Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Acids, Bases and Salts Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Acids, Bases and Salts Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
An oxide is acidic and has a pungent odour. It could be
(a) sulphur dioxide
(b) carbon dioxide
(c) sodium oxide
(d) nitrogen dioxide

Answer

Answer: (d) nitrogen dioxide


Question 2.
Out of these gases which one is used in fire extinguishers
(a) CO2
(b) SO2
(c) NO2
(d) H2S

Answer

Answer: (a) CO2


Question 3.
The correct way of making a solution of acid in water is to
(a) add water to acid
(b) add acid to water
(c) mix acid and water simultaneously
(d) add water to acid in a shallow container

Answer

Answer: (b) add acid to water


Question 4.
Products of a neutralisation reaction are always:
(a) an acid and a base
(b) an acid and a salt
(c) a salt and water
(d) a salt and a base

Answer

Answer: (c) a salt and water


Question 5.
Turmeric is a natural indicator. On adding its paste to acid and base separately, which colours would be observed.
(a) Yellow in both acid and base
(b) Yellow in acid and red in base
(c) Pink in acid and yellow in base
(d) Red in acid and blue in base

Answer

Answer: (b) Yellow in acid and red in base


Question 6.
Phenolphthalein is a synthetic indicator and its colours in acidic and basic solutions, respectively are:
(a) red and blue
(b) blue and red
(c) pink and colourless
(d) colourless and pink

Answer

Answer: (d) colourless and pink


Question 7.
When the soil is too basic, plants do not grow well in it. To improve its quality what must be added to the soil?
(a) Organic matter
(b) Quick lime
(c) Slaked lime
(d) Calamine solution

Answer

Answer: (a) Organic matter


Question 8.
Which of the following set of substances contain acids?
(a) Grapes, lime water
(b) Vinegar, soap
(c) Curd, milk of magnesia
(d) Curd, vinegar

Answer

Answer: (d) Curd, vinegar


Question 9.
On adding phenolphthalein indicator to a colourless solution, no change is observed. What is the nature of this solution?
(a) Basic
(b) Either acidic or basic
(c) Either acidic or neutral
(d) Either basic or neutral

Answer

Answer: (c) Either acidic or neutral


Question 10.
Which of the following is an acid-base indicator?
(a) Vinegar
(b) Lime water
(c) Turmeric
(d) Baking soda

Answer

Answer: (c) Turmeric


Match the following:

Column A Column B
(a) Vinegar (i) changes red litmus blue
(b) Sodium chloride (ii) is sour to taste
(c) Milk of magnesia (iii) major salt of sea
(d) Potassium nitrate (iv) used in fertilizer industry
Answer

Answer:

Column A Column B
(a) Vinegar (ii) is sour to taste
(b) Sodium chloride (iii) major salt of sea
(c) Milk of magnesia (i) changes red litmus blue
(d) Potassium nitrate (iv) used in fertilizer industry

Fill in the blanks:

1. A solution of ammonium chloride turns blue litmus ………………..

Answer

Answer: red


2. A solution of sodium acetate turns red ……………….. blue.

Answer

Answer: litmus


3. Ammonium chloride is an example of ………………..

Answer

Answer: acidic salf


4. Acid + Metal → Salt + ………………..

Answer

Answer: Hydrogen


5. An acid and a base react together forming a new compound, known as ………………..

Answer

Answer: salt


6. Tap water is very ……………….. of electricity.

Answer

Answer: poor conductor


7. Corrosion is a ……………….. process.

Answer

Answer: slow


8. All soluble hydroxides are ………………..

Answer

Answer: alkalies


9. Methyl orange is an ………………..

Answer

Answer: indicator


10. ……………….. is used for manufacturing washing soda and baking soda.

Answer

Answer: Sodium chloride


11. Acetic acid is present in ……………….. while ……………….. is present in lemon.

Answer

Answer: vinegar, citric acid


12. Carbon burns in air to form ……………….. It is ……………….. oxide. Its aqueous solution turns ……………….. litmus ………………..

Answer

Answer: carbon dioxide, acidic, blue, red


13. The gas which escapes out from many aerated soft drinks is ………………..

Answer

Answer: carbon dioxide


14. An aqueous solution of sodium oxide changes ……………….. litm us blue.

Answer

Answer: red


15. The chemical formula of lime water is ………………..

Answer

Answer: Ca (OH)2


16. Neutralisation is the reaction between an acid and a ……………….. to form ………………. and ………………..

Answer

Answer: base, salt, water


17. ……………….. reacts with lime water to produce ……………….. which is milky in appearance because it is ……………….. in water.

Answer

Answer: CO2, calcium carbonate, soluble


Choose the true and false statements from the following:

1. Ammonia, dissolved in water, shows acidic properties.

Answer

Answer: False.
Explanation:
Correct Statement – Ammonia dissolved in water shows basic properties.


2. Orange juice turns blue litmus red.

Answer

Answer: True.
Explanation:
Because orange juice acts as acid.


3. Copper does not react with tamarind (imli) water.

Answer

Answer: True.
Explanation:
Due to less reactivity.


4. Alum (phitkari) acts as an antacid.

Answer

Answer: False.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids, Bases and Salts with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Acids, Bases and Salts CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.