MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 8 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided Microorganisms: Friend and Foe Class 8 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-8-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Microorganisms: Friend and Foe Class 8 MCQs Questions with Answers

Choose the correct option in the following questions:

Class 8 Science Chapter 2 MCQ Question 1.
Alcohol is produced with the help of
(a) sodium chloride
(b) yeast
(c) nitrogen
(d) carbon dioxide

Answer

Answer: (b) yeast


Microorganisms Friend And Foe Class 8 MCQ Question 2.
Which of the following drug is an antipyretic?
(a) Insulin
(b) Alcohol
(c) Streptomycin
(d) Paracetamol

Answer

Answer: (d) Paracetamol


Microorganisms Class 8 MCQ Question 3.
What helps in the rise of bread or dosa dough?
(a) Heat
(b) Grinding
(c) Growth of yeast cells
(d) Low pressure

Answer

Answer: (c) Growth of yeast cells


Class 8 Science Ch 2 MCQ Question 4.
The status of algae in the aquatic food chain is
(a) consumers
(b) producers
(c) host
(d) small in size

Answer

Answer: (b) producers


MCQ Questions For Class 8 Science Chapter 2 Question 5.
The rod shaped bacteria are called
(a) Bacillus
(b) Coccus
(c) Vibrio
(d) Spirillum

Answer

Answer: (a) Bacillus


Microorganisms Friend And Foe MCQ Question 6.
Bacteria present in root nodules of pea
(a) Coli
(b) Plasmodium
(c) Rhizobium
(d) Penicillin

Answer

Answer: (c) Rhizobium


Ncert Class 8 Science Chapter 2 MCQ Question 7.
The microorganism which contains chlorophyll
(a) Virus
(b) Fungus
(c) Algae
(d) All

Answer

Answer: (c) Algae


MCQ Questions For Class 8 Science With Answers Chapter 2 Question 8.
The disease caused by protozoa is
(a) tuberculosis
(b) polio
(c) typhoid
(d) malaria

Answer

Answer: (d) malaria


Class 8 Chapter 2 Science MCQ Question 9.
Which cannot fix atmospheric nitrogen in the soil?
(a) Rhizobium
(b) Clostridium
(c) Azotobacter
(d) Penicillin

Answer

Answer: (d) Penicillin


Ch 2 Science Class 8 MCQ Question 10.
The disease caused by fungi is
(a) measles
(b) chicken pox
(c) polio
(d) ringworm

Answer

Answer: (d) ringworm


Microorganisms MCQ Class 8 Question 11.
Which bacteria helps in settling of curd?
(a) Rhizobium
(b) Lactobacillus
(c) Vibriocholarae
(d) Bacillus

Answer

Answer: (b) Lactobacillus


Science Class 8 Chapter 2 MCQ Question 12.
Which microorganism causes AIDS?
(a) A protozoa
(b) A bacteria
(c) A virus
(d) An algae

Answer

Answer: (c) A virus


Chapter 2 Science Class 8 MCQ Question 13.
Which of the following disease is spread due to bacteria?
(a) Tuberculosis
(b) Measles
(c) Chicken pox
(d) Polio

Answer

Answer: (a) Tuberculosis


MCQ For Class 8 Science Chapter 2 Question 14.
Which of the following is not used as food preservatives?
(a) Salt
(b) Sugar
(c) Vinegar
(d) Methane

Answer

Answer: (d) Methane


MCQ Of Microorganisms Class 8 Question 15.
The process by which amount of nitrogen remains the same in the atmosphere is known as
(a) fermentation
(b) carbon cycle
(c) nitrogen cycle
(d) photosynthesis

Answer

Answer: (c) nitrogen cycle


Match the following items given in Column ‘A with that in Column ‘B’:

Column A Column B
Tuberculosis Edward Jenner
Chicken pox Fleming
Malaria L. Pasteur
Rust of wheat HIV
Pasteurization Fungi
Antibiotic Virus
Vaccination Bacteria
AIDS Protozoa
Answer

Answer:

Column A Column B
Tuberculosis Bacteria
Chicken pox Virus
Malaria Protozoa
Rust of wheat Fungi
Pasteurization L. Pasteur
Antibiotic Fleming
Vaccination Edward Jenner
AIDS HIV

Fill in the blanks with appropriate words:

1. ………….. are the smallest of all microorganisms.

Answer

Answer: Viruses


2. Fungi consist of two main groups of organisms ………….. and moulds.

Answer

Answer: yeast


3. Moulds are aerobic but some yeasts can survive in both aerobic and ………….. conditions.

Answer

Answer: anaerobic


4. The presence of ………….. and the warmth stimulate rapid growth of the yeast cells.

Answer

Answer: sugar


5. Algae are ………….. like organisms and contain chlorophyll.

Answer

Answer: plants


6. Agar is made from a type of red …………..

Answer

Answer: algae


7. Protozoa are ………….. just as algae are plant like.

Answer

Answer: animal like


8. Paramecium is slipper-shaped ………….. and possesses a ………….. for its transport.

Answer

Answer: protozoa, cilia


9. Viruses use the energy of the ………….. cells to reproduce themselves.

Answer

Answer: host


10. Cholera, chicken pox are some well-known examples of ………….. diseases.

Answer

Answer: communicable


11. Carriers of specific microorganisms are called …………..

Answer

Answer: Lactobacillus.


State whether the statements given below are True or False:

1. Microorganisms can be found only in air and water.

Answer

Answer: False


2. Protozoa cause diseases like dysentery and malaria.

Answer

Answer: True


3. Jams, jellies and squashes are preserved by adding salt.

Answer

Answer: False


4. Some bacteria and blue green algae present in the soil fix nitrogen from atmosphere and convert into nitrogenous compounds.

Answer

Answer: True


5. Anthrax is a dangerous human and cattle disease caused by a bacterium.

Answer

Answer: True.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 2 Microorganisms: Friend and Foe with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Microorganisms: Friend and Foe CBSE Class 8 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.