Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 13 Motion and Time with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Motion and Time Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Motion and Time to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Motion and Time Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
A bus travels 54 km in 90 minutes. The speed of the bus is
(a) 0.6 m/s
(b) 10 m/s
(c) 5.4 m/s
(d) 3.6 m/s

Answer

Answer: (b) 10 m/s


Question 2.
If we denote speed by S, distance by D and time by T, the relationship between these quantities is
(a) S = D T
(b) T = \(\frac{S}{D}\)
(c) S = \(\frac{1}{T}\) × D
(d) S = \(\frac{T}{D}\)

Answer

Answer: (c) S = \(\frac{1}{T}\) × D


Question 3.
Observe the figure given below:
MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 13 Motion and Time with Answers 1
The time period of a simple pendulum is the time taken by it to travel from
(a) A to B and back to A
(b) O to A, A to B and B to A
(c) B to A, A to B and B to O
(d) A to B

Answer

Answer: (a) A to B and back to A


Question 4.
Nearly all the clocks make use of
(a) straight line motion
(b) periodic motion
(c) random motion
(d) circular motion

Answer

Answer: (b) periodic motion


Question 5.
A simple pendulum takes 42 sec. to complete 20 oscillations. What is its time period?
(a) 2.1 s
(b) 4.2 s
(c) 21 s
(d) 8.40 s

Answer

Answer: (a) 2.1 s


Question 6.
Time period of a simple pendulum depends upon its
(a) weight of bob
(b) length
(c) both (a) and (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (b) length


Question 7.
Which of the following cannot be used for measurement of time?
(a) A leaking tap
(b) Simple pendulum
(c) Shadow of an object during the day
(d) Blinking of eyes

Answer

Answer: (d) Blinking of eyes


Question 8.
On which axis is dependent variable represented?
(a) x-axis
(b) y-axis
(c) On any axis
(d) Depends on the data

Answer

Answer: (b) y-axis


Question 9.
The correct symbol to represent the speed of an object is:
(a) 5 m/s
(b) 5 mp
(c) 5 m/s-1
(d) 5 s/m

Answer

Answer: (d) 5 s/m


Question 10.
Boojho walks to his school which is at a distance of 3 km from his home in 30 minutes. On reaching he finds that the school is closed and comes back by a bicycle with his friend and reaches home in 20 minutes. His average speed in km/h is
(a) 8.3
(b) 7.2
(c) 5
(d) 3.6

Answer

Answer: (b) 7.2


Match the following:

Column A Column B
(i) Years (a) Rotation period of earth on its axis
(ii) Hour (b) Time to complete 100 m race
(iii) Minute (c) Gestation period in humans
(iv) Days (d) Age of a person
(v) Second (e) In scientific research
(vi) Month (f) Age of stars
(vii) Microseconds (g) Time to reach your school
(h) Train reaches from one city to other
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Years (d) Age of a person
(ii) Hour (h) Train reaches from one city to other
(iii) Minute (g) Time to reach your school
(iv) Days (a) Rotation period of earth on its axis
(v) Second (b) Time to complete 100 m race
(vi) Month (c) Gestation period in humans
(vii) Microseconds (e) In scientific research

Fill in the blanks:

1. The distance covered by an object in a ………………… is called its speed.

Answer

Answer: unit time


2. Time between one sunrise and the next sunrise was called a …………………

Answer

Answer: day


3. In a simple pendulum, the metallic ball suspended by thread is called its …………………

Answer

Answer: bob


4. Time period of a pendulum depends on its …………………

Answer

Answer: length


5. The symbols of all units are written in …………………

Answer

Answer: singular


6. A ………………… is one billionth of a second.

Answer

Answer: nanosecond


7. Motion of objects can be presented in pictorial form by their ………………… graph.

Answer

Answer: distance time


8. The distance-time graph for the motion of an object moving with a constant speed is a …………………

Answer

Answer: straight line


Choose the true and false statements from the following:

1. Faster vehicle has a higher speed.

Answer

Answer: True


2. All the clocks make use of some periodic motion.

Answer

Answer: True


3. The basic unit of speed is km/h.

Answer

Answer: False


4. The symbols of all units are written in singular.

Answer

Answer: True


5. The basic unit of time is second.

Answer

Answer: True


6. Age of a person is expressed in days.

Answer

Answer: False


7. The distance-time graph of standing vehicle is a straight line parallel to x-axis.

Answer

Answer: True


8. Periodic events are used for the measurement of time.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 13 Motion and Time with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Motion and Time CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.