MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Synthetic Fibres and Plastics Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Online Education for Synthetic Fibres and Plastics Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option in the following questions:

Class 8 Science Chapter 3 MCQ Question 1.
What is the other name for artificial silk?
(a) Nylon
(b) Rayon
(c) Acrylic
(d) Polyester

Answer

Answer: (b) Rayon


Synthetic Fibres And Plastics Class 8 MCQ Question 2.
Which fibre is used as artificial wool?
(a) Acrylic
(b) Rayon
(c) Nylon
(d) Cotton

Answer

Answer: (a) Acrylic


MCQ Questions For Class 8 Science Chapter 3 Question 3.
Polymers are made up of small units called
(a) layers
(b) molecules
(c) cells
(d) monomers

Answer

Answer: (d) monomers


Class 8 Science Ch 3 MCQ Question 4.
The strongest synthetic fibre is
(a) nylon
(b) rayon
(c) polyester
(d) acrylic

Answer

Answer: (a) nylon


Ncert Class 8 Science Chapter 3 MCQ Question 5.
Wood pulp is used to make
(a) plastic
(b) wool
(c) jute
(d) rayon

Answer

Answer: (d) rayon


MCQ For Class 8 Science Chapter 3 Question 6.
Which of the following is a natural fibre?
(a) Wool
(b) Nylon
(c) PVC
(d) Polythene

Answer

Answer: (a) Wool


Synthetic Fibres And Plastics Class 8 MCQ With Answers Question 7.
Melamine is
(a) thermoplastic polymer
(b) thermosetting polymer
(c) fibre
(d) elastomer

Answer

Answer: (b) thermosetting polymer


Class 8 Synthetic Fibres And Plastics MCQ Question 8.
Fibre produced in factories is called
(a) man-made fibre
(b) natural fibre
(c) synthetic fibre
(d) both (a) and (c)

Answer

Answer: (d) both (a) and (c)


Class 8 Chapter 3 Science MCQ Question 9.
PET is a
(a) polyester
(b) polyamide
(c) nylon
(d) thermosetting polymer

Answer

Answer: (a) polyester


Synthetic Fibres And Plastics MCQ Question 10.
Which of the following cannot be recycled?
(a) Toys
(b) Cooker handles
(c) Carry bags
(d) Plastic chair

Answer

Answer: (b) Cooker handles


Science Class 8 Chapter 3 MCQ Question 11.
The plastic which cannot be recycled is
(a) jute
(b) rayon
(c) petrochemicals
(d) bakelite

Answer

Answer: (d) bakelite


MCQ Questions For Class 8 Science With Answers Chapter 3 Question 12.
Bakelite is an example of
(a) fibre
(b) elastomer
(c) nylon
(d) thermosetting polymer

Answer

Answer: (d) thermosetting polymer


Ch 3 Science Class 8 MCQ Question 13.
Which term is used for polymers made up of a large number of glucose units?
(a) Protein
(b) Fructose
(c) Cellulose
(d) Polyester

Answer

Answer: (c) Cellulose


Chapter 3 Science Class 8 MCQ Question 14.
Which of the following is non-biodegradable?
(a) Paper
(b) Cotton cloth
(c) Wood
(d) Plastic

Answer

Answer: (d) Plastic


Class 8 Science Chapter 3 MCQ With Answers Question 15.
Which of the following is natural fibre obtained from plants?
(a) Cotton
(b) Wool
(c) Rayon
(d) Ketone

Answer

Answer: (a) Cotton


Match the following items given in Column ‘A with that in Column ‘B’.

Column ‘A’ Column ‘B’
Cotton Thermoplastic
Nylon Polyester
PVC Biodegradable
Bakelite Artificial fibres
PET Artificial wool
Acrylic Chain of glucose units
cellouse Non-biodegradable
Paper Natural fibre
Plastic Bags Cook wares
Teflon Thermosetting
Answer

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
Cotton Natural fibre
Nylon Artificial fibres
PVC Thermoplastic
Bakelite Thermosetting
PET Polyester
Acrylic Artficial wool
cellouse Chain of glucose units
Paper Biodegradable
Plastic Bags Non-biodegradable
Teflon Cook wares

Fill in the blanks with appropriate words:

1. Synthetic fibres are made by ………….

Answer

Answer: human beings


2. Many small units combine to form a large single unit called a ………….

Answer

Answer: polymer


3. A nylon wire is …………. than steel wire.

Answer

Answer: stronger


4. All the synthetic fibres are prepared using raw materials of petroleum origin called ………….

Answer

Answer: petrochemicals


5. Plastics are …………. conductors of electricity.

Answer

Answer: poor


6. Nylon was prepared from …………. , …………. and ………….

Answer

Answer: coal, water, air.


State whether the statements given below are True or False’.

1. All fibres are made up of very large units which in turn are made up of many small units.

Answer

Answer: True


2. Nylon was also known as artificial silk in China.

Answer

Answer: False


3. Acrylic is an artificial wool.

Answer

Answer: True


4. Plastics are light, strong and durable.

Answer

Answer: True


5. It is not advised to store food items in plastic containers as it may react with the w ills of container.

Answer

Answer: False


6. Bake lite is poor conductor of electricity.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Synthetic Fibres and Plastics CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.