MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with Answers

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Wastewater Story Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well. https://ncertmcq.com/mcq-questions-for-class-7-science-with-answers/

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Wastewater Story Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Wastewater Story Class 7 MCQ Chapter 18 Question 1.
Which one of the following is a quality of wastewater?
(a) Foul smell
(b) Bad taste
(c) Dirty look
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Class 7 Science Chapter 18 MCQ Question 2.
Period 2005-2015 is being celebrated as the international decade for action on
(a) water for life
(b) education for all
(c) global war
(d) terrorism

Answer

Answer: (a) water for life


Waste Water Story Class 7 MCQ Chapter 18 Question 3.
In sewerage manholes are located at every
(a) 20-25 m
(b) 50-60 m
(c) 90-100 m
(d) 100-110 m

Answer

Answer: (b) 50-60 m


Class 7 Science Ch 18 MCQ Question 4.
Which one of the following is a step in wastewater treatment?
(a) Aeration
(b) Filtration
(c) Chlorination
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Ncert Class 7 Science Chapter 18 MCQ Question 5.
Sludge in separate tanks is decomposed to get biogas by
(a) yeasts
(b) aerobic bacteria
(c) anaerobic bacteria
(d) none of these

Answer

Answer: (c) anaerobic bacteria


MCQ On Wastewater Story Class 7 Chapter 18 Question 6.
Which one of the following is used in vermi-processing toilet?
(a) Earthworm
(b) Cockroach
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Earthworm


Waste Water Management Class 7 MCQ Chapter 18 Question 7.
Sewage is mainly a
(a) liquid waste
(b) Solid waste
(c) gaseous waste
(d) Mixture of solid and gas

Answer

Answer: (a) liquid waste


MCQ On Waste Water Story Class 7 Chapter 18 Question 8.
Which of the following is/are products of wastewater treatment?
(a) Biogas
(b) Sludge
(c) Both Biogas and sludge
(d) Aerator

Answer

Answer: (c) Both Biogas and sludge


MCQ Questions For Class 7 Science Chapter 18 Question 9.
Open drain system is a breeding place for which of the following:
(a) Files
(b) Mosquitoes
(c) Organisms which cause diseases
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


MCQ Questions For Class 7 Science With Answers Chapter 18 Question 10.
Which of the following is not a source of waste water?
(a) Sewers
(b) Homes
(c) Industries
(d) Hospitals

Answer

Answer: (a) Sewers


Match the following:

Column A Column B
(i) Sewerage (a) Decompose sludge
(ii) Bar screens (b) Used in vermi-processing toilet
(iii) Anaerobic bacteria (c) Remove large objects from wastewater
(iv) Cooking oil and fats (d) Disinfect water
(v) Earthworm (e) Block the pipes
(vi) Chlorine and ozone (f) Transport system that carries sewage
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Sewerage (f) Transport system that carries sewage
(ii) Bar screens (c) Remove large objects from wastewater
(iii) Anaerobic bacteria (a) Decompose sludge
(iv) Cooking oil and fats (e) Block the pipes
(v) Earthworm (b) Used in vermi-processing toilet
(vi) Chlorine and ozone (d) Disinfect water

Fill in the blanks:

1. ………………… is generated in homes, industries, agricultural field and in other human activities. This is called …………………

Answer

Answer: Wastewater, sewage


2. Sewage is a liquid waste which causes ………………… and ………………… pollution.

Answer

Answer: water, soil


3. Wastewater is treated in ………………… treatment plant.

Answer

Answer: wastewater/sewage


4. Byproducts of wastewater treatment are ………………… and …………………

Answer

Answer: sludge, biogas


5. Open drain system is a breeding place for flies, mosquitoes and organisms which cause …………………

Answer

Answer: diseases


6. Dried sludge is used as …………………

Answer

Answer: manures


Choose the true and false statements from the following:

1. Wastewater cannot be reused.

Answer

Answer: False


2. Treatment plants reduce pollutants in wastewater to a level where nature can take care of it.

Answer

Answer: True


3. Poor sanitation and contaminated drinking water is the cause of a large number of diseases.

Answer

Answer: True


4. We should not defecate in open because untreated human excreta is a health hazard.

Answer

Answer: True


5. Chemicals like chlorine and ozone are used to disinfect water.

Answer

Answer: True


6. Cooking oil and fats should not be thrown down the drain because they can harden and block the pipes.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 18 Wastewater Story with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Wastewater Story CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.