Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 6 Physical and Chemical Changes with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Physical and Chemical Changes Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Physical and Chemical Changes to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Physical and Chemical Changes Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
In which type of change a new substance is formed?
(a) In physical change
(b) In chemical change
(c) In both (a) and (b)
(d) In neither of these

Answer

Answer: (b) In chemical change


Question 2.
Which among the following is a physical change?
(a) Cutting a log of wood in small pieces
(b) Burning of wood
(c) Ripening of fruit
(d) Cooking of food

Answer

Answer: (a) Cutting a log of wood in small pieces


Question 3.
Which of the following is a chemical change?
(a) Bursting of a fire cracker
(b) Germination of seed
(c) Coal formation from buried trees
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
Which is a method to prevent rust?
(a) Crystallization
(b) Sedimentation
(c) Galvanisation
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Galvanisation


Question 5.
How crystal of pure substances are obtained?
(a) By crystallization
(b) By chromatography
(c) By peptization
(d) By all these methods

Answer

Answer: (a) By crystallization


Question 6.
What is the formula of rust?
(a) Fe2O3
(b) Fe3O4
(c) FeO
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Fe2O3


Question 7.
What will happen if carbon dioxide gas is passed through lime water ?
(a) Calcium carbonate is formed
(b) The lime water turns milky
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both of these


Question 8.
Iron pillar near the Qutub Minar in Delhi is famous for the following facts. Which of these facts is responsible for its long stability?
(a) It is more than 7 metres high
(b) It weighs about 6000 kg
(c) It was built more than 1600 years ago
(d) It has not rusted after such a long period

Answer

Answer: (d) It has not rusted after such a long period


Question 9.
Galvanisation is a process used to prevent the rusting of which of the following?
(a) Iron
(b) Zinc
(c) Aluminium
(d) Copper

Answer

Answer: (a) Iron


Question 10.
Paheli’s mother made a concentrated sugar syrup by dissolving sugar in hot water. On cooling, crystals of sugar got separated. This indicates a:
(a) physical change that can be reversed
(b) chemical change that can be reversed
(c) physical change that cannot be reversed
(d) chemical change that cannot be reversed

Answer

Answer: (a) physical change that can be reversed


Match the following:

Column A Column B
(i) Rust (а) Calcium hydroxide (Ca(OH) 2)
(ii) Vinegar (b) Ferric oxide (Fe2O3)
(iii) Baking soda (c) Copper sulphate (CuSO4)
(iv) Lime water (d) Acetic acid (CH3COOH)
(v) Neela thotha (e) Sodium hydrogen carbonate (NaHCO3)
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Rust (b) Ferric oxide (Fe2O3)
(ii) Vinegar (d) Acetic acid (CH3COOH)
(iii) Baking soda (e) Sodium hydrogen carbonate (NaHCO3)
(iv) Lime water (а) Calcium hydroxide (Ca(OH) 2)
(v) Neela thotha (c) Copper sulphate (CuSO4)

Fill in the blanks:

1. Changes that lead to the formation of new substances are called ………………….

Answer

Answer: chemical changes


2. Melting of candle wax is a change but its burning is a …………………. change.

Answer

Answer: physical, chemical


3. Energy is …………………. in the formation of curd from milk.

Answer

Answer: evolved


4. A brown layer formed when an iron article is left exposed in an open area is called ………………….

Answer

Answer: rust


5. The brown layer deposited on an iron nail dipped in copper sulphate solution is due to ………………….

Answer

Answer: copper metal


6. Large crystals of pure substance are obtained by ………………….

Answer

Answer: crystallisation


Choose the true and false statements from the following:

1. The cooking of rice is a physical change.

Answer

Answer: False


2. When you cut an apple with knife interactions between the apple and the knife take place.

Answer

Answer: True


3. When catechu (kaththa) is applied on lime while making a pan (bettle) a chemical change takes place.

Answer

Answer: True


4. Eruption of volcano is a reversible change.

Answer

Answer: False


5. Formation of clouds is a reversible change.

Answer

Answer: True


6. The salt obtained by evaporation is pure.

Answer

Answer: False


7. Both oxygen and water are essential for rusting.

Answer

Answer: True


8. In chemical changes new substances are produced.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 6 Physical and Chemical Changes with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Physical and Chemical Changes CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.