Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Winds, Storms and Cyclones Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Winds, Storms and Cyclones Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
In which year was Orissa hit by a cyclone?
(a) 1999
(b) 2000
(c) 2001
(d) 2004

Answer

Answer: (a) 1999


Question 2.
Leaves of trees, banner or flags flutter when wind is blowing. Why?
(a) Air occupies space
(b) Air is a mixture of gases
(c) Air exerts pressure
(d) Air is colourless

Answer

Answer: (c) Air exerts pressure


Question 3.
When we blow over a paper strip it goes upward as shown in the figure given below. why?
MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones with Answers 1
(a) Blowing over the paper reduces the air pressure above the strip
(b) Blowing over the paper increases the air pressure above the strip
(c) None of these is a correct reason
(d) The strip will not go upward at all

Answer

Answer: (a) Blowing over the paper reduces the air pressure above the strip


Question 4.
Following are precautions one must take in case a storm is accompanied by lightning.
(i) Do not take shelter under a tree.
(ii) Do not take shelter under an umbrella with a metallic end.
(iii) Do not take shelter in open garages, storage sheds, etc.
(iv) Do not take shelter in a bus in the open.
Which one of these is not correct?
(a) (i)
(b) (ii)
(c) (iii)
(d) (iv)

Answer

Answer: (d) (iv)


Question 5.
Which of the following places is most likely to be affected by a cyclone?
(a) Mumbai
(b) Puri
(c) Goa
(d) Porbandar

Answer

Answer: (b) Puri


Question 6.
A fire alarm usually detects smoke in case of fire. Where should such an alarm be placed in a room? (NCERT Exemplar)
(a) Near the door
(b) On the floor
(c) On any wall
(d) On the ceiling

Answer

Answer: (d) On the ceiling


Question 7.
The winds from oceans carry water and bring rain. These winds are called
(a) typhoon
(b) monsoon
(c) cyclone
(d) none of these

Answer

Answer: (b) monsoon


Question 8.
What is a cyclone?
(a) Winds from the oceans carrying water
(b) Very low pressure system with very high speed winds revolving around it
(c) Dark funnel shaped cloud that reaches from the sky to the ground
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Very low pressure system with very high speed winds revolving around it


Question 9.
Pick the odd one out
(a) Cyclone
(b) Hurricane
(c) Monsoon
(d) Typhoon

Answer

Answer: (c) Monsoon


Question 10.
A cyclone warning can be issued
(a) 48 hours in advance
(b) 12 hours in advance
(c) 6 hours in advance
(d) 24 hours in advance

Answer

Answer: (d) 24 hours in advance


Match the following:

Column A Column B
(i) Wind (a) Dark funnel shaped cloud
(ii) Monsoon (b) Very low pressure system with very high speed winds revolving around it
(iii) Thunderstorm (c) measures the speed of wind
(iv) Cyclone (d) develops in India very frequently
(v) Tornado (e) Moving air
(vi) Anemometer (f) Winds carrying water
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Wind (e) Moving air
(ii) Monsoon (f) Winds carrying water
(iii) Thunderstorm (d) develops in India very frequently
(iv) Cyclone (b) Very low pressure system with very high speed winds revolving around it
(v) Tornado (a) Dark funnel shaped cloud
(vi) Anemometer (c) measures the speed of wind

Fill in the blanks:

1. Moving ………………… is called a wind.

Answer

Answer: air


2. Air exerts …………………

Answer

Answer: pressure


3. Increased wind speed is accompanied by ………………… air pressure.

Answer

Answer: reduced


4. The warm air is ………………… than cold air.

Answer

Answer: lighter


5. Wind currents are generated due to ………………… heating on the earth.

Answer

Answer: uneven


6. Very pressure system with very ………………… speed winds revolving around it is called a cyclone.

Answer

Answer: low,high


7. A dark funnel shaped ………………… that reaches from the sky to the ground is called a tornado.

Answer

Answer: cloud


8. ………………… and ………………… have made possible to issue a cyclone alert, i.e., 48 hours in advance.

Answer

Answer: Satellites, radars


Choose the true and false statements from the following:

1. Air around us exerts pressure.

Answer

Answer: True


2. Air contracts on heating and expands on cooling.

Answer

Answer: False


3. As cool air rises air pressure at that place is reduced and the warmer air moves to that place.

Answer

Answer: False


4. Winds carrying water vapours bring rains.

Answer

Answer: True


5. High speed winds and air pressure differences can cause cyclones.

Answer

Answer: True


6. Cyclones are beneficials to the people living in coastal areas.

Answer

Answer: False


7. Tornadoes are very frequent in our country.

Answer

Answer: False


8. It has become easier to monitor cyclones with the help of advanced technology like satellites and radars.

Answer

Answer: True


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 8 Winds, Storms and Cyclones with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Winds, Storms and Cyclones CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.