Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Fibre to Fabric Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Fibre to Fabric Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Which one of the following is not a breed of sheep?
(a) Murrah
(b) Marwari
(c) Lohi
(d) Nali

Answer

Answer: (a) Murrah


Question 2.
What is the scientific name of mulberry tree?
(a) Magnifera indica
(b) Morus alba
(c) Desmodium girence
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Morus alba


Question 3.
Silk is derived from
(a) cocoon
(b) pupa
(c) egg
(d) moth

Answer

Answer: (a) cocoon


Question 4.
Selective breeding is a process of
(a) selecting the offspring with desired properties.
(b) selecting the parents with desired properties.
(c) selecting an area for breeding.
(d) selecting fine hair for good quality wool.

Answer

Answer: (b) selecting the parents with desired properties.


Question 5.
The general process that takes place at a sheep shearing shed is:
(a) removal of fleece.
(b) separating hair of different textures.
(c) washing of sheep fibre to remove grease.
(d) rolling of sheep fibre into yam.

Answer

Answer: (a) removal of fleece.


Question 6.
The rearing of silkworms for obtaining silk is called:
(a) cocoon
(b) silk
(c) sericulture
(d) silviculture

Answer

Answer: (c) sericulture


Question 7.
Which of the following is not a type of silk?
(a) Mulberry silk
(b) Tassar silk
(c) Mooga silk
(d) Moth silk

Answer

Answer: (d) Moth silk


Question 8.
Paheli wanted to buy a gift made of animal fibre obtained without killing the animal. Which of the following would be the right gift for her to buy?
(a) Woollen shawl
(b) Silk scarf
(c) Animal fur cap
(d) Leather jacket

Answer

Answer: (a) Woollen shawl


Question 9.
Silk fibre is obtained from:
(a) fleece of sheep
(b) cotton ball
(c) cocoon
(d) shiny jute stalk

Answer

Answer: (c) cocoon


Question 10.
Wool fibre cannot be obtained from which of the following?
(a) Goat
(b) Llama
(c) Alpaca
(d) Moth

Answer

Answer: (d) Moth


Match the following:

Column A Column B
(i) Selective breeding (a) Separating different textures
(ii) Shearing (b) Washing of hair removed from sheep
(iii) Scouring (c) Removing fleece from sheep
(iv) Reeling (d) Process of taking out threads from cocoon
(v) Sorting (e) Selecting parents for obtaining special characters in their offspring
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Selective breeding (e) Selecting parents for obtaining special characters in their offspring
(ii) Shearing (c) Removing fleece from sheep
(iii) Scouring (b) Washing of hair removed from sheep
(iv) Reeling (d) Process of taking out threads from cocoon
(v) Sorting (a) Separating different textures

Fill in the blanks:

1. A pile of ……………… is used for obtaining silk fibres.

Answer

Answer: cocoon


2. In India mostly ……………… are reared for getting wool.

Answer

Answer: sheep


3. Silk fibres are made of a ………………

Answer

Answer: protein


4. Silkworms are the ……………… of silk moth.

Answer

Answer: caterpillar


5. The hair of sheep are termed as ………………

Answer

Answer: fleece


6. Silk and ……………… are animal fibres.

Answer

Answer: wool


7. ……………… is a very old occupation in India.

Answer

Answer: Sericulture


8. ……………… and ……………… fibres are obtained from animals.

Answer

Answer: Silk, wool


9. Wool yielding animals bear ……………… on their body.

Answer

Answer: hair


10. Hair trap a lot of ………………, which is a poor ……………… of heat.

Answer

Answer: air, conductor


Choose the true and false statements from the following:

1. Wool and silk are the animal fibres.

Answer

Answer: True


2. Silk is obtained from the fleece of sheep.

Answer

Answer: False


3. Pashmina shawls woven from the wool obtained from the under fur of Kashmiri goats.

Answer

Answer: True


4. Silk moths spin the silk fibres.

Answer

Answer: False


5. Silk fibre is chemically a protein.

Answer

Answer: True


6. The most common silk moth is the mulberry silk moth.

Answer

Answer: True


7. For reeling of silk, cocoon are boiled.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Fibre to Fabric CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.