Check the below NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 7 Science with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have Provided Nutrition in Plants Class 7 Science MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

You can refer to NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants to revise the concepts in the syllabus effectively and improve your chances of securing high marks in your board exams.

Nutrition in Plants Class 7 MCQs Questions with Answers

Choose the correct answer:

Question 1.
Which of the following is a nutrient?
(a) Protein
(b) Fat
(c) Vitamin
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 2.
Human beings can be categorised as
(a) heterotrophs
(b) autotrophs
(c) parasites
(d) saprotrophs

Answer

Answer: (a) heterotrophs


Question 3.
The food making process in plants is called as
(a) glycolysis
(b) photosynthesis
(c) photolysis
(d) chemosynthesis

Answer

Answer: (b) photosynthesis


Question 4.
Which part of the plant is called its food factory ?
(a) Fruits
(b) Seeds
(c) Leaves
(d) Flowers

Answer

Answer: (c) Leaves


Question 5.
Tiny pores present on the surface of leaves through which gaseous exchange occurs are called
(a) stomata
(b) guard cells
(c) food holes
(d) gas holes

Answer

Answer: (a) stomata


Question 6.
What is the ultimate source of energy for all living organisms?
(a) Water energy
(b) Wind energy
(c) Solar energy
(d) Chemical energy

Answer

Answer: (c) Solar energy


Question 7.
Green pigment present in the leaves is called
(a) haemoglobin
(b) globulin
(c) albumin
(d) chlorophyll

Answer

Answer: (d) chlorophyll


Question 8.
During photosynthesis plants
(a) take oxygen and release carbon dioxide
(b) take carbon dioxide and release oxygen
(c) take carbon dioxide but do not release oxygen
(d) take oxygen but do not release carbon dioxide

Answer

Answer: (b) take carbon dioxide and release oxygen


Question 9.
During photosynthesis
(а) solar energy is converted into chemical energy
(b) solar energy is converted into mechanical energy
(c) chemical energy is converted into mechanical energy
(d) bioenergy is converted into chemical energy

Answer

Answer: (а) solar energy is converted into chemical energy


Question 10.
The raw materials for photosynthesis are
(а) CO2
(b) CO2, O2, H2
(c) N2 water
(d) O2 water

Answer

Answer: (а) CO2


Question 11.
The end products of photosynthesis are
(a) carbohydrates, oxygen
(b) carbohydrates, hydrogen
(c) carbohydrates, water vapours
(d) carbohydrates, oxygen and water vapours

Answer

Answer: (a) carbohydrates, oxygen


Question 12.
Which one of the following is a parasite?
(a) Lichen
(b) Cuscuta
(c) Pitcher plant
(d) Rhizobium

Answer

Answer: (b) Cuscuta


Question 13.
Which of the following class of organisms belongs to saprotrophs?
(a) Fungi
(b) Algae
(c) Lichens
(d) Bryophytes

Answer

Answer: (a) Fungi


Question 14.
Which one of the following is a pair of symbiotic organisms?
(a) Lichens
(b) Rhizobium and a legume
(c) None of these
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 15.
Which of the following is an insectivorous plant?
(a) Pitcher plant
(b) Indian telegraph plant
(c) 4 ‘O’clock plant
(d) Cuscuta

Answer

Answer: (a) Pitcher plant


Match the following:

Column A Column B
(i) Autotrophs (a) Fungi
(ii) Heterotroph (b) Lichen
(iii) Parasite (c) Pitcher plant
(iv) Saproptroph (d) Algae
(v) Symbiont (e) Man
(vi) Insectivorous (f) Cuscuta
Answer

Answer:

Column A Column B
(i) Autotrophs (d) Algae
(ii) Heterotroph (e) Man
(iii) Parasite (f) Cuscuta
(iv) Saproptroph (a) Fungi
(v) Symbiont (b) Lichen
(vi) Insectivorous (c) Pitcher plant

Fill in the blanks:

1. All organisms take ……………… and utilize it to get energy for the growth and the maintenance of their bodies.

Answer

Answer: food


2. Green plants synthesise their food themselves by the process of ………….. they are called ……………..

Answer

Answer: photosynthesis, autotrophs


3. …………………. energy is stored by the leaves with the help of chlorophyll.

Answer

Answer: Solar


4. …………………. derive nutrition from, dead, decaying matter.

Answer

Answer: Fungi/s aprotrophs


5. Plants like cuscuta take food from ………………… plant.

Answer

Answer: host


6. All animals are categorised as ……………..

Answer

Answer: heterotrophs


7. …………….. is produced and …………….. is utilized during photosynthesis.

Answer

Answer: Oxygen, carbon dioxide


8. …………….. is the site of reception of light energy in leaves.

Answer

Answer: Chlorophyll


Choose the true and false statements from the following:

1. Food is essential for all living organisms.

Answer

Answer: True


2. Leaves are the food factories of plant.

Answer

Answer: True


3. Water comes into leaves through stomata in the form of vapours.

Answer

Answer: False


4. Plants utilize the carbon dioxide dissolved in the water absorbed by the roots for photosynthesis.

Answer

Answer: False


5. The sun is the ultimate source of energy for all living organisms.

Answer

Answer: True


6. Algae are saprotrophs.

Answer

Answer: False


7. Cuscuta is a parasite.

Answer

Answer: True


8. Saprotrophs take their food in solution form from dead and decaying matter.

Answer

Answer: True


9. Insectivorous plants are partial heterotrophs.

Answer

Answer: True


10. Plants take atmospheric nitrogen through stomata and utilize as a nutrient.

Answer

Answer: False


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Nutrition in Plants CBSE Class 7 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.