.
The metal which is liquid at room temperature is
(a) sodium
(b) bromine
(c) calcium
(d) mercury

Answer

Answer: (d) mercury


Metal And Non Metals Class 8 MCQ Question 4.
Which one of the following metals is the most ductile?
(a) Aluminium
(b) Copper
(c) Silver
(d) Gold

Answer

Answer: (d) Gold


Metals And Non Metals MCQ Class 8 Question 5.
Which one of the following metals is the most reactive and stored in kerosene?
(a) Iron
(b) Gold
(c) Copper
(d) Potassium

Answer

Answer: (d) Potassium


Class 8 Metals And Non Metals MCQ Question 6.
Name the gas evolved when magnesium reacts with dilute hydrochloric acid
(a) Chlorine
(b) Oxygen
(c) hydrogen
(d) Nitrogen

Answer

Answer: (c) hydrogen


MCQ Questions For Class 8 Science Chapter 4 Question 7.
The metal which is not corroded by air, water and acid is
(a) copper
(b) zinc
(c) aluminium
(d) gold

Answer

Answer: (d) gold


Metals And Nonmetals Class 8 MCQ Question 8.
Metals are
(a) soft and brittle
(b) hard and solid
(c) liquid
(d) generally liquid

Answer

Answer: (b) hard and solid


Ch 4 Science Class 8 MCQ Question 9.
Materials having qualities of both metals and non-metals are
(a) alloys
(b) metalloids
(c) noble metals
(d) none of these

Answer

Answer: (b) metalloids


Class 8 Chapter 4 Science MCQ Question 10.
Which metal reacts readily with cold water?
(a) Gold
(b) Silver
(c) Magnesium
(d) Calcium

Answer

Answer: (d) Calcium


Chapter 4 Science Class 8 MCQ Question 11.
The best electrical conductor is
(a) gold
(b) copper
(c) silver
(d) aluminium

Answer

Answer: (c) silver


MCQ For Class 8 Science Chapter 4 Question 12.
Iron is galvanised by coating it with
(a) chromium
(b) sodium
(c) magnesium
(d) zinc

Answer

Answer: (d) zinc


MCQ On Metals And Non Metals Class 8 Question 13.
Out of these, which one is more reactive with water?
(a) Sodium
(b) Magnesium
(c) Iron
(d) Copper

Answer

Answer: (a) Sodium


Science Class 8 Chapter 4 MCQ Question 14.
Boron is
(a) metal
(b) metalloid
(c) non-metal
(d) alkali

Answer

Answer: (b) metalloid


Class 8 Science Chapter 4 MCQ With Answers Question 15.
A mineral from which. a metal can be extracted on the commercial scale, economically is called
(a) ore
(b) metalloid
(e) corrosion
(d) metal

Answer

Answer: (a) ore


Match the following items given in Column ‘A’ with that in Column ‘B’:

Column ‘A’ Column ‘B’
Zinc Non-metal
iodine Mercury
Liquid Carbon
Graphite Silver
Silicon Water purification
Malleability Metalloid
Chlorine Bad conductor of heat
Non-metal Metal
Answer

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
Zinc Metal
iodine Non-metal
Liquid Mercury
Graphite Carbon
Silicon Metalloid
Malleability Silver
Chlorine Water purification
Non-metal Bad conductor of heat

Fill in the blanks with appropriate words:

1. …………. is used in making mirrors.

Answer

Answer: Silver


2. …………. foils are used as packing material.

Answer

Answer: aluminium


3. …………. is used to prepare sulphuric acid.

Answer

Answer: Sulphur trioxide


4. A solution of …………. in alcohol has antiseptic properties.

Answer

Answer: iodine


5. Both …………. and …………. find extensive use in the native form as well as compounds.

Answer

Answer: metal, non-metal


6. Nitrates of …………. find use in photography.

Answer

Answer: silver


State whether the statements given below are True or False:

1. Sodium is more reactive than magnesium.

Answer

Answer: True


2. Magnesium reacts with cold water.

Answer

Answer: False


3. All înetal exist in solid form at room temperature.

Answer

Answer: False


4. Gallium has a low melting point.

Answer

Answer: True


5. Gold is allayed with copper to make it hard.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 4 Materials: Metals and Non-Metals with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Materials: Metals and Non-Metals CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.