Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Forests: Our Lifeline Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Forests: Our Lifeline Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Which one of the following is not a wild animal?
(a) Bear
(b) Bison
(c) Jackal
(d) Goat

Answer

Answer: (d) Goat


Question 2.
Which one of the following is an animal product?
(a) Gum
(b) Catechu
(c) Honey
(d) Rubber

Answer

Answer: (c) Honey


Question 3.
Roof of the forest made by the branches of the tall trees is called
(a) canopy
(b) crown
(c) understoreys
(d) none of these

Answer

Answer: (a) canopy


Question 4.
Understoreys are formed due to
(a) different types of crowns
(b) different sizes of crown
(c) different heights of trees
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these


Question 5.
Decomposers convert the dead plant and animal tissues into
(a) clay
(b) humus
(c) inorganic debris
(d) soil

Answer

Answer: (b) humus


Question 6.
Arrange the following components of a food chain in proper sequence – grass, frog, eagle, insects, snake.
(a) Grass → insects → frog → snake → eagle.
(b) Grass → snake → insects → frog → eagle.
(c) Grass → snake → eagle → insects → frog.
(d) All are possible

Answer

Answer: (a) Grass → insects → frog → snake → eagle.


Question 7.
Sequence that represents the series of eating and being eaten is called
(a) food series
(b) food chain
(c) food web
(d) food hub

Answer

Answer: (b) food chain


Question 8.
Which one of the following is a role of forests?
(a) Provide food, shelter, water and medicines
(b) Prevent soil erosion
(c) Prevent flood
(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 9.
Which among the following forest animals is the smallest?
(a) Fox
(b) Boar
(c) Bison
(d) Porcupine

Answer

Answer: (d) Porcupine


Question 10.
Which of the following is not the name of a tree?
(a) Teak
(b) Sal
(c) Porcupine
(d) Kachnar

Answer

Answer: (c) Porcupine


Match the following:

Column A Column B
(i) Micro-organisms act upon the dead plant to produce (a) vulture
(ii) Scavenger (b) canopy
(iii) Help in maintaining the supply of nutrients to growing plants (c) food web
(iv) Roof of the forest made by the branches of tall trees (d) forest protect
(v) Number of food chain (e) autotrophs
(vi) Soil erosion (f) purifier of air and water
(vii) Green plants (g) saprotrophs
(viii) A forest acts as (h) humus
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Micro-organisms act upon the dead plant to produce (h) humus
(ii) Scavenger (a) vulture
(iii) Help in maintaining the supply of nutrients to growing plants (g) saprotrophs
(iv) Roof of the forest made by the branches of tall trees (b) canopy
(v) Number of food chain (c) food web
(vi) Soil erosion (d) forest protect
(vii) Green plants (e) autotrophs
(viii) A forest acts as (f) purifier of air and water

Fill in the blanks:

1. In a forest, trees form the uppermost layer, followed by ………………. The ………………. form the lowest layer of vegetation.

Answer

Answer: shrubs, herbs


2. Different layers of vegetation provide ………………. and ………………. for animals.

Answer

Answer: food, shelter


3. The forest keeps on ………………. and ………………. and can ……………….

Answer

Answer: growing, changing, regenerate


4. Forests protect the ………………. from erosion.

Answer

Answer: soil


5. ………………. helps forests to grow and regenerate.

Answer

Answer: Soil


6. Branchy part of a tree above the stem is known as the ………………. of the tree.

Answer

Answer: crown


7. Plants release ………………. through the process of photosynthesis.

Answer

Answer: oxygen


8. Microorganisms convert dead animal and plant tissues into a dark-coloured substance called ………………. .

Answer

Answer: humus


Choose the true and false statements from the following:

1. We get various useful products from the forests surrounding us.

Answer

Answer: True


2. Forest is a system comprising various plants, animals and microorganisms.

Answer

Answer: True


3. Forests must be cleared to make the human life safe and comfortable.

Answer

Answer: False


4. Different layers of vegetation provide food and shelter for animals, birds and insects.

Answer

Answer: True


5. Plants release carbon dioxide in the process of photosynthesis.

Answer

Answer: False


6. The various components of the forest are interdependent on one another.

Answer

Answer: True


7. In the forest there is interaction between soil, water, air, and living organisms.

Answer

Answer: True


8. Forests are the lifeline for the forest-dwelling communities.

Answer

Answer: True


9. Forests are the result of hard working of ancient people who have planted most of the forests.

Answer

Answer: False


10. Forests influence climate, water cycle and air quality.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 17 Forests: Our Lifeline with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Forests: Our Lifeline CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.