Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Combustion and Flame Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Combustion and Flame Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option in the following questions:

Question 1.
Which one of the following gases is used in combustion?
(a) Hydrogen
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) Carbon dioxide

Answer

Answer: (b) Oxygen


Question 2.
The burning of LPG is an example of
(a) rapid combustion
(b) spontaneous combustion
(c) slow combustion
(d) explosion

Answer

Answer: (a) rapid combustion


Question 3.
A temperature at which the substance burns is called
(a) melting
(b) boiling temperature
(c) kindling temperature
(d) evaporation

Answer

Answer: (c) kindling temperature


Question 4.
Which is non-renewable source of energy’?
(a) Natural gas
(b) Wind energy
(c) Tidal energy
(d) Mechanical energy

Answer

Answer: (a) Natural gas


Question 5.
Which of the following is not a fossil fuel?
(a) Coal
(b) Petroleum
(c) Natural gas
(d) Water gas

Answer

Answer: (d) Water gas


Question 6.
Which gas helps in the process of combustion?
(a) Cooking gas
(b) Nitrogen gas
(c) Oxygen gas
(d) Producer gas

Answer

Answer: (c) Oxygen gas


Question 7.
The amount of heat energy produced on complete combustion of 1 kg of a fuel is called
(a) calorific value
(b) significant value
(c) heat value
(d) internal energy

Answer

Answer: (a) calorific value


Question 8.
Which zone represents the partial combustion in candle flame?
(a) Outer zone
(b) Middle zone
(c) Inner zone
(d) Lower zone

Answer

Answer: (b) Middle zone


Question 9.
Burning coal in a closed room will produce
(a) nitrogen oxides
(b) carbon dioxide
(c) carbon monoxide
(d) oxygen

Answer

Answer: (c) carbon monoxide


Question 10.
Substances which catch fire are called
(a) acids
(b) bases
(c) combustible
(d) burners

Answer

Answer: (c) combustible


Question 11.
Out of these, which is able to control fires?
(a) NH3
(b) H2
(c) CO2
(d) F2

Answer

Answer: (c) CO2


Question 12.
Which zone of a flame does a goldsmith use for melting gold and silver ?
(a) Outer zone
(b) Middle zone
(c) Inner zone
(d) Lower zone

Answer

Answer: (a) Outer zone


Question 13.
Calorific value of a fuel is expressed in
(a) kilojoule per kilogram
(b) kilojoule per gram
(c) joule per milligram
(d) kilojoule per milligram

Answer

Answer: (a) kilojoule per kilogram


Question 14.
Which is non-combustible substance?
(a) Wood
(b) Paper
(c) Iron nails
(d) Straw

Answer

Answer: (c) Iron nails


Question 15.
Acid rain contains mainly
(a) oxygen and nitrogen gas
(b) fluorine and chlorine gas
(c) magnesium oxide
(d) nitrogen oxide and sulphur dioxide

Answer

Answer: (d) nitrogen oxide and sulphur dioxide


Match the following items given in Column A’ with that in Column ‘B’.

Column A Column B
Fire extinguisher Burning of candle
Slow oxidation Renewable source
Kindling temperature Natural gas
Tidal energy Cooking gas
Fossil fuel Inflammable
Oxygen gas Burning starts
LPG Carbon dioxide
Alcohol Supporter of combustion
Answer

Answer:

Column A Column B
Fire extinguisher Carbon dioxide
Slow oxidation Burning of candle
Kindling temperature Burning starts
Tidal energy Renewable source
Fossil fuel Natural gas
Oxygen gas Supporter of combustion
LPG Cooking gas
Alcohol Inflammable

Fill in the blanks with appropriate words:

1. ………… of fuel forms poisonous carbon monoxide gas.

Answer

Answer: Incomplete combustion


2. ………… is expressed in terms of its calorific value.

Answer

Answer: Fuel efficiency


3. ………… have very low ignition temperature.

Answer

Answer: Inflammable substances


4. ………… is essential for combustion.

Answer

Answer: Oxygen (in air)


5. The substances, which burn in air, are called …………

Answer

Answer: combustible


6. ………… is better domestic fuel than wood.

Answer

Answer: LPG


7. Goldsmith uses the ………… zone of the flame for melting gold and silver.

Answer

Answer: outermost


State whether the statement given below are True or False.

1. Food is a fuel for our body.

Answer

Answer: True


2. Burning of charcoal produces flame with four distinct zones.

Answer

Answer: False


3. The fuel can be only liquid in nature.

Answer

Answer: False


4. Sun produces heat and light because of combustion.

Answer

Answer: False


5. It is easy to burn a piece of wood through matchstick.

Answer

Answer: False


6. Soda acid fire extinguisher contains sodium bicarbonate + dil. Sulphuric acid.

Answer

Answer: True


7. The inner central dark zone of a candle flame is the hottest region.

Answer

Answer: False


8. The principle of all fire-extinguisher is to cut off the air supply and to cool the burning substance below its ignition temperature.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 6 Combustion and Flame with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Combustion and Flame CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.