Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Cell Structure and Functions Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Cell Structure and Functions Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option.

Question 1.
Nucleus is separated from cytoplasm by
(a) nuclear membrane
(b) nucleoplasm
(c) organs
(d) cell membrane

Answer

Answer: (a) nuclear membrane


Question 2.
The liquid material in the nucleus is
(a) chromosomes
(b) bacteria
(c) nucleoplasm
(d) nucleolus

Answer

Answer: (c) nucleoplasm


Question 3.
Tissues combine to form
(a) nucleus
(b) cells
(c) organism
(d) organs

Answer

Answer: (d) organs


Question 4.
Cells present in living organism differ in
(a) numbers
(b) shape
(c) size
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 5.
Cells which lack nuclear membrane are
(a) eukaryotic cells
(b) prokaryotic cells
(c) single cells
(d) multicells

Answer

Answer: (b) prokaryotic cells


Question 6.
The control centre of all the activities of a cell is
(a) nucleus
(b) nucleoplasm
(c) cytoplasm
(d) organelles

Answer

Answer: (a) nucleus


Question 7.
The coloured organelles which are found in plants only are
(a) chlorophyll
(b) plastids
(c) vacuoles
(d) WBC

Answer

Answer: (b) plastids


Question 8.
Genes are located in
(a) chrpmosomes
(b) plastids
(c) cytoplasm
(d) lysosome

Answer

Answer: (a) chrpmosomes


Question 9.
A group of similar cells combine to form
(a) tissue
(b) organ
(c) organisms
(d) organelles

Answer

Answer: (a) tissue


Question 10.
The organism containing only a single cell is called
(a) unicellular organism
(b) multicellular organism
(c) organelle
(d) all of these

Answer

Answer: (a) unicellular organism


Question 11.
Cell walls is found in
(a) plant cells only
(b) animal cells only
(c) both (a) and (b)
(d) none of them

Answer

Answer: (a) plant cells only


Question 12.
The empty blank looking structures in the cytoplasm is
(a) vacuoles
(b) plastids
(c) plasma membrane
(d) nucleus

Answer

Answer: (a) vacuoles


Question 13.
The other name of cell membrane is
(a) plasma membrane
(b) cell wall
(c) nuclear membrane
(d) none of these

Answer

Answer: (a) plasma membrane


Question 14.
The basic structural and functional unit of all living organism is
(a) cell
(b) cell wall
(c) cell membrane
(d) chloroplasts

Answer

Answer: (a) cell


Question 15.
Chromosomes are found in
(a) nucleus
(b) nucleolus
(c) nucleoplast
(d) vacuole

Answer

Answer: (a) nucleus


Match the items given in column I suitably with those given in column II

Column I Column II
1. Mitochondria (a) Cell
2. Functional unit of life (b) Nucleus
3. Control unit of cell (c) Unicellular
4. Single-celled organism (d) Discovery of cell
5. Robert Hooke (e) Power house of a cell
6. Combination of tissues (f) Transfers messages
7. Cytoplasm (g) Jelly-like substance
8. Nerve cell (h) Forms organ
9. Living substance in the cell (i) Cell wall
10. Outermost thick layer in plant cells (j) Protoplasm
Answer

Answer:

Column I Column II
1. Mitochondria (e) Power house of a cell
2. Functional unit of life (a) Cell
3. Control unit of cell (b) Nucleus
4. Single-celled organism (c) Unicellular
5. Robert Hooke (d) Discovery of cell
6. Combination of tissues (h) Forms organ
7. Cytoplasm (g) Jelly-like substance
8. Nerve cell (f) Transfers messages
9. Living substance in the cell (j) Protoplasm
10. Outermost thick layer in plant cells (i) Cell wall

Fill in the blanks with suitable word/s.

1. Cells are the __________ unit of all living organisms.

Answer

Answer: basic


2. __________ cells are branched.

Answer

Answer: Muscle


3. Amoeba has __________ shape.

Answer

Answer: irregular


4. The __________ cell transfers the messages.

Answer

Answer: nerve


5. __________ is a group of tissues.

Answer

Answer: Organ


6. Protoplasm is __________ inside the cell.

Answer

Answer: viscous fluid


7. Eukaryotes cells have a well-developed __________.

Answer

Answer: nucleus


8. The jelly-like substance found between the nucleus and the cell-membrane is __________

Answer

Answer: cytoplasm


9. Nucleus is separated from the cytoplasm by __________.

Answer

Answer: nuclear membrane


10. An __________ is a group of organs.

Answer

Answer: organ system


11. __________ are present in plant cells but in animal cells.

Answer

Answer: Plastids, absent


12. __________ is the process of making food in plants.

Answer

Answer: Photosynthesis


13. __________ is absent in animal cell.

Answer

Answer: Cell wall


14. The kitchen of plant cell is __________.

Answer

Answer: plastid


15. __________ is the power house of the cell.

Answer

Answer: Mitochondria


State whether the given statements are true or false.

1. Cytoplasm is not a part of cell.

Answer

Answer: False


2. Cell wall surrounds the cell membrane.

Answer

Answer: True


3. A group of similar cells is called tissue.

Answer

Answer: True


4. Tissues combine to form an organism.

Answer

Answer: False


5. Cell are of different sizes.

Answer

Answer: True


6. Chloroplasts are blue in colour.

Answer

Answer: False


7. Plastid occur in plant cells only.

Answer

Answer: True


8. Chromosomes contain basic hereditary units called genes.

Answer

Answer: True


9. Nucleus is the control unit of cell.

Answer

Answer: True


10. The shape and size of cell is related to its function.

Answer

Answer: True


11. Organs make up tissues.

Answer

Answer: False


12. The cytoplasm and nucleoplasm make up the protoplasm.

Answer

Answer: True


13. The smallest unit of life is chloroplast.

Answer

Answer: False


14. Unicellular organisms have one-celled body.

Answer

Answer: True


15. The cell wall is living in nature.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 8 Cell Structure and Functions with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Cell Structure and Functions CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.