MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System with Answers

Check the below Online Education NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Stars and the Solar System Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Online Education for Stars and the Solar System Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option in the following questions:

Stars And Solar System Class 8 MCQ Question 1.
Which of the following does not belong to the family of solar system?
(a) Planet
(b) Galaxy
(c) Meteors
(d) Comet

Answer

Answer: (b) Galaxy


Class 8 Science Chapter 17 MCQ Question 2.
The Halley’s Comet is seen after every
(a) 76 months
(b) 76 years
(c) 56 months
(d) 56 years

Answer

Answer: (b) 76 years


Stars And The Solar System Class 8 MCQ Question 3.
Ursa Major is a
(a) star
(b) constellation
(c) seen only with telescope
(d) satellite

Answer

Answer: (b) constellation


Class 8 Science Ch 17 MCQ Question 4.
Which planet has the largest number of satellites?
(a) Jupiter
(b) Saturn
(c) Mercury
(d) Mars

Answer

Answer: (b) Saturn


Star And Solar System Class 8 MCQ Question 5.
Which unit is used to measure astronomical distances?
(a) Leap year
(b) Light year
(c) Century
(d) Sound year

Answer

Answer: (b) Light year


Class 8 Stars And Solar System MCQ Question 6.
The stars forming a recognizable shape is called
(a) constellation
(b) system
(c) galaxy
(d) asteroids

Answer

Answer: (a) constellation


MCQ Questions For Class 8 Science Chapter 17 Question 7.
Which star is nearest to Earth?
(a) Pole star
(c) Orion
(b) Cassiopeia
(d) Sun

Answer

Answer: (d) Sun


MCQ On Stars And Solar System Question 8.
What term is used for celestial bodies that revolve around the Sun in highly elliptical orbit?
(a) Comet
(b) Meteors
(c) Asteroids
(d) Planets

Answer

Answer: (a) Comet


MCQ On Stars And Solar System For Class 8 Question 9.
Which small objects revolve between the orbits of Mars and Jupiter?
(a) Satellites
(b) Comets
(c) Asteroids
(d) Meteorites

Answer

Answer: (c) Asteroids


Stars And Solar System MCQ Class 8 Question 10.
Which planet is called morning star or evening star?
(a) Venus
(b) Mars
(c) Jupiter
(d) Mercury

Answer

Answer: (a) Venus


Class 8 Science Stars And Solar System MCQ Question 11.
Our galaxy is known as
(a) Earth galaxy
(b) Sun galaxy
(c) Milky Way
(d) Constellation

Answer

Answer: (c) Milky Way


Ch 17 Science Class 8 MCQ Question 12.
Which of the following is not a planet?
(a) Mercury
(b) Saturn
(c) Jupiter
(d) Great bear

Answer

Answer: (d) Great bear


Ncert Class 8 Science Chapter 17 MCQ Question 13.
Orion is a
(a) constellation
(b) star
(c) planet
(d) satellite

Answer

Answer: (a) constellation


Stars And Solar System Class 8 MCQ Online Test Question 14.
Shooting stars are called
(a) asteroids
(b) galaxies
(c) meteors
(d) andromeda

Answer

Answer: (c) meteors


Class 8 Ch 17 Science MCQ Question 15.
The planet farthest from the Sun is
(a) Uranus
(b) Neptune
(c) Saturn
(d) Mercury

Answer

Answer: (b) Neptune


MCQ Questions On Stars And Solar System Question 16.
If I am 13 years old, I have gone round the sun ___ times.
(a) Never gone round the sun
(b) 13
(c) 26
(d) Shall go round the sun when I shall be 15

Answer

Answer: (b) 13


Question 17.
The least dense planet is
(a) Earth
(b) Jupiter
(c) Saturn
(d) Uranus

Answer

Answer: (c) Saturn


Question 18.
____ appears as a bright head with a long tail. The tail grows in size as it approaches the sun.
(a) Asteroid
(b) Comet
(c) Planet
(d) Meteor

