Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 12 Reproduction in Plants with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Reproduction in Plants Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 12 Reproduction in Plants to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Reproduction in Plants Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Vegetative propagation in potato takes place by
(a) leaves
(b) stem
(c) root
(d) seed

Answer

Answer: (b) stem


Question 2.
In which of the following plants buds are present on the margins of leaves?
(a) Bryophyllum
(b) Touch me not
(c) Chandan
(d) Coriander

Answer

Answer: (a) Bryophyllum


Question 3.
In yeasts reproduction occurs by
(a) fragmentation
(b) binary fission
(c) budding
(d) spore formation

Answer

Answer: (c) budding


Question 4.
Which of the following parts of a plant take part in sexual reproduction?
(i) Flower
(ii) Seed
(iii) Fruit
(iv) Branch
Choose the correct answer from below:
(a) (i) and (ii)
(b) (i), (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (ii), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (b) (i), (ii) and (iii)


Question 5.
Lila observed that a pond with clear water was covered up with a green algae within a week. By which method of reproduction did the algae spread so rapidly ?
(a) Budding
(b) Sexual reproduction
(c) Fragmentation
(d) Pollination

Answer

Answer: (c) Fragmentation


Question 6.
Seeds of drumstick and maple are carried to long distances by wind because they possess
(a) winged seeds
(b) large and hairy seeds
(c) long and ridged fruits
(d) spiny seeds

Answer

Answer: (a) winged seeds


Question 7.
The ‘eye of the potato plant is what
(a) the root is to any plant
(b) the bud is to a flower
(c) the bud is to Bryophyllum leaf
(d) the anther is to stamen

Answer

Answer: (c) the bud is to Bryophyllum leaf


Question 8.
The ovaries of different flowers may contain
(a) only one ovule
(b) many ovules
(c) one to many ovules
(d) only two ovules

Answer

Answer: (c) one to many ovules


Question 9.
Which of the following statements is/are true for sexual reproduction in plants?
(i) Plants are obtained from seeds
(ii) Two plants are always essential
(iii) Fertilisation can occur only after pollination
(iv) Only insects are agents of pollination
Choose from the options given below:
(a) (i) and (ii)
(b) (i) only
(c) (i) and (ii)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (ii)


Question 10.
Pollination refers to the:
(a) transfer of pollen from anther to ovary
(b) transfer of male gametes from anther to stigma
(c) transfer of pollen from anther to stigma
(d) transfer of pollen from anther to ovule

Answer

Answer: (c) transfer of pollen from anther to stigma


Match the following:

Column A Column B
(i) Bread mould (a) Cutting
(ii) Yeast (b) Leaves
(iii) Potato (c) Fragmentation
(iv) Bose (d) Detached body part
(v) Sweet potato (e) Spores
(vi) Bryophyllum (f) Eye
(vii) Cactus (g) Roots
(viii) Spirogyra (h) Budding
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Bread mould (e) Spores
(ii) Yeast (h) Budding
(iii) Potato (f) Eye
(iv) Bose (a) Cutting
(v) Sweet potato (g) Roots
(vi) Bryophyllum (b) Leaves
(vii) Cactus (d) Detached body part
(viii) Spirogyra (c) Fragmentation

Fill in the blanks:

1. In …………………. reproduction, one individual can produce many individuals from its body parts.

Answer

Answer: asexual


2. Both stamen and carpel are present in …………………. flowers.

Answer

Answer: bisexual


3. Budding is a type of …………………. reproduction.

Answer

Answer: asexual


4. The process of …………………. ensures continuity of life on the earth.

Answer

Answer: reproduction


5. …………………. are the reproductive parts of a plant.

Answer

Answer: Flowers


6. Buds in potato are also called ………………….

Answer

Answer: eyes


7. Plants produce seeds as a result of …………………. reproduction.

Answer

Answer: sexual


8. The small bulb like projection coming out from the yeast cell is called a ………………….

Answer

Answer: bud


9. The …………………. develops into an embryo.

Answer

Answer: zygote


10. The fruits are ripened ………………….

Answer

Answer: ovary


Choose the true and false statements from the following:

1. Two individuals are needed for a sexual reproduction.

Answer

Answer: True


2. Seed is the only structure which develops into new plant.

Answer

Answer: False


3. Plants such as cacti produce new plants when their parts get detached from the main plant body.

Answer

Answer: True


4. Plants produced by vegetative propagation take less time to grow and bear flower and fruit.

Answer

Answer: True


5. The spores are asexual reproductive bodies.

Answer

Answer: True


6. Anther contains female gametes called eggs.

Answer

Answer: False


7. The fruit is ripened ovary.

Answer

Answer: True


8. Seed dispersal in coconut is aided by winds.

Answer

Answer: False


9. Fusion of male and female gametes is called pollination.

Answer

Answer: False


10. A bisexual flower has both male and female reproductive parts.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 12 Reproduction in Plants with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Reproduction in Plants CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.