Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Nutrition in Animals Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Nutrition in Animals Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Bile is produced in
(a) Gall bladder
(b) Blood
(c) Liver
(d) Spleen

Answer

Answer: (c) Liver


Question 2.
Cud is the name given to the food of ruminants which is:
(а) swallowed and undigested.
(b) swallowed and partially digested.
(c) properly chewed and partially digested.
(d) properly chewed and completely digested.

Answer

Answer: (b) swallowed and partially digested.


Question 3.
The false feet of Amoeba are used for:
(a) movement only
(b) capture of food only
(c) capture of food and movement
(d) exchange of gases only

Answer

Answer: (c) capture of food and movement


Question 4.
Read the following statements with reference to the villi of small intestine.
(i) They have very thin walls.
(ii) They have a network of thin and small blood vessels close to the surface.
(iii) They have small pores through which food can easily pass.
(iv) They are finger-like projections.
Identify those statements which enable the villi to absorb digested food.
(a) (i), (ii) and (iv)
(b) (ii), (iii) and (iv)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i), (ii) and (iv)


Question 5.
The finger-like outgrowths of Amoeba helps to ingest food. However, the finger-like outgrowths of human intestine helps to:
(a) digest the fatty food substances
(b) make the food soluble
(c) absorb the digested food
(d) absorb the undigested food

Answer

Answer: (c) absorb the digested food


Question 6.
The main function of the lacteals of intestine is the absorption of
(a) amino acids
(b) glucose and vitamins
(c) lactic acid
(d) fatty acids and glycerol

Answer

Answer: (d) fatty acids and glycerol


Question 7.
Gastric digestion takes place efficiently in
(a) acidic medium
(b) alkaline medium
(c) neutral medium
(d) highly alkaline medium

Answer

Answer: (a) acidic medium


Question 8.
Which is not digested by human?
(a) Protein
(b) Fats
(c) Glucose
(d) Cellulose

Answer

Answer: (d) Cellulose


Question 9.
How many premolars teeth found in mouth?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (b) 4


Question 10.
Given below from (i) to (iv) are some food items.
(i) Boiled and mashed potato
(ii) Glucose solution
(iii) A slice of bread
(iv) Mustard oil
Which of the above will give blue-black colour when tested with iodine?
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (b) (i) and (iii)


Question 11.
Which of the following pair of teeth differ in structure but are similar in function?
(a) canines and incisors
(b) molars and premolars
(c) incisors and molars
(d) premolars and canines

Answer

Answer: (a) canines and incisors


Question 12.
Read carefully the terms given below. Which of the following set is the correct combination of organs that do not carry out any digestive functions?
(a) Oesophagus, Large Intestine, Rectum
(b) Buccal Cavity, Oesophagus, Rectum
(c) Buccal Cavity, Oesophagus, Large Intestine
(d) Small Intestine, Large Intestine, Rectum

Answer

Answer: (a) Oesophagus, Large Intestine, Rectum


Question 13.
The swallowed food moves downwards in the alimentary canal because of:
(a) force provided by the muscular tongue.
(b) the flow of water taken with the food.
(c) gravitational pull.
(d) the contraction of muscles in the wall of food pipe.

Answer

Answer: (a) force provided by the muscular tongue.


Question 14.
The acid present in the stomach:
(a) kills the harmful bacterial that may enter along with the food.
(b) protects the stomach lining from harmful substances.
(c) digests starch into simpler sugars.
(d) makes the medium alkaline.

Answer

Answer: (c) digests starch into simpler sugars.


Question 15.
The enzymes predsent in the saliva convert:
(a) fats into fatty acids and glycerol
(b) starch into simple sugars
(c) proteins into amino acids
(d) complex sugars into simple sugars

Answer

Answer: (b) starch into simple sugars


Match the following:

Column A Column B
(i) Autotrophs (a) Carbohydrate
(ii) Sugar (b) Sucking
(iii) Photosynthesis (c) Chlorophyll
(iv) Hydra (d) Green plants
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Autotrophs (d) Green plants
(ii) Sugar (a) Carbohydrate
(iii) Photosynthesis (c) Chlorophyll
(iv) Hydra (b) Sucking

Fill in the blanks:

1. Ingestion is the first step in the process of ……………..

Answer

Answer: holozoic nutrition


2. Digestion is the breakdown of complex food materials into ……………..

Answer

Answer: simple materials


3. …………….. plant is the common example of insectivorous plants.

Answer

Answer: Pitcher


4. The water is present even in the dry soil in the form of a …………….. layer on the sand particles.

Answer

Answer: hygroscopic


5. The source of energy for living organism is ……………..

Answer

Answer: food


Choose the true and false statements from the following:

1. The breakdown of complex component of food into simpler substance is called digestion.

Answer

Answer: True


2. Food is not synthesised in green plant.

Answer

Answer: False


3. Animals are heterotrophic.

Answer

Answer: True


4. Amoeba is a many celled animal.

Answer

Answer: False


5. Salivary glands secrete saliva.

Answer

Answer: True


6. Ruminants are cud chewing animals.

Answer

Answer: True


7. There are four kinds of permanent teeth in our mouth.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Nutrition in Animals CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.