Answer

Answer: (b) Comet


Question 19.
During a clear night sky, bright light streaks are often visible. They are called shooting stars. They are actually
(a) Falling stars
(b) Comet
(c) Meteors
(d) Planet

Answer

Answer: (c) Meteors


Question 20.
_____ was the first Indian satellite.
(a) INSAT
(b) EDUSAT
(c) IRS
(d) Aryabhatta

Answer

Answer: (d) Aryabhatta


Question 21.
If Saturn is thrown into an ocean,
(a) It will float
(b) It will sink
(c) It will dissolve
(d) It will soak all water

Answer

Answer: (a) It will float


Question 22.
It is difficult to observe Mars because
(a) It is the smallest planet of this universe
(b) It is too far away from our planet
(c) It is hidden by the glare of the sun
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) It is hidden by the glare of the sun


Question 23.
Ravi was looking for Venus in the sky at midnight. Mohan laughed at him because Venus
(a) Appears 1-3 hours after sunrise or 1-3 hours after sunset
(b) Appears 1-3 hours before sunrise or 1-3 hours after sunset
(c) Appears 1-3 hours before sunrise or 1-3 hours before sunset
(d) Appears 1-3 hours after sunrise or 1-3 hours before sunset

Answer

Answer: (b) Appears 1-3 hours before sunrise or 1-3 hours after sunset


Question 24.
Earlier we had 9 planets in our solar system of which one name has been eliminated as per IAU (2006). The planet is
(a) Uranus
(b) Neptune
(c) Pluto
(d) Earth

Answer

Answer: (c) Pluto


Question 25.
Light Year is
(a) Year full of light
(b) Year having light work
(c) Year which earth shall become lighter
(d) Distance travelled by light in 1 year

Answer

Answer: (d) Distance travelled by light in 1 year


Match the following items given in Column A with that in Column ‘B’:

Column A Column B
(i) Nearest of the Sun (a) Jupiter
(ii) Largest planet (b) Star
(iii) Comets (c) Artificial satellites
(iv) Alpha Centauri (d) A constellation
(v) INSAT 3E (e) Other than planets
(vi) Ursa major (f) Neptune
(vii) Planet (g) Mercury
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Nearest of the Sun (g) Mercury
(ii) Largest planet (a) Jupiter
(iii) Comets (e) Other than planets
(iv) Alpha Centauri (b) Star
(v) INSAT 3E (c) Artificial satellites
(vi) Ursa major (d) A constellation
(vii) Planet (f) Neptune

Fill in the blanks with the appropriate words:

1. ………….. are celestial bodies of the universe and continuously emit heat and light.

Answer

Answer: Stars


2. ………….. is the distance travelled by light in one year and is equal to 9.46 × 1012 kilometres.

Answer

Answer: Light year


3. ………….. is the star which appears to be stationary near the northern horizon.

Answer

Answer: Pole Star


4. ………….. is a group of stars arranged in a definite pattern.

Answer

Answer: Constellation


5. ………….. are bright objects that revolve around the Sun.

Answer

Answer: Planets


6. ………….. constitutes Sun, eight planets with their moons and all other objects that are bound to the Sun due to gravity, e.g., asteroids, comets and meteors.

Answer

Answer: Solar system


7. ………….. are minor planets that revolve around the Sun and are located between Mars and Jupiter.

Answer

Answer: Asteroids


8. ………….. are very small sized bodies that revolve around the Sun in highly elliptical orbits and are characterized with a small head and a long tail.

Answer

Answer: Comets


9. ………….. are small stony or metallic bodies (meteors) travelling in interplanetary space that actually reach the Earth’s surface.

Answer

Answer: Meteorites


10. ………….. are the celestial bodies revolving around a planet.

Answer

Answer: Satellites


State whether the statements given below are True or False:

1. Sun is a star

Answer

Answer: True


2. Orion has 10 bright stars

Answer

Answer: False


3. Mercury has no satellite of its own

Answer

Answer: True


4. Planets do twinkle

Answer

Answer: False


5. Jupiter is the largest planet.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 17 Stars and the Solar System with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Stars and the Solar System CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.