Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Transportation in Animals and Plants Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Transportation in Animals and Plants Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Which of the following is the main circulatory fluid in our body ?
(a) Plasma
(b) Lymph
(c) Blood
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Blood


Question 2.
Which one of the following contains haemoglobin?
(a) RBC
(b) WBC
(c) Platelets
(d) None of these

Answer

Answer: (a) RBC


Question 3.
What is the function of WBCs?
(a) Transport of oxygen
(b) Fight against germs
(c) Involved in blood clotting
(d) All of these

Answer

Answer: (b) Fight against germs


Question 4.
Blood platelets help in
(a) formation of urine
(b) excretion of urine
(c) sweating
(d) blood clotting

Answer

Answer: (d) blood clotting


Question 5.
The muscular tube through which stored urine is passed out of the body is called:
(a) kidney
(b) ureter
(c) urethra
(d) urinary bladder

Answer

Answer: (c) urethra


Question 6.
They are pipe-like, consisting of a group of specialised cells. They transport substances and form a two-way traffic in plants. Which of the following terms qualify for the features mentioned above?
(a) Xylem tissue
(b) Vascular tissue
(c) Root hairs
(d) Phloem tissue

Answer

Answer: (d) Phloem tissue


Question 7.
The absorption of nutrients and exchange of respiratory gases between blood and tissues takes place in:
(a) veins
(b) arteries
(c) heart
(d) capillaries

Answer

Answer: (d) capillaries


Question 8.
In which of the following parts of human body are sweat glands absent?
(a) Scalp
(b) Armpits
(c) Lips
(d) Palms

Answer

Answer: (c) Lips


Question 9.
In a tall tree, which force is responsible for pulling water and minerals from the soil?
(a) Gravitational force
(b) Transportation force
(c) Suction force
(d) Conduction force

Answer

Answer: (c) Suction force


Question 10.
Aquatic animals like fish excrete their wastes in gaseous form as
(a) Oxygen
(b) Hydrogen
(c) Ammonia
(d) Nitrogen

Answer

Answer: (c) Ammonia


Match the following:

Column A Column B
(i) Ammonia (a) Food
(ii) Urea (b) Carbon dioxide rich blood
(iii) Uric acid (c) Water and salts
(iv) Vein (d) Carry oxygen
(v) Artery (e) Aquatic animals like fish
(vi) Xylem (f) Fight against germs
(vii) Phloem (g) Blood clotting
(viii) Sweat (h) Absorb water
(ix) Root hair (i) Humans
(x) Platelets (j) Oxygen rich blood
(xi) RBCs (k) Water and minerals
(xii) WBCs (l) Birds, snakes, lizards
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Ammonia (e) Aquatic animals like fish
(ii) Urea (i) Humans
(iii) Uric acid (l) Birds, snakes, lizards
(iv) Vein (b) Carbon dioxide rich blood
(v) Artery (j) Oxygen rich blood
(vi) Xylem (k) Water and minerals
(vii) Phloem (a) Food
(viii) Sweat (c) Water and salts
(ix) Root hair (h) Absorb water
(x) Platelets (g) Blood clotting
(xi) RBCs (d) Carry oxygen
(xii) WBCs (f) Fight against germs

Fill in the blanks:

1. Blood is the fluid which flows in the ………………..

Answer

Answer: blood vessels


2. ……………….. binds with oxygen and transports it.

Answer

Answer: Haemoglobin


3. ……………….. fight against germs.

Answer

Answer: WBCs


4. The heart has ……………….. chambers.

Answer

Answer: four


5. A doctor uses the ……………….. to feel the heart beat.

Answer

Answer: stethoscope


6. ……………….. discovered the circulation of blood.

Answer

Answer: William Harvey


7. Filtering the blood periodically through an artificial kidney is called ………………..

Answer

Answer: dialysis


8. Plants absorb water and minerals by the ………………..

Answer

Answer: roots


Choose the true and false statements from the following:

1. Blood carries carbon dioxide from the body parts to the lungs.

Answer

Answer: True


2. White blood cells are involved in the clotting of blood.

Answer

Answer: False


3. There are valves present in veins.

Answer

Answer: True


4. Heart acts as a pump for the transport of blood.

Answer

Answer: True


5. Arteries have thin walls while veins have thick walls.

Answer

Answer: False


6. Human heart has two chambers, an atrium and a ventricle.

Answer

Answer: False


7. Partition between the chambers of heart avoid mixing up of blood rich in oxygen with the blood rich in carbon dioxide.

Answer

Answer: True


8. Stethoscope is a device to amplify the sound of the heart.

Answer

Answer: True


9. Rhythmic beating of the various chambers of the heart maintain circulation of blood to the different parts of the body.

Answer

Answer: True


10. When blood reaches the two kidneys, it contains only harmful substances.

Answer

Answer: False


11. Birds, lizards and snakes excrete a semi-solid white coloured compound (uric acid).

Answer

Answer: True


12. Transpiration provides cooling to the plant.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 11 Transportation in Animals and Plants with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Transportation in Animals and Plants CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